Outlander (2008)

Outlander (2008)
  • Σκηνοθεσία: Howard McCain
  • Παίζουν: Jim Caviezel, Sophia Myles, Jack Huston, John Hurt, Cliff Saunders, Patrick Stevenson, Ron Perlman
  • Διάρκεια: 115 λεπτά
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2008

Νορβηγία, 709 π.Χ. Το σκάφος του Κάιναν, ενός πολεμιστή από άλλον πλανήτη, συντρίβεται σε μια λίμνη της γης των Βίκινγκς. Μαζί του φέρνει και ένα θανατηφόρο πλάσμα με τ’ όνομα Μόργουεν, το οποίο κατέστρεψε τον κόσμο του. Το Μόργουεν κατά την πρόσκρουση δραπετεύει και αρχίζει να σπέρνει την καταστροφή. Ο Κάιναν θ’ αναγκαστεί να στραφεί στους Βίκινγκς για βοήθεια καθώς θα επιδιώξει να σκοτώσει το πλάσμα πριν αυτό κάνει περισσότερο κακό.

Πρόκειται για μια ταινία που από την πρώτη στιγμή μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Το δυστυχές όμως είναι ότι έχει αντιμετωπίσει ένα σωρό προβλήματα. Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να γυριστεί στη Νέα Ζηλανδία, με διαφορετικό σκηνοθέτη, μ’ ένα αρκετά μεγαλύτερο budget και με την Weta να κάνει τα ειδικά εφέ.

Η συνάντηση της Επιστημονικής Φαντασίας με τη Σκανδιναβική μυθολογία που λαμβάνει μέρος στην ταινία, είναι ανέλπιστα επιτυχημένη. Θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ένα γελοιογραφικό b-movie, κάτι σε στυλ Beowulf. Ευτυχώς όμως μιλάμε για μια εξαιρετική προσπάθεια που έχει ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα.

Στη σκηνοθεσία ο Howard McCain, για πρώτη φορά σε κινηματογραφική παραγωγή μετά από 14 χρόνια. Δυστυχώς δεν μας δίνει κάτι αξιομνημόνευτο και ο ρόλος του μοιάζει να είναι απλά διεκπεραιωτικός. Τα εφέ ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα αλλά ένα μεγαλύτερο bugdet θα έκανε μεγάλη διαφορά, στα σκηνικά και τα κουστούμια έγινε επίσης μια καλή δουλειά. Η μουσική της ταινίας ενώ είχε προοπτικές για κάτι ιδιαίτερο, απλά συνοδεύει τις σκηνές με κάποιες σποραδικές εξαιρέσεις. Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για την φωτογραφία μιας και πέρα από κάνα δυο σκηνές, δε βλέπουμε τις υπέροχες εικόνες που μας έχουν συνηθίσει οι ταινίες του είδους.

Οι σκηνές δράσεις πολλές και καλές. Το πρόβλημα είναι ότι παρ’ ότι το έργο κρατάει ένα καλό και σταθερό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια, λείπει κάποια κορύφωση, κάτι που να χαραχθεί στη μνήμη του θεατή. Κάποια κενά στην ιστορία που χαρακτηρίζουν την αρχή, μπορεί να ξινίσουν αλλά περίπου στη μέση, όταν ο Κάιναν λύνει τη σιωπή του και αποκαλύπτει το μυστικό του, οι απορίες λύνονται και παρακολουθούμε μία από τις καλύτερες σκηνές του έργου.

Στα θετικά της ταινίας έχουμε το καστ της. Ο James Caviezel σ’ έναν ρόλο όπου δεν τον έχουμε συνηθίσει, υποδυόμενος τον εξωγήινο πολεμιστή. Σοβαρός και μετρημένος, με τη δραματική του φυσιογνωμία ενσαρκώνει πετυχημένα την τραγική περσόνα του Κάιναν, όπου τώρα βρίσκει μια ευκαιρία εξιλέωσης.

Στο πλευρό του, η γλυκύτατη και γοητευτική Sophia Myles, με μια ερμηνεία που θυμίζει πολύ Τριστάνο και Ιζόλδη με μια πιο δυναμική χροιά. Αποφασιστική, γενναία, περήφανη και όμως τόσο εύθραυστη και συναισθηματική, θα γεμίσει τα πλάνα και θα ομορφύνει την ταινία με την παρουσία της.

Το καστ συμπληρώνουν, ως βασιλιάς Ρόθγκαρ, ο John Hurt που πραγματικά αναδεικνύει τον χαρακτήρα και ως βασιλιάς Γκάναρ, o Ron Perlman που όπως πάντα κερδίζει τις εντυπώσεις.

Συνολικά, πρόκειται για μια πολύ καλή προσπάθεια που καταλήγει σ’ ένα απολαυστικότατο αποτέλεσμα. Ίσως στα χέρια ενός πιο ικανού σκηνοθέτη και με ένα μεγαλύτερο budget να γινόταν μια επική ταινία. Αλλά αν σας αρέσουν οι Βίκινγκς, οι εξωγήινοι πολεμιστές με αξιοζήλευτες πανοπλίες και η Sophia Myles, σας τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας Outlander (2008).

Διάβασε επίσης: Streamer στο twitch.tv, συμβουλές για να διακριθείς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας