ΑρχικήΤι είναιΟυραγκοτάγκος: Πληροφορίες και διάφορα ιστορικά στοιχεία

Ουραγκοτάγκος: Πληροφορίες και διάφορα ιστορικά στοιχεία

Ο Ουραγκοτάγκος είναι κατάρρινος, ανθρωπόμορφος πίθηκος της οικογένειας των πογκιδών, της υπόταξης των ανθρωποειδών της τάξης των πρωτευόντων. Το επιστημονικό όνομά του είναι πόγκο ο πυγμαίος και το όνομα ου. προέρχεται από τις μαλαισιακές λέξεις ουράνγκ – χουτάν που σημαίνουν: άνθρωπος των δασών.

Κατάγεται από τη Νότια Ασία. Όπως μαρτυρούν διάφορα απολιθώματα που βρέθηκαν στην Ινδοκίνα, στην Ιάβα και στη Ν. Κίνα ο ου. ζούσε από τα χρόνια της πλειόκαινης περιόδου. Σήμερα οι ου. κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από το κυνήγι του ανθρώπου και τον περιορισμό των παρθένων δασών και ζουν μόνο κατά μικρές ομάδες ή μοναχικά στα υγρά δάση της Βόρνεο και της Σουμάτρας.

Το ύψος των ενήλικων ατόμων σε όρθια θέση κυμαίνεται από 1,5 – 2 μ. για τα αρσενικά άτομα και μέχρι 1,60 μ. για τα θηλυκά. Το βάρος τους είναι κατά μέσο όρο ογδόντα κιλά. Το δέρμα τους καλύπτεται από αραιό θυσανοειδές τρίχωμα που έχει έντονο καστανοκόκκινο και γκρίζο χρώμα. Στη ράχη, στους βραχίονες και τα πλευρά του σώματος υπάρχουν τούφες, που αποτελούνται από μακριές κοκκινωπές τρίχες, ενώ μεγάλες ζώνες της κοιλιάς και του στήθους, το πρόσωπο και τα χέρια είναι γυμνά.

Το κρανίο του ου. είναι θολωτό, τα μάτια του βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο, τα χείλη του είναι πολύ ευκίνητα, τα αυτιά του έχουν πολύ μικρά πτερύγια και το κεφάλι του είναι πολύ αναπτυγμένο κατά την κατακόρυφη διεύθυνση. Ο λαιμός του είναι παχύς στα ενήλικα αρσενικά άτομα, γιατί σ` εκείνη την περιοχή υπάρχουν λαρυγγικοί σάκοι και λιπώδεις σχηματισμοί. Παρόμοια εξογκώματα υπάρχουν και στα πλευρά του προσώπου.

Έχει μακριά και στενά χέρια, με μικρούς και αδύνατους αντίχειρες, που όταν το ζώο στέκεται όρθιο ακουμπούν στο έδαφος. Το μήκος των χεριών του είναι μεγαλύτερο από το μήκος των ποδιών του. Όταν ο ου. βαδίζει ακουμπά τα άκρα των χεριών του στο έδαφος (περπατά και με τα τέσσερα άκρα). Τα πόδια του είναι λεπτά και καταλήγουν σε ευλύγιστα δάχτυλα. Η κοιλιά του προεξέχει από το υπόλοιπο σώμα.

Ο Ουραγκοτάγκος περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του πάνω στα δέντρα, όπου και κατασκευάζει τη φωλιά του. Μετακινείται αργά από κλαδί σε κλαδί, κρατώντας το κεφάλι του σε όρθια στάση. Έχει πράο χαρακτήρα και δεν επιτίθεται ούτε στον άνθρωπο ούτε στα ζώα.

Είναι φυτοφάγο ζώο και τρέφεται κυρίως με καρπούς φύλλα και τρυφερούς βλαστούς των δέντρων. Μερικές φορές τρώει αβγά πουλιών και έντομα. Ζευγαρώνει όλες τις εποχές του χρόνου και τα θηλυκά ύστερα από εγκυμοσύνη που διαρκεί εννιά περίπου μήνες γεννούν ένα μόνο μικρό, που το μεταφέρουν στη ράχη τους ή πιασμένο από το τρίχωμα του στήθους τους.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Είμαι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος. Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166