Οπτικά μέσα αποθήκευσης CD, DVD, Blu-ray, εγγραφή αρχείων

Οπτικά μέσα αποθήκευσης CD, DVD, Blu-ray, εγγραφή αρχείων

Τα οπτικά μέσα αποθήκευσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποθηκεύσετε έγγραφα, φωτογραφίες, μουσική και βίντεο. Παράλληλα, το πλέον σύγχρονο οπτικό μέσο, το Blu-ray, προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη χωρητικότητα και μπορεί να φιλοξενήσει τεράστιο όγκο δεδομένων. Παρακάτω θα αναφερθούμε αναλυτικά στα παραπάνω και θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το κατάλληλο οπτικό αποθηκευτικό μέσο για κάθε περίπτωση.

Οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν ήδη CD και DVD για την αποθήκευση των αρχείων τους. Αυτά τα οπτικά μέσα είναι οικονομικά, μεταφέρονται εύκολα, διαθέτουν τεράστια χωρητικότητα, αλλά και μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους έχουν επικρατήσει ως οι καλύτερες αποθηκευτικές λύσεις εδώ και αρκετό διάστημα.

Την κυριαρχία των CDs και των DVDs έρχεται να διεκδικήσει με αξιώσεις το Blu-ray, το οποίο είναι σχεδιασμένο κυρίως για την αποθήκευση βίντεο υψηλής ανάλυσης. Το νέο οπτικό μέσο αναμένεται να κυριαρχήσει στο εγγύς μέλλον και για αυτόν το λόγο θα αναφερθούμε εκτενέστερα στις δυνατότητες που προσφέρει στον χρήστη.

Παράλληλα, θα σας δείξουμε εύκολους τρόπους για να αξιοποιήσετε καλύτερα όλα τα οπτικά μέσα αποθήκευσης και να δημιουργήσετε δισκάκια με τις ταινίες, τα τραγούδια, τις φωτογραφίες αλλά και τα δεδομένα σας.

Τα βασικά για το CD

Το πρώτο που θα πρέπει να ελέγξετε πριν προχωρήσετε στην αγορά κενών CD και DVD, είναι οι δυνατότητες της συσκευής που είναι εγκατεστημένη στον υπολογιστή σας. Πολλά σύγχρονα PCs ενσωματώνουν πιθανότητα ένα combo drive, μια συσκευή δηλαδή που είναι σε θέση να διαβάσει DVDs και ταυτόχρονα να εγγράψει CDs. Τα περισσότερα PCs, παρόλα αυτά, θα διαθέτουν ήδη DVD recorder, ικανό να διαβάσει αλλά και να γράψει CDs και DVDs. Αν ο υπολογιστής σας είναι παλιός, είναι πολύ πιθανό να ενσωματώνει CD-RW, ικανό να εγγράψει μόνο CDs. Ευτυχώς, τα DVD-RW κοστίζουν σήμερα ιδιαίτερα φθηνά, ενώ με μόλις 20 ευρώ – 25 ευρώ μπορείτε να προμηθευτείτε ένα recorder που θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες σας.

Θα χρειαστεί στη συνέχεια να αποφασίσετε το είδος των δίσκων που θα αγοράσετε. Θα πρέπει να επιλέξετε ουσιαστικά ανάμεσα σε δίσκους CD-R που εγγράφονται μία μόνο φορά και σε δίσκους CD-RW που μπορούν να “σβηστούν” και να εγγραφούν πολλές φορές. Τα CDs είναι λίγο φθηνότερα από τα DVDs, αλλά αναλόγως τη μάρκα που θα επιλέξετε, μπορεί να κοστίζουν και πιο ακριβά. Οι χωρητικότητές τους είναι 650 και 700MB, αλλά θα σας προτείναμε ανεπιφύλακτα να προτιμήσετε τα δεύτερα, καθώς δεν υπάρχει πλέον κανένα θέμα συμβατότητας με τα σύγχρονα recorders.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε, είναι πως καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιείτε επώνυμα αποθηκευτικά μέσα για τα ευαίσθητα δεδομένα σας. Για οτιδήποτε άλλο μπορείτε να βρείτε ανά πάσα στιγμή ή έχετε τη δυνατότητα να το κατεβάσετε από το Διαδίκτυο, μη διστάσετε πάντως να χρησιμοποιήσετε ακόμα και ανώνυμα δισκάκια, καθώς η ποιότητά τους σε γενικές γραμμές είναι καλή. Εξαιτίας του χαμηλού τους κόστους, τα CD-R είναι ιδανικά για την αποθήκευση φωτογραφιών, αρχείων και φυσικά μουσικής. Για μεγαλύτερα σε μέγεθος αρχεία – όπως για παράδειγμα το βίντεο – θα πρέπει πάντως να στραφείτε στα DVD.

Οι δυνατότητές του DVD

Τα DVD είναι ιδανικά για να αποθηκεύετε τις οικιακές σας ταινίες, αλλά θα χρειαστεί να συνυπολογίσετε κάποιους παράγοντες πριν αγοράσετε άδεια δισκάκια. Όπως συμβαίνει και με τα CDs, έτσι και τα DVDs διατίθενται σε “μορφή” πλην (-) και συν (+). Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα δύο “μοντέλα”, αφού όλα τα σύγχρονα recorders μπορούν να διαβάσουν αλλά και να γράψουν με άνεση και τους δύο τύπους. Σε περίπτωση, παρόλα αυτά, που έχετε στην κατοχή σας συσκευή παλαιότερης τεχνολογίας, καλό θα είναι να ελέγξετε αν υπάρχουν τυχόν ασυμβατότητες.

Θα πρέπει επίσης να αποφασίσετε αν θα προτιμήσετε τα “κανονικά” DVDs ή τα Dual Layer που διαθέτουν διπλάσια χωρητικότητα. Τα κλασικά DVDs έχουν χωρητικότητα 4.7GB, που ισούται με τη χωρητικότητα επτά CDs. Αντίθετα, η χωρητικότητα των Dual Layer DVDs ανέρχεται σε 8,5GB, αλλά μπορείτε να εγγράψετε σε αυτά μόνο μία φορά. Η μεγάλη χωρητικότητα των DVDs, τα καθιστά ιδανικά για διατήρηση εγγράφων ασφαλείας ακόμα και ολόκληρων σκληρών δίσκων (σε ένα ή περισσότερα δισκάκια).

Υπάρχουν τέλος και οι δίσκοι DVD-RAM, οι οποίοι όμως σε γενικές γραμμές δεν συνηθίζονται σε υπολογιστές. Σε έναν δίσκο DVD-RAM μπορείτε να εγγράψετε τα αρχεία σας “σειριακά”, όπως ακριβώς θα κάνατε σε ένα USB Flash drive και χωρίς τη χρήση συγκεκριμένου προγράμματος εγγραφής. Αυτό το είδος οπτικού δίσκου χρησιμοποιείται αρκετά σε DVD recorders αλλά και βιντεοκάμερες.

Παράλληλα, όταν αγοράζετε δισκάκια θα παρατηρήσετε ότι αναγράφεται επάνω σε αυτά μία επιπλέον ένδειξη ταχύτητας εγγραφής, όπως για παράδειγμα 4x, 8x και 24x. Αυτές οι ενδείξεις υποδεικνύουν τη μέγιστη ταχύτητα εγγραφής, ενώ αντίστοιχη ένδειξη θα υπάρχει και στη συσκευή εγγραφής στον υπολογιστή σας. Για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει οι δύο ενδείξεις στην ταχύτητα να συμφωνούν. Μπορείτε, εντούτοις, να αγοράσετε δισκάκια χαμηλότερης ταχύτητας από αυτή του recorder σας χωρίς πρόβλημα, καθώς το τελευταίο θα προσαρμοστεί και θα κατεβάσει “στροφές” για να εγγράψει σωστά το αποθηκευτικό μέσο.

Οι ικανότητες του Blu-ray

Μπορεί το DVD να αποτελεί το δημοφιλέστερο οπτικό μέσο σήμερα, αλλά η κατάσταση ενδέχεται να αλλάξει στο εγγύς μέλλον. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την έλευση των δίσκων Blu-ray στο προσκήνιο. Το νέο πρότυπο, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα DVDs, “κυκλοφορεί” στην “απλή” έκδοση με χωρητικότητα 25GB, αλλά και σε Dual Layer μορφή, ικανή να φιλοξενήσει μέχρι και 50GB δεδομένων.

Δυστυχώς, τόσο τα δισκάκια Blu-ray όσο και τα Blu-ray recorders είναι ακόμα αρκετά ακριβά. Ορισμένοι σύγχρονοι υπολογιστές, συνήθως notebooks, διαθέτουν ενσωματωμένο Blu-ray player για την αναπαραγωγή ταινιών σε αυτό το format, αλλά δύσκολα θα συναντήσετε κάποιο PC που να συμπεριλαμβάνει Blu-ray recorder στον βασικό εξοπλισμό του. Μπορείτε φυσικά να αποκτήσετε μια αντίστοιχη συσκευή για τον υπολογιστή σας εκ των υστέρων, αλλά αυτό αναμένεται να σας κοστίσει περίπου 200 ευρώ ή και περισσότερο.

Αντίστοιχα, τα δισκάκια Blu-ray ξεκινάνε από τα 7 ευρώ το ένα (25GB), ενώ ανέρχονται και πάνω από τα 30 ευρώ το ένα για χωρητικότητες της τάξεως των 50GB.

Τα κενά δισκάκια Blu-ray είναι γνωστά και ως BD-R, το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να εγγράψετε σε αυτά μια φορά, αλλά δεν μπορείτε να τα “σβήσετε” και να τα χρησιμοποιήσετε δεύτερη φορά. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε επανεγγράψιμα Blu-ray disks γνωστά και ως BD-RE, αλλά θα χρειαστεί να πληρώσετε περισσότερα από 10 ευρώ για κάθε ένα από αυτά, με μέγεθος 25GB.

Οι τιμές που είδατε παραπάνω, είναι πολύ πιθανό να έχουν ήδη μεταβληθεί όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το Blu-ray συνεχώς φθηναίνει και αναμένεται να αποτελέσει κάποια στιγμή το κυρίαρχο οπτικό αποθηκευτικό μέσο.

Προς το παρόν, αν η χωρητικότητα των DVDs σάς φαίνεται μικρή, θα σας προτείναμε να χρησιμοποιήσετε ως αποθηκευτικό μέσο έναν παλιό σκληρό δίσκο, εσωτερικό ή εξωτερικό. Θυμηθείτε ότι σε αυτήν την περίπτωση η ταχύτητα δεν παίζει κανένα ρόλο, αφού το μαγνητικό μέσο θα χρησιμοποιηθεί απλώς για να φιλοξενήσει τα ευαίσθητα δεδομένα σας.

Υψηλή ανάλυση βίντεο, εικόνας

Η υψηλή χωρητικότητα των Blu-ray τα καθιστά πολύτιμα όταν θα θελήσετε να συγκεντρώσετε τεράστιο όγκο δεδομένων σε ένα μόνο δισκάκι. Μην ξεχνάτε, παρόλα αυτά, ότι ο λόγος που κατασκευάστηκε αυτός ο τύπος οπτικών δίσκων είναι να για την αποθήκευση εικόνων και βίντεο υψηλής ανάλυσης. Πιο συγκεκριμένα, το Blu-ray δημιουργήθηκε από τη Sony – με σκοπό τη σταδιακή αντικατάσταση του DVD- και για την αποθήκευση high-definition (HD) ταινιών. Ένα απλό DVD μπορεί να φιλοξενήσει δύο περίπου ώρες βίντεο συμβατικής ανάλυσης με ανάλυση 720×576 pixels, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από τις τηλεοράσεις παλαιότερης τεχνολογίας.

Οι σύγχρονοι τηλεοπτικοί δέκτες έχουν τη δυνατότητα να απεικονίσουν ανάλυση μέχρι και 1920×1080 pixels, που είναι περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από την προαναφερόμενη. Για να μπορέσετε να συγκρίνετε καλύτερα, θα αναφέρουμε ότι ένα DVD μπορεί να “χωρέσει” μόλις 15-20 λεπτά βίντεο υψηλής ανάλυσης. Αντίθετα, το Blu-ray μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 9 ώρες βίντεο HD, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούσατε να έχετε σε ένα και μόνο τέτοιο δισκάκι ολόκληρη την τριλογία του Lord of the Rings και μάλιστα σε υψηλή ανάλυση.

Όπως θα έχετε ήδη αντιληφθεί, το Blu-ray είναι το ιδανικό (και το μοναδικό προς το παρόν) μέσο για να βλέπετε υπέρ-παραγωγές του Χόλυγουντ σε υψηλή ανάλυση. Η χρήση για αποθήκευση αυτών των ταινιών, είναι πάντως μόνο μία από τις εφαρμογές του Blu-ray. Οι συσκευές υψηλής ανάλυσης, όπως για παράδειγμα οι βιντεοκάμερες, ολοένα και φθηναίνουν, με αποτέλεσμα να είναι πλέον αρκετά προσιτές σε ευρεία γκάμα καταναλωτών.

Παράλληλα με το hardware κινείται και το software. Ακόμα και ιδιαίτερα δημοφιλή και οικονομικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα το Nero, υποστηρίζουν εγγραφή σε Blu-ray, οπότε δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε μια περιουσία για να δημιουργήσετε τα δικά σας οικιακά βίντεο υψηλής ανάλυσης. Θυμηθείτε επίσης ότι τα επιτραπέζια Blu-ray players είναι σήμερα πολύ φθηνότερα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά αυτό δεν ισχύει για τα επιτραπέζια Blu-ray recorders που διατηρούν ακόμα τις τιμές τους σε υψηλά επίπεδα.

Αν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα Blu-ray player για το PC σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτό είναι αρκετά ισχυρό για να αναπαράγει υλικό σε υψηλή ανάλυση. Για αυτόν το σκοπό, η Cyberlink, έχει κυκλοφορήσει ένα μικρό utility που ελέγχει τον υπολογιστή σας και σας ενημερώνει κατά πόσον είναι ικανός να αντεπεξέλθει σε αυτή την εργασία (www.snipurl.com/54wqg).

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Blu-ray έναντι του HD-DVD είναι το γεγονός ότι η Sony συμπεριέλαβε Blu-ray player στο Playstation 3, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ήδη στην κατοχή πολλών καταναλωτών. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα Blu-ray disk με δικές σας φωτογραφίες ή βίντεο και να το δώσετε σε φίλους και γνωστούς σας για να το δουν, ακόμα και αν δεν διαθέτουν υπολογιστή με Blu-ray drive.

Εγγραφές αρχείων made in Windows

Τα Windows περιλαμβάνουν ορισμένες εφαρμογές εγγραφής οπτικών δίσκων, ανάλογα όμως με την έκδοση του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιείτε. Στα Windows 10 μπορείτε να κάψετε ένα CD με δεδομένα, κάνοντας διπλό κλικ στο εικονίδιο του recorder σας από το παράθυρο Ο Υπολογιστής μου (My Computer) και κάνοντας drag and drop τα αρχεία σας στο νέο παράθυρο που θα ανοίξει (θυμηθείτε να βάλετε πρώτα έναν άδειο δίσκο στο drive). Για να κάψετε όμως DVD στο ίδιο λειτουργικό σύστημα, θα χρειαστείτε κάποιο πρόγραμμα τρίτου κατασκευαστή.

Οι εφαρμογές Nero (www.nero.com) και Roxio Creator (www.roxio.com), για παράδειγμα, αποτελούν δύο πολύ καλές λύσεις για αυτόν το σκοπό, ενώ περιλαμβάνουν και ένα σωρό ακόμα χρήσιμες λειτουργίες. Αν θέλετε να καταφύγετε στις δωρεάν λύσεις, θα σας προτείναμε το πολύ καλό CDBurnerXP που μπορείτε να κατεβάσετε από τη διεύθυνση www.cdburnerxp.se.

Αν χρησιμοποιείτε Windows Vista, έχετε περισσότερες επιλογές, καθώς αυτά ενσωματώνουν λειτουργίες για να κάψετε τόσο CD όσο και DVD. Η διαδικασία εγγραφής CD είναι ακριβώς η ίδια με τα Windows XP, ενώ για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να δείτε και το σχετικό ένθετο που θα βρείτε σε αυτές τις σελίδες.

Η δημιουργία ενός δίσκου DVD που θα μπορεί να αναπαραχθεί σε οποιοδήποτε επιτραπέζιο DVD player δεν είναι μια απλή διαδικασία “αντιγραφής” αρχείων, καθώς θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες μετατροπές για να μπορέσει να αντιληφθεί η συσκευή τη νέα μορφή των δεδομένων. Πρόκειται πάντως για μια εύκολη διαδικασία η οποία μπορεί να γίνει επίσης μέσα από τα Windows, με τη βοήθεια του προγράμματος Windows Movie Maker (μόνο για τις εκδόσεις Home Premium και Ultimate των Vista). Για τις υπόλοιπες εκδόσεις των Vista θα χρειαστεί να προμηθευτείτε και πάλι μια εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή, όπως για παράδειγμα το Nero, αλλά και το Roxio που προαναφέραμε.

Πριν ξεκινήσετε να γράφετε τα δισκάκια σας, καλό θα είναι να ελέγξετε αν αυτά είναι συμβατά με το επιτραπέζιο DVD player σας. Αν για παράδειγμα έχετε στην κατοχή σας ένα παλαιότερο μοντέλο, είναι πολύ πιθανό αυτό να δέχεται μόνο δίσκους DVD-R. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και αν σκοπεύετε να γράψετε δισκάκια για κάποιον φίλο ή συγγενή σας. Σε αυτήν την περίπτωση, ρωτήστε τους το μοντέλο το DVD player που έχουν και κάντε μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο για να βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Ένα καλό site που μπορείτε να επισκεφτείτε για αυτόν τον σκοπό, είναι και το www.videohelp.com/dvdplayers.

Δημιουργία DVD ταινιών δωρεάν

Αν δεν έχετε στην κατοχή σας το Windows Movie Maker ή για κάποιο λόγο δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να προτιμήσετε αντ’ αυτού ένα από τα πολλά σχετικά εργαλεία που θα βρείτε δωρεάν στο Διαδίκτυο. Το DVD Flick (www.dvdflick.net), για παράδειγμα, αποτελεί μία πολύ καλή λύση σε αυτόν τον τομέα. Το περιβάλλον εργασίας του δεν είναι και τόσο ελκυστικό, αλλά περιλαμβάνει πολλές εύχρηστες λειτουργίες που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τις DVD ταινίες σας. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε πέντε βασικές κατηγορίες: General (γενικά), Video (βίντεο), Audio (ήχος), Playback (αναπαραγωγή) και Burning (εγγραφή).

Μέσα από το πεδίο General θα μπορέσετε να δώσετε ένα όνομα στο DVD σας, αλλά και να επιλέξετε πόσο χώρο θα καταλαμβάνει το βίντεο στον δίσκο σας. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε προχωρημένες ρυθμίσεις για τον ήχο και το βίντεο μέσα από το σχετικά πεδία, αλλά συνήθως δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε σχεδόν τίποτα. Στη συνέχεια, το DVD Flick θα μετατρέψει τα βίντεο που έχετε επιλέξει και θα δημιουργήσει το DVD με την ταινία σας.

Ολοκληρώνοντας το κομμάτι της εγγραφής, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε ένα σημαντικό θέμα. Σε περίπτωση που θέλετε να γράψετε δισκάκια Blu-ray, φροντίστε ώστε το πρόγραμμα που θα επιλέξετε να υποστηρίζει αυτήν τη λειτουργία. Συνήθως, μπορείτε να αγοράσετε ένα μικρό add-on που κοστίζει γύρω στα 10 ευρώ και να επεκτείνετε τις δυνατότητες της εφαρμογής που έχετε επιλέξει. Καλό θα είναι πάντως να είστε σίγουροι εκ των προτέρων.

Προηγούμενο άρθροΗ ταυτότητα του PC σας. Συγκεντρώστε τεχνικές πληροφορίες
Επόμενο άρθροΚερδίστε ένα Xiaomi Redmi 7 (32GB)
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας