Όσο εσύ δουλεύεις, το άγχος σε περικλείει, και μάλιστα με σκοτεινές μεθόδους μέσα στον οργανισμό σου, σαμποτάροντας τον. Δες τρία χαρακτηριστικά συμπτώματα οργανικής δυσλειτουργίας εξαιτίας του εργασιακού στρες. Τα ξέρεις. Τώρα ξέρεις και πώς να τα αντιμετωπίσεις.
To έντερο που αποκοιμήθηκε
Από τις λειτουργίες που επηρεάζονται έντονα από το άγχος είναι εκείνες του εντέρου. Γαστρεντερικά προβλήματα, με συνηθέστερο τη δυσκοιλιότητα, κάνουν συχνά την εμφάνιση τους όταν είσαι αγχωμένος. Αυτή είναι μία ενστικτώδης αντίδραση του οργανισμού σου, ο οποίος δεν θέλει να σπαταλήσει ενέργεια με τόσο τιποτένια ζητήματα όσο η εκκένωση.
Τι να κάνεις: Ο γαστρεντερολόγος καθηγητής του αμερικανικού Πανεπιστημίου West Virginia, κυρία Timothy Koch, συμβουλεύει: προτού πας στη δουλειά σου κάνε ένα πεντάλεπτο περίπατο το τετράγωνο. Οι ώρες μεταξύ 5-10 π.μ. θεωρούνται από τους γιατρούς οι πιο «παραγωγικές» για τη λειτουργία που σε ενδιαφέρει και μία ελαφριά άσκηση, όπως το χαλαρό περπάτημα, βοηθάει στο να πάρει μπροστά ο μηχανισμός πιο γρήγορα. Ζεστό φαγητό και ποτό βοηθούν, καθώς επίσης και τα δημητριακά στο πρωινό σου, με αρχηγό τη βρώμη.
Αρχίζεις να φουσκώνεις
Σε περιόδους στρες ο οργανισμός σου τείνει να αποθηκεύει λίπος, ενώ ταυτόχρονα αφήνει του μυς να αδυνατίσουν (ακριβώς όπως συνέβαινε στους ανθρώπους των σπηλαίων όταν αντιμετώπιζαν τραυματισμό ή ξηρασία).
Τι να κάνεις: Πρόσθεσε περισσότερο λίπος στη διατροφή σου. Μπορεί να ακούγεται παρανοϊκό, κάνοντας όμως κάτι τέτοιο (σε συνδυασμό με περισσότερες πρωτεΐνες και λιγότερους υδρογονάνθρακες) ο οργανισμός σου παίρνει το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται να αποθηκεύει τόσο λίπος. Πέντε έξτρα γραμμάρια πολυακόρεστου λίπους αρκούν, οπότε αντί για σοκολάτες φρόντισε να «τσιμπάς» μπόλικα καρύδια την ώρα που θα «χτενίζεις», για εκατοστή φορά, το βιογραφικό σου.
Αισθάνεσαι κουρασμένος
Όλοι έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή εγκλωβισμένοι σε αυτόν το δυσοίωνο κύκλο. Η ανησυχία οδηγεί σε ξάγρυπνες νύχτες και νυσταλέες μέρες, που με τη σειρά τους οδηγούν σε πτώση της διάθεσης και της παραγωγικότητάς σου και, φυσικά, σε μεγαλύτερη ανησυχία.
Τι να κάνεις: Αν υποφέρεις από αϋπνίες δοκίμασε να κοιμηθείς κάπου αλλού για ένα βράδυ. «Πολλοί άνθρωποι συνδέουν ασυναίσθητα την αϋπνία τους με την κρεβατοκάμαρά τους», εξηγεί ο γιατρός, κ. Max Hirshkowitz, του πανεπιστημιακού κέντρου διαταραχών του Baylor College (ΗΠΑ). Μία έρευνα (αν και όχι επιστημονική) που έρχεται να υποστηρίξει αυτή τη θεωρία έγινε από τη βιομηχανία επίπλων Ikea, η οποία αναφέρει ότι το 72% των αντρών που ερωτήθηκαν απάντησαν ότι κοιμούνται καλύτερα στον καναπέ, σε σύγκριση με το 28% που προτιμάει την αγκαλιά της συζύγου του.
Για να γίνεις παραγωγικός
Φτιάξε μία λίστα με τα τρία κυριότερα πράγματα, που σε προβληματίζουν και σε αγχώνουν στη δουλειά. Υστερα θέσε στον εαυτό σου τις ερωτήσεις εκείνες, που θα σε βοηθήσουν να βάλεις τα πράγματα σε μια σειρά. Ποιες είναι οι επιλογές μου; Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος να με βοηθήσει; Τι χρειάζεται να ξέρω σε περίπτωση που χάσω τη δουλειά μου; «Με αυτόν τον τρόπο αντικαθιστάς το περιττό άγχος με τη συγκέντρωση πληροφοριών και την ανάληψη δράσης», σύμφωνα με τον κυρίου Allen Elkin, συγγραφέα του βιβλίου «Stress Management for Dummies».
Οφείλεις να έχεις κατά νου, πως η αντιμετώπιση του άγχους δεν είναι μία απλή διαδικασία, αλλά ένας διαρκής αγώνας, όπου πρέπει να είσαι τη διαρκώς σε επαγρύπνηση, διαφορετικά ενδέχεται να επιδεινωθεί το πρόβλημα και τελικά να επιβαρύνεις στο έπακρο την υγεία σου.