Όταν το κράτος επεμβαίνει στις προσωπικές συνήθειες των ανθρώπων

Όταν το κράτος επεμβαίνει στις προσωπικές συνήθειες των ανθρώπων

Όταν το κράτος αρχίσει και επεμβαίνει στις προσωπικές συνήθειες των ανθρώπων, μετά του είναι δύσκολο να το σταματήσει. Πριν μερικά χρόνια, οι υγειονομικές αρχές της Δανίας αποφάσισαν την επιβολή φόρου σε όλα τα …λιπαρά φαγητά. Η απόφαση χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τα ΜΜΕ και από τους ιατρικούς συλλόγους, οι οποίοι, εδώ και τριάντα χρόνια, εκπέμπουν σταθερά το μήνυμα, τα λιπαρά ισούνται με χοληστερίνη και η χοληστερίνη ισούται με το θάνατo.

Όμως, τέτοιας μορφής και έκτασης κοινωνικές παρεμβάσεις οφείλουν να βασίζονται σε αδιαμφισβήτητα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχουν. Η θεωρία που θέλει τα κορεσμένα λιπαρά των τροφών και τη χοληστερίνη του αίματος να ευθύνονται για μεγάλο ποσοστό των καρδιαγγειακών παθήσεων γεννήθηκε λόγω πολιτικοοικονομικών αναγκαιοτήτων και επιβίωσε επειδή προσέφερε μία απλή εξήγηση για την επιδημία εμφραγμάτων και εγκεφαλικών. Τα τελευταία χρόνια, η άποψη αυτή φαίνεται να ανατρέπεται.

Τον προηγούμενο Αύγουστο, δημοσιεύτηκαν από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου τα ευρήματα της μελέτης Health Survey for England. Οι Εγγλέζοι ερευνητές παρακολούθησαν επί 10 χρόνια 82.000 άτομα άνω των 55 ετών και συσχέτισαν τις καρδιαγγειακές παθήσεις που εμφάνισαν στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας με τις συνήθειές τους και με τους λιπιδαιμικούς τους δείκτες.

Διαπίστωσαν ότι η ολική χοληστερίνη του αίματός τους δεν είχε ουδεμία σχέση με τον κίνδυνο μελλοντικής εκδήλωσης εμφράγματος, ενώ μείωνε τις πιθανότητες εγκεφαλικού! Αντίθετα, αυτό που τους προστάτευε ήταν η υψηλή τιμή HDL (καλή χοληστερίνη) και η σωματική άσκηση. Αν αναρωτιέστε ποια τρόφιμα ανεβάζουν την HDL, σάς πληροφορούμε ότι αυτά είναι όσα οι υγειονομικοί υπεύθυνοι μας έλεγαν να αποφεύγουμε τόσα χρόνια, π.χ. το βούτυρο, οι μπριζόλες και τα αυγά!

Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, είδε το φως της δημοσιότητας μία ακόμα σχετική μελέτη, η Νορβηγική HUNT, τα συμπεράσματα της οποίας συμφωνούν απόλυτα με αυτά της προηγούμενης: η χοληστερίνη δεν σχετίζεται με κίνδυνο θανάτου από καρδιά στους άντρες, ενώ στις γυναίκες η σχέση είναι αντίστροφη: όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδά της χοληστερίνης στο αίμα, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες θανάτου. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της έρευνας, η ενοχοποίηση της χοληστερίνης και των λιπών πρέπει να επανεκτιμηθεί, λαμβανομένων υπόψη και των γιγαντιαίων εμπορικών και επαγγελματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Όλα αυτά δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, αλλά τη φυσιολογική κατάληξη ευρημάτων που επί δεκαετίες αγνοήθηκαν από τους οπαδούς του κρατικού παρεμβατισμού και από τους επιστημονικούς συνεργάτες τους. Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2020, επιστήμονες από το Νοσοκομείο Παίδων του Oakland Research Institute προέβησαν σε ανασκόπηση όλων των σχετικών επιδημιολογικών μελετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά, δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος και εγκεφαλικού. Όσοι πέφτουν από τα σύννεφα, μάλλον ζούσαν πολύ καιρό σε αυτά.

Τα νέα επιστημονικά ευρήματα καλούν σε αναθεώρηση των διατροφικών οδηγιών που εκπέμπονταν επί 30 χρόνια και οι οποίες άνοιξαν το δρόμο για μία άνευ προηγουμένου παρέμβαση στις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων. Οι εμπνευστές της θεωρίας του κακού λίπους νιώθουν πλέον τόσο εγκλωβισμένοι, που αναγκάζονται να υιοθετούν όλο και πιο αντιδραστικές θέσεις, με αποκορύφωμα την περίπτωση της Δανίας. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι αστυνόμευση, αλλά τεκμηρίωση και σεβασμό στις προσωπικές επιλογές…

Προηγούμενο άρθρο11 απορίες για την υπογονιμότητα
Επόμενο άρθροΊλον Μασκ: Μία διαφορετική περίπτωση επιχειρηματία
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας