Όταν ο σχεδιασμός της κατοικίας παραπέμπει σε δημιούργημα τέχνης

Όταν σχεδιασμός της κατοικίας παραπέμπει σε δημιούργημα τέχνης

Μια κατοικία στη Μύκονο που φέρει την υπογραφή των harris & angelos αποδεικνύει ότι υπάρχουν σπίτια «καλής ραφής».

Συνάντησα τους Harris & Angelos τον περασµένο Σεπτέµβριο στη Μύκονο, µε σκοπό να διερευνήσω τη νέα τους ενασχόληση µε τον σχεδιασµό σπιτιών. Εκεί, σε µία υπέροχη κατοικία που υπογράφει το δηµιουργικό δίδυµο, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι η «αρχιτεκτονική» των ρούχων δεν διαφέρει πολύ από εκείνη των χώρων, καθώς το φινίρισµα είναι αυτό που κάνει τη διαφορά.

Το σπίτι βρίσκεται πάνω από την παραλία της Φτελιάς και απολαµβάνει την υπέροχη, ανοιχτή θέα στο πέλαγος. Αρχιτεκτονικά, µοιάζει απόλυτα αφοµοιωµένο στο φυσικό του περιβάλλον. Ένα «σµιλευµένο» κτίσµα στο οποίο ευφυώς έχει χρησιµοποιηθεί τοπική πέτρα που δένει µε τους λευκούς οργανικούς όγκους, τυπικούς των κατοικιών του νησιού. Η αισθητική του είναι σχεδόν µοναστική, δεν υπάρχει τίποτε περιττό στη διακόσµηση και όλα µοιάζουν να έχουν βρει τη σωστή τους θέση.

Ο σχεδιασµός των χώρων του µοιάζει να βασίζεται στη ρήση «παν µέτρον άριστον», καθώς απορρίπτει ό,τι υπερβολικό ή ποµπώδες – που θα ήταν παράταιρο σε ένα εξοχικό, κυκλαδίτικο σπίτι. Το σαλόνι, οι τρεις κρεβατοκάµαρες -καθεµία µε το δικό της µπάνιο-, η κουζίνα και η υπαίθρια τραπεζαρία εντυπωσιάζουν µε τη σοφή τους διαρρύθµιση. Σε όλους του χώρους έχει δοθεί η σωστή έκταση, έτσι ώστε να προσφέρουν απόλυτη άνεση τόσο στην οικογένεια όσο και στους φιλοξενούµενούς της. Οι τρεις αυλές, η καθεµία µε τη δική της προσωπικότητα, είναι διαµορφωµένες µε τέτοιον τρόπο που προσφέρονται για κάθε διάθεση και κάθε στιγµή της ηµέρας.

Όλοι οι εξωτερικοί χώροι αυτής της προσεγµένης κυκλαδίτικης κατοικίας προδιαθέτουν για χαλάρωση: από την ολάνοιχτη αυλή της εισόδου -µε τα µοντέρνα έπιπλα που έχουν αγοραστεί από το κατάστηµα Interni- η οποία λούζεται από τον ήλιο και το φως, µέχρι τη σκιερή πίσω αυλή µε τον µεγάλο χτιστό καναπέ και τα αµέτρητα µαξιλάρια που σχεδίασαν οι Harris & Angelos, αλλά κι εκείνη που φιλοξενεί την τραπεζαρία – υπαίθρια µα και προστατευµένη από τους ανέµους χάρη σε έναν πέτρινο τοίχο χτισµένο ακριβώς γι’ αυτό τον σκοπό. Εδώ, µεγάλα στενόµακρα παράθυρα πλαισιώνουν την υπέροχη θέα σαν «φυσικά» έργα τέχνης. Στο εσωτερικό της κατοικίας, οι χώροι αποπνέουν καθαρότητα.

Το λευκό χρώµα κυριαρχεί και διανθίζεται µε στοιχεία -έπιπλα και αντικείµενα- από φυσικά υλικά – κυρίως ξύλο σε όλες του τις αποχρώσεις. Τα παράθυρα είναι κι εδώ στενόµακρα και τοποθετηµένα κατά µήκος της µίας πλευράς, χαρίζοντας υπέροχες εικόνες στους ιδιοκτήτες, είτε βρίσκονται στο σαλόνι είτε στην κουζίνα. Ένας µεγάλος λευκός καναπές, σχεδιασµένος από την Paola Navone, τοποθετηµένος αντικριστά στη θέα, πλαισιώνεται από σκαµπό στο ίδιο χρώµα και από µία πολυθρόνα της ίδιας σχεδιάστριας, όσες θέσεις δηλαδή χρειάζεται µια φιλική συντροφιά στο καθιστικό. Η «χειρουργικής» αισθητικής κουζίνα είναι βεβαίως λευκή, µε λείες και ελεύθερες από αντικείµενα επιφάνειες.

Ένα λευκό αλουµινένιο τραπέζι, ένας πάγκος µε αφαιρετικό design και το φωτιστικό της Celine Wright δεσπόζουν στην κουζίνα. Η αίσθηση που αφήνουν στο σύνολό τους οι χώροι αυτής της κυκλαδίτικης κατοικίας είναι πως έχουν περάσει από ρετούς, καθώς δεν υπάρχει τίποτα παράταιρο αισθητικά σε κοινή θέα: πρίζες, καλοριφέρ, καλώδια και λοιπά λειτουργικά στοιχεία κρύβονται ευφυώς. Κατευθύνοµαι προς τον επάνω όροφο. Ανεβαίνω µία σκάλα που αποτελεί από µόνη της έργο τέχνης και ανακαλύπτω την ολόλευκη κρεβατοκάµαρα, ντυµένη µε λευκά βαµβακερά υφάσµατα και πλαισιωµένη από άλλα επίσης λευκά στοιχεία µε απλές, καθαρές γραµµές.

Παρατηρώ τη µετάβαση από τον «οργανικό» σχεδιασµό µε τις γλυπτικές καµπύλες που συνηθιζόταν στα πρώτα σπίτια που επιµελήθηκαν οι Harris & Angelos, στον αυστηρά γεωµετρικό σχεδιασµό που συναντούµε στο σπίτι-γκαλερί, την πιο πρόσφατη δηµιουργία τους. Η επιµέλεια χώρων άρχισε σχεδόν τυχαία για τους δύο συνεργάτες. Γνωστοί και φίλοι, βλέποντας τα σπίτια στα οποία ζουν οι ίδιοι, τους παρότρυναν ή τους ζητούσαν να σχεδιάσουν το σπίτι τους. Ο τρόπος προσέγγισής τους είναι απλός.

Αρχικά επιλέγουν την τοποθεσία και στη συνέχεια συζητούν µε τον ιδιοκτήτη του χώρου, έτσι ώστε να προσαρµόσουν την κατοικία στις δικές του επιθυµίες και ανάγκες. Ο χώρος λειτουργεί σαν καµβάς στον οποίο επεµβαίνουν σαν να φιλοτεχνούν κάποιο έργο τέχνης. Οι ρόλοι µοιράζονται και η συνεργασία είναι απόλυτα αρµονική. Ο Άγγελος σχεδιάζει και έχει την επίβλεψη του όλου project. Τις περισσότερες φορές, µάλιστα, περνά όλη τη µέρα στην οικοδοµή φροντίζοντας ώστε όλα να εκτελούνται στην εντέλεια. Ο Χάρης επιµελείται το φινίρισµα και προσθέτει τη δική του σωστή πινελιά.

Οι δύο δηµιουργοί αντιµετωπίζουν τον σχεδιασµό των χώρων όπως ακριβώς και τη ραφή των συλλογών τους: το ίδιο αριστοτεχνικά και αρχιτεκτονικά. Εξάλλου, όπως δηλώνουν, και στις δύο περιπτώσεις το µυστικό της επιτυχίας κρύβεται στο άψογο «φινίρισµα»…