Όταν η τέχνη ανταμώνει τη μόδα και γεννιούνται σπουδαίες καταστάσεις

Όταν η τέχνη ανταμώνει τη μόδα και γεννιούνται σπουδαίες καταστάσεις

Ο σχεδιαστής Kris Van Assche έχει προσδώσει στις ανδρικές συλλογές του οίκου Dior (dior.com) την αύρα του αυστηρού μινιμαλισμού, σκουρόχρωμες παλέτες και σχεδόν εμμονική προσήλωση στις λεπτομέρειες. Η παρουσίαση της συλλογής Dior Homme για το ερχόμενο φθινόπωρο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο κατάστημα του οίκου στο SoHo, μέσα σε ένα ιδιαίτερο σκηνικό, το οποίο δημιούργησε το σχεδιαστικό δίδυμο M/M Paris (mmparis.com). Οι art designers Mathias Augustyniak και Michael Amzalag μετρούν στο ενεργητικό τους συνεργασίες με τον Kanye West και την Bjork, τον Calvin Klein και τον Nicolas Ghesquiere, αλλά και τη γαλλική Vogue.

Για χάρη της Dior Homme εμπνεύστηκαν ένα ιδιαίτερο installation με λευκά και γκρίζα φωτιστικά, τα οποία είναι διακοσμημένα με τα γράμματα της αλφαβήτου. «Ο Kris ήθελε μια αναφορά στα φοιτητικά του χρόνια. Τότε είχε ασχοληθεί πολύ και με το graphic design και μας είπε ότι μία από τις πρώτες ασκήσεις που τους είχαν βάλει στη σχολή ήταν να σχεδιάσουν το αλφάβητο. Αυτό μας ενέπνευσε», σημειώνει το σχεδιαστικό δίδυμο.

Τα φωτιστικά που προέκυψαν διατίθενται πλέον προς πώληση ως έργα τέχνης στο κατάστημα του SoHo. Όσο για το πώς συνοψίζει με μια λέξη τη νέα κολεξιόν που δημιούργησε ο ίδιος ο Kris Van Assche; «Δεν υπάρχει μία μόνο λέξη», επισημαίνει. «Το αγγλικό αλφάβητο διαθέτει 26 γράμματα κι έτσι ο καθένας μπορεί να γράψει τη δική του ιστορία, ακριβώς όπως επιθυμεί».

Επειδή δεν θεωρείται καθόλου αυτονόητο, να σημειωθεί πως η μόδα έχει κακοποιηθεί πάμπολλες φορές από τους υποτιθέμενους ειδήμονες του lifestyle που εσφαλμένα νόμιζαν πως με το ντύσιμο τύπου καρναβάλι προάγουν την τέχνη, βάζοντας πολύφωτα στο κεφάλι για να αναδείξουν δήθεν κάτι ξεχωριστό, αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι, ότι αντί να επικεντρώνονται στην ουσία του πράγματος, δηλαδή να ντύσουν με καλαισθησία τον άντρα και τη γυναίκα για να δείχνουν πιο όμορφοι, αντιθέτως είχαν την τάση να τους μεταμορφώνουν, τρόπον τινά, σε τέρατα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας