ΑρχικήΥπολογιστέςΗ ταυτότητα του PC σας. Συγκεντρώστε τεχνικές πληροφορίες

Η ταυτότητα του PC σας. Συγκεντρώστε τεχνικές πληροφορίες

Συγκεντρώστε στα γρήγορα τεχνικές πληροφορίες που καθιστούν ευκολότερη τη διάσωση ενός προβληματικού PC, με τη χρήση ενός δωρεάν software.

Ο σκληρός δίσκος ενός PC συσσωρεύει με τον καιρό πάμπολλα δεδομένα, οπότε καθίσταται δυσκολότερη η ανεύρεση συγκεκριμένων τεχνικών πληροφοριών σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη. Με τη χρήση ενός δωρεάν προγράμματος που ονομάζεται System Information για τα Windows, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε εκείνες τις πολύτιμες πληροφορίες που μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας όταν, για παράδειγμα, θέλετε να ενημερώσετε από τηλεφώνου έναν τεχνικό.

Βήμα 1

Ανοίξτε τον browser σας και πληκτρολογήστε τη διεύθυνση www.gtopala.com για να μεταβείτε στη σελίδα του προγράμματος SIW. Πατήστε το link Download που βρίσκεται στην μπλε μπάρα στο επάνω μέρος της σελίδας για να μεταβείτε στην επόμενη σελίδα. Στο πεδίο Multilanguage Version, κάντε κλικ στο link Primary Download, ώστε να κατεβάσετε την ελληνική έκδοση στο Desktop του PC σας. Το μέγεθος του προγράμματος είναι σχετικά μικρό (1,47MB), οπότε δεν θα χρειαστείτε πολύ χρόνο για να το κατεβάσετε ακόμα και με dial-up σύνδεση.

Βήμα 2

Το βασικό πλεονέκτημα του προγράμματος είναι πως δεν χρειάζεται εγκατάσταση, οπότε μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα USB flash και να εκτελεστεί σε οποιοδήποτε PC. Κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο του προγράμματος και όταν ανοίξει, πριν προχωρήσετε, κάντε κλικ στο Tools> Options και από το drop-down menu Language επιλέξτε Greek (Ελληνικά). Αυτόματα το περιβάλλον θα γίνει ελληνικό. Στο αριστερό πλαίσιο θα δείτε πληροφορίες για το software, το hardware και τα στοιχεία του δικτύου σε ένα δενδρόγραμμα, ενώ στα δεξιά εμφανίζονται οι λεπτομέρειες κάθε φορά που κάνετε κλικ σε μια εισαγωγή στα αριστερά.

Βήμα 3

Ένα από τα στοιχεία που οι άνθρωποι της τεχνικής υποστήριξης θα σας ρωτήσουν είναι ποια έκδοση των Windows έχετε εγκατεστημένη στο PC σας, και σαφώς δεν αρκεί η απάντηση ότι απλά διαθέτω την τελευταία βερσιόν.

Κάντε κλικ στο link Λειτουργικό σύστημα (το πρώτο στη σειρά) και ακολούθως, τα πλήρη χαρακτηριστικά της εγκατεστημένης έκδοσης των Windows θα εμφανιστούν στο δεξί πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού σειράς και του κλειδιού προϊόντος. Μπορούμε επίσης να παρατηρήσουμε πως οι αυτόματες ενημερώσεις είναι ενεργοποιημένες σε αντίθεση με το Σύστημα αποκατάστασης (System Restore) κ.ο.κ.

Βήμα 4

Μια ακόμα συνηθισμένη ερώτηση τεχνικής φύσεως είναι για το software που έχετε εγκατεστημένο στο PC σας, καθώς και τους σχετικούς αριθμούς εκδόσεων. Για να δώσετε τις ακριβείς πληροφορίες απαιτείται συνήθως μια ευρεία αναζήτηση στον σκληρό δίσκο, μιας και κάποια κοινά χρησιμοποιούμενα προγράμματα -για παράδειγμα, το Adobe Reader για την ανάγνωση αρχείων PDF- δεν εμφανίζονται πάντα στο μενού Όλα τα προγράμματα (All Programs). Το SIW επιλύει το πρόβλημα με μια κίνηση. Κάντε κλικ στο εικονίδιο Εγκατεστημένα προγράμματα στο αριστερό πλαίσιο και θα εμφανιστούν αυτόματα όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα μαζί με την έκδοσή τους.

Βήμα 5

Για να επιλύσετε προβλήματα στο hardware, η τεχνική υποστήριξη μπορεί να σας ζητήσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το BIOS (Basic Input Output System) του υπολογιστή σας και το SIW μπορεί να σας βοηθήσει και σε αυτό το σημείο. Στο αριστερό πλαίσιο, μετακινηθείτε προς τα κάτω και βρείτε την εισαγωγή-επικεφαλίδα Υλικό και ακόλουθα το εικονίδιο BIOS. Αυτόματα, στα δεξιά θα εμφανιστεί η έκδοση του BIOS, καθώς και η ημερομηνία, ο κατασκευαστής κ.λπ. -όλα απαραίτητα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε πιθανά προβλήματα.

Βήμα 6

Αντί να διαβάσετε όμως όλον τον αριθμό πληροφοριών από τηλεφώνου, θα ήταν πιο εύκολο να τις αποστείλετε με email στο άτομο που θα σας προσφέρει την υποστήριξη. Για να το κάνετε αυτό, κάντε δεξί κλικ στο πλαίσιο δεξιά και επιλέξτε Επιλογή όλων. Αυτόματα θα υπερτονιστούν όλα τα περιεχόμενα του πλαισίου. Ξανακάντε δεξί κλικ στο υπερτονισμένο τμήμα και επιλέξτε Εξαγωγή προς και τέλος κάποια από τις παρεχόμενες επιλογές -επιλέξτε TXT για να δημιουργήσετε ένα αρχείο που θα μπορεί να ανοίξει με επικόλληση σε έγγραφο του Word ή HTML για να δημιουργήσετε ένα αρχείο που θα ανοίξει με τη μορφή ιστοσελίδας σε έναν browser. Οποιοδήποτε από τα αρχεία αυτά θα μπορεί ακόλουθα να επισυναφθεί σε ένα email.

Βήμα 7

Το SIW μπορεί επίσης να συμβάλει στην πιο αποδοτική λειτουργία του υπολογιστή σας, εντοπίζοντας τα προγράμματα εκείνα που φορτώνουν μεν αυτόματα κατά την εκκίνηση του συστήματός σας αλλά δεν είναι απαραίτητα -για παράδειγμα, αναφερόμαστε κυρίως σε εφαρμογές που περιοδικά προσπαθούν να ενημερώσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Για να δείτε ποια προγράμματα εκτελούνται, κάντε κλικ στο εικονίδιο Τρέχουσες λειτουργίες (λίγο πιο πάνω από τη μέση στο αριστερό πλαίσιο) και θα εμφανιστούν δεξιά όλα τα προγράμματα. Κάνοντας ακόλουθα κλικ σε κάποιο από αυτά, θα αποκαλυφθούν περισσότερες πληροφορίες στο κάτω μισό τμήμα του πλαισίου.

Βήμα 8

Ανάμεσα στην πληθώρα των στοιχείων που παρέχει το εν λόγω παράθυρο, υπάρχει και κάποια πολύ χρήσιμη εισαγωγή που σχετίζεται με κάθε διαδικασία που εκτελείται στο PC και αφορά στη μνήμη που χρησιμοποιεί. Μεταβείτε στο επάνω πλαίσιο και κάντε κλικ στην μπάρα κύλισης σύροντάς τη προς τα δεξιά, μέχρι να εμφανιστεί η στήλη Μέγεθος. Κάντε κλικ στην επικεφαλίδα μια φορά και αμέσως μετά και δεύτερη. Με τον τρόπο αυτόν θα τοποθετηθούν στην κορυφή οι διαδικασίες που καταναλώνουν πιο πολύ μνήμη, καθιστώντας πιο εύκολη την παύση τους σε περίπτωση που επιθυμείτε να βελτιώσετε τις επιδόσεις του συστήματός σας.

Βήμα 9

Υπάρχουν δύο ακόμα χαρακτηριστικά που αξίζει να σημειωθούν. Κάντε κλικ στο μενού Δίκτυο στη γραμμή εργαλείων στην κορυφή και επιλέξτε Κίνηση δικτύου. Το παράθυρο του προγράμματος θα ελαχιστοποιηθεί και θα εμφανιστεί στη θέση του μια γραφική απεικόνιση που θα δείχνει όλα τα δεδομένα που εισέρχονται και εξέρχονται από την παρούσα σύνδεση στο Internet. Πατήστε το κουμπί Εντάξει στο κάτω μέρος της γραφικής απεικόνισης ώστε να κλείσει και στη θέση της να εμφανιστεί ξανά το παράθυρο του SIW.

Βήμα 10

Εφόσον έχετε έναν μεγάλο αριθμό από passwords για online υπηρεσίες, λογαριασμούς email κ.λπ. είναι πολύ εύκολο να χάσετε… τον λογαριασμό. Το SIW έχει ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται Εύρηκα και μπορεί να αποκαλύψει passwords που είναι κρυμμένα κάτω από αστερίσκους ή τελείες. Απλά κάντε κλικ στο μενού Εργαλεία και επιλέξτε Εύρηκα. Μετακινηθείτε στον πλαίσιο διαλόγου που έχει τo password, κάντε κλικ στον μεγεθυντικό φακό και ακόλουθα, κρατώντας πατημένο το κουμπί του ποντικιού, μετακινήστε τον δείκτη επάνω από το κρυμμένο password ώστε να αποκαλυφθεί.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166