ΑρχικήHow toStreamer στο twitch.tv, συμβουλές για να διακριθείς

Streamer στο twitch.tv, συμβουλές για να διακριθείς

Αν και σε γενικές γραμμές η πλατφόρμα του YouTube έχει αρκετές ομοιότητες με το twitch.tv, αφού και τα δύο ψυχαγωγούν, πληροφορούν και επηρεάζουν το ευρύ κοινό που παρακολουθεί το οπτικό περιεχόμενο των δημιουργών, εντούτοις το twitch προορίζεται κατά κύριο λόγο για τους gamers που κάνουν live streaming, ωστόσο ετούτη η παράμετρος δεν είναι απαράβατος κανόνας και ο καθένας μπορεί να μεταδώσει οποιοδήποτε είδος βίντεο επιθυμεί, απλά θα ήταν καλύτερο να το πράξει για ευνόητους λόγους στο YouTube, διότι εκεί έχει την ευχέρεια να απευθύνεται σε περισσότερους τομείς, ανθρώπους και ενδιαφέροντα.

Βέβαια όσοι streamer είναι παθιασμένοι με τα βιντεοπαιχνίδια νομίζω είναι μονόδρομος η επιλογή του twitch, αν και το YouTube έχει δημιουργήσει μία ειδική ενότητα για το gaming που αναμφίβολα αρχίζει και παίρνει τα πάνω του τα τελευταία χρόνια, όμως σε αυτή την κατηγορία επί του παρόντος βασιλιάς είναι το twitch, και μάλιστα η βάση των χρηστών του αυξάνεται εκθετικά σε μηνιαία βάση, και τούτος ο παράγοντας οφείλεται εν μέρει στις εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών που δείχνουν να στηρίζουν έμπρακτα την πλατφόρμα με διάφορα αποκλειστικά event, με τεράστια χρηματικά έπαθλα για τους νικητές των πρωταθλημάτων και διάφορα προνόμια που δίνονται στους θεατές.

Βάσει αμέτρητων ερευνών που έχουν διεξαχθεί κατά τα τελευταία έτη αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, αποδεικνύεται πως ο κόσμος που είναι παθιασμένος με το video game live streaming νιώθει πιο οικεία στο twitch.tv και αναγνωρίζει πως είναι αρκετά ικανοποιημένος με το όλο κλίμα, τη λειτουργία και τα χαρακτηριστικά που παρέχονται σε αυτήν την πλατφόρμα. Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός πως η ιδιοκτήτρια εταιρεία, η Amazon, για να πετύχει ετούτο το σκοπό έχει κάνει διάφορες ριζικές αλλαγές που τελικά της βγήκαν, και πλέον όλα είναι ρόδινα.

Παρακάτω θα σας εξηγήσω όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας για να διακριθείτε ως streamer στο twitch.tv με οδηγίες και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να υλοποιήσετε το στόχο σας.

Επιλέξτε μία καλή κάμερα

Κατά γενική ομολογία αρκετός κόσμος έχει την εσφαλμένη εντύπωση πως στο twitch δεν χρειάζεται επαγγελματική κάμερα για να κάνει κάποιος streamer τη δουλειά του, φυσικά κάτι τέτοιο ισχύει εάν ο εκάστοτε δημιουργός δεν παίρνει στα σοβαρά την ενασχόληση που κάνει με το συγκεκριμένο αντικείμενο, με αρνητική συνέπεια το αποτέλεσμα να είναι απογοητευτικό και τελικά οι θεατές όχι απλά να μη μένουν ικανοποιημένοι, αλλά στην τελική ανάλυση να εγκαταλείπουν το live streaming και να μεταβαίνουν στον ανταγωνιστή που έχει κάνει πιο προσεγμένη εργασία.

Όσοι από εσάς θα αρχίσετε να γκρινιάζετε προφανώς γιατί δεν έχετε τα χρήματα για να αγοράσετε μία καλή βιντεοκάμερα, κάτι που αντικειμενικά νομίζω πως είναι απολύτως δικαιολογημένο, όμως όποιος σοβαρός επαγγελματίας θέλει να διακριθεί στον τομέα του, δυστυχώς δεν πρέπει να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα που παράγει για να ικανοποιήσει το πιστό κοινό που τον ακολουθεί.

Άλλωστε μην ξεχνάτε πως κανείς δεν είναι αναντικατάστατος στην πλατφόρμα του twitch, πόσο μάλλον όταν την ίδια τη στιγμή υπάρχει τόσος μεγάλος ανταγωνισμός και εκ των πραγμάτων είναι εύκολο κανείς να χαθεί με τις λάθος επιλογές που έκανε με το πέρασμα των καιρών, και εντέλει να τιμωρηθεί γιατί δεν σέβεται τους οπαδούς που τον αγαπούν και τον εμπιστεύονται.

Τώρα όσον αφορά την επιλογή μιας αξιόλογης κάμερας θα σας έλεγα να στραφείτε σε μία DSLR με δυνατότητα 4K, VR, και Full Frame, να έχει με μεγάλη διάσταση το διάφραγμα του φακού, και να υποστηρίζει πολλά format εικόνων όπως JPEG, NEF (RAW), NEF (RAW) + JPEG, TIFF. Και τέλος μία καλή μπαταρία που δεν θα εξαντλείται σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφήνοντας σας σε κρίσιμες στιγμές στα κρύα του λουτρού.

Επίσης υπάρχει και η επιλογή μιας βιντεοκάμερας τουλάχιστον 300 ευρώ και πάνω, που θα έχει δυνατό autofocus, θα μπορεί να τραβάει βίντεο σε υψηλή ανάλυση, τουλάχιστον 2k και άνω (Full HD), θα έχει σταθεροποιητή εικόνας, να είναι συμβατή με αρκετούς τύπους εξωτερικής κάρτας μνήμης, και να έχει υψηλό ISO.

Καλό ήχο

Φανταστείτε να έχετε στην κατοχή σας μία σπουδαία κάμερα, αλλά ο ήχος σας να είναι κάτω του μετρίου. Εν ολίγοις η κατάσταση θα παραπέμπει σε φαρσοκωμωδία. Επομένως γίνεται εύκολα αντιληπτό ό,τι είναι απαραίτητο να προμηθευτείτε ένα καλό μικρόφωνο πέτου (κοινώς το μικρόφωνο ψείρα που τοποθετείται στο ρούχο του ομιλητή με πιαστράκι) ή κάποιο πυκνωτικό μικρόφωνο (Να σημειώσω εδώ πως τα καλούτσικα ξεκινάνε περίπου από 60 ευρώ και πάνω, αλλά σας διαβεβαιώνω πως θα έχετε ποιότητα ήχου που θα παραπέμπει σε στούντιο ηχογράφησης, όμως σίγουρα πριν το αγοράσετε απαιτείται να κάνετε μία έρευνα αγοράς και να ελέγξετε διεξοδικά τα χαρακτηριστικά που φέρει).

Μία άλλη επίσης καλή λύση είναι να επιλέξετε δυναμικό μικρόφωνο, ωστόσο πρέπει να έχετε κατά νου πως ετούτη η οδός είναι λιγάκι ακριβή, και αδιαμφισβήτητα απευθύνεται κατά κόρον σε εκείνους που αναζητούν επαγγελματικό ήχο που συναντάς σε συναυλίες.

Τώρα όσοι από σας δεν θέλετε να ξοδευτείτε, σπαταλώντας αρκετά χρήματα, φροντίστε πριν ψωνίσετε την κάμερα, να βρείτε εκείνη που να συνοδεύεται από κάποιο καλό μικρόφωνο που να έρχεται πακέτο με τη συσκευασία, ούτως ώστε να μην αναγκαστείτε να αγοράσετε ξεχωριστά, και τελικά ανέβει το κόστος πέραν του οικονομικού προϋπολογισμού που διαθέτετε.

Μία άλλη σημαντική πτυχή του όλου θέματος είναι να πάρετε μία κάρτα ήχου που δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι πανάκριβη, με απώτερο σκοπό να μεγιστοποιήσετε την ποιότητα του ήχου που θα ακούει ο ακροατής σας.

Επαγγελματικός φωτισμός

Αν για οποιοδήποτε λόγο ανήκεις σε εκείνη την ομάδα των streamer που βολεύεται με το τυπικό φως του καθιστικού κατά την διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης παίζοντας το αγαπημένο του βιντεοπαιχνίδι, τότε μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου, διαφορετικά είσαι για κλάματα. Οφείλεις να γνωρίζεις πως ο επαγγελματικός φωτισμός είναι απαραίτητο δομικό στοιχείο για μία καλή λήψη βίντεο, και αν το αγνοήσεις ενδέχεται να καταρρακώσεις στη δουλειά σου, λόγω αμέλειας ή άγνοιας, κάτι που εκ των πραγμάτων θα είναι άδικο για τον εαυτό σου, εφόσον έχεις καταβάλει τεράστια προσπάθεια για να φτάσεις σε υψηλό επίπεδο.

Οπότε και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βάλεις το χέρι στην τσέπη για να επέλθει η πολυπόθητη οπτική βελτίωση, με την προοπτική να φύγεις οριστικά από τον ερασιτεχνισμό και να μπεις επιτέλους στην κάστα των επαγγελματιών. Εδώ σου συστήνω να στραφείς στον εξοπλισμό φωτισμού που έχουν συνήθως τα φωτογραφικά στούντιο, χωρίς όμως απαραίτητα να αγοράσεις τα ακριβά πράγματα, αφού αναμφισβήτητα υπάρχουν και φθηνές λύσεις που ξεκινάνε από τα 50 ευρώ στο ebay (δυστυχώς στα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ενδέχεται η τιμή να είναι αρκετά πιο τσιμπημένη. Η τελική επιλογή είναι δική σου).

Σε γενικές γραμμές, καλό θα είναι να μην έχεις μόνο μία πηγή φωτός, άλλα δύο ή τρεις, και οπωσδήποτε από πίσω να έχεις ένα μονόχρωμο ή πολύχρωμο φόντο, συνήθως είναι ένα ειδικό πανί που στηρίζεται σε ένα σταντ, με την προοπτική να μη φαίνονται από πίσω οι καρέκλες του δωματίου ή το κρεβάτι σου, εκτός κι αν δεν σε ενδιαφέρει και συμβιβάζεσαι με την μετριότητα, κάτι που είθισται να κάνει η πλειοψηφία τον streamer.

Καλό υπολογιστή και κάρτα γραφικών

Ένας καλός υπολογιστής και μία ή δύο κάρτες γραφικών, ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια που έχετε, ίσως είναι το πιο κοστοβόρο κομμάτι της όλης υπόθεσης, διότι ομολογουμένως, ένα Gaming PC που θα τα σπάει, μπορεί να αγγίξει τα 3.000 με 4.000 ευρώ, δηλαδή ένα εξωφρενικό ποσό, αλλά μαζί του θα πορευτείτε τις πιο ένδοξες στιγμές σας, και δεν θα ξανά ασχοληθείτε με αυτό το ζήτημα για τα επόμενα χρόνια, αφού πρακτικά πλέον θα είσαστε καλυμμένοι, εκτός κι αν προκύψει κάποια απρόοπτη βλάβη σε ένα από τα εξαρτήματα και χρειαστεί αντικατάσταση του εκάστοτε Hardware.

Ωστόσο, μπορείτε κάλλιστα να φτιάξετε ένα προσαρμοσμένο υπολογιστή αξίας 1.000 ευρώ που αντικειμενικά θα σας καλύψει στα περισσότερα παιχνίδια, αλλά έγκειται καθαρά στη δική σας κρίση ποιον δρόμο θα ακολουθήσετε και πόσα λεφτά θα ξοδέψετε. Να σημειώσω δε, για να μην υπάρξουν παρερμηνείες και παρανοήσεις, πως το κάθε ένα εξάρτημα στον υπολογιστή έχει τη σημασία του, όπως για παράδειγμα ο επεξεργαστής, η μητρική κάρτα, κάρτα γραφικών, το αεράτο κουτί για να ψύχεται καλά το σύστημα, η υδρόψυξη, οι μνήμες RAM, το τροφοδοτικό υπολογιστή, και ο σκληρός δίσκος.

Όπως βλέπετε δεν είναι ελάχιστα τα εξαρτήματα για να στηθεί ένα καλό σύστημα υπολογιστή, αλλά πέραν των προαναφερόμενων, υπάρχουν και κάποια μικρά έως μεγάλα έξοδα που συχνά δεν τα υπολογίζει η πλειοψηφία των ατόμων που ενδιαφέρεται να χτίσει κάτι καινούργιο, όπως φερειπείν, το λειτουργικό σύστημα (π.χ Windows 10), ακουστικά, πληκτρολόγιο, ποντίκι, gaming καρέκλα, γραφείο, οθόνη.

Συνεπώς, όπως παρατηρήσατε αγαπητοί μου φίλοι, το συνολικό κοστολόγιο θα εκτοξευθεί στα ουράνια, και από τη στιγμή που δεν έχετε στην άκρη τα απαιτούμενα λεφτά, τότε καλό θα ήταν να μην πάρετε προσωρινά κάτι φθηνό και μετά, ξανά από λίγο καιρό αναγκαστείτε να αγοράσετε κάτι καινούργιο που θα είναι πιο ισχυρό. Επομένως κάντε τα κουμάντα σας για να μην διπλό – πληρώνεται τα ίδια αντικείμενα κάθε φορά.

Εξασκείστε τις ικανότητες σας σε συγκεκριμένο παιχνίδι

Με όσα διαβάσατε παραπάνω, σίγουρα καταλάβατε πως ο εξοπλισμός για να εξασκήσετε την ιδιότητα του streamer όχι μόνο δεν είναι φτηνός, τουναντίον είναι δυσθεώρητος, αλλά ας υποθέσουμε πως έχετε τα πάντα από τα προαναφερόμενα στοιχεία, όμως εκείνο που χρήζει άξιο αναφοράς είναι να γίνεται παιχταράδες και ακαταμάχητοι στο παιχνίδι που σας ενδιαφέρει και ουσιαστικά να είναι αυτό που ζητάει ο κόσμος, όπως π.χ. Fortnite, Grand Theft Auto V, League of Legends, PlayerUnknown’s Battlegrounds, Counter-strike κ.λπ.

Σε πρώτη φάση, συνιστώ να λειτουργήσετε με υπευθυνότητα, δηλαδή, καλό θα είναι να μην κάνετε πολλά πράγματα μαζί, γιατί σε όλα θα βρίσκεστε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ενώ αν ασχοληθείτε με ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, τότε θα αναπτύξετε τις δεξιότητές σας στο έπακρο, αφού θα είστε επικεντρωμένοι αποκλειστικά στο σκοπό σας, αυξάνοντας παράλληλα τις πιθανότητες να διακριθείτε μέσα από το πλήθος, που όλοι κοπιάζουν μανιωδώς.

Επιπρόσθετα, εάν σας το επιτρέπουν τα οικονομικά σας, θα ήταν έξυπνο να μισθώσετε κάποιον επαγγελματία παίκτη για να σας προπονεί και να σας μάθει όλα τα μυστικά του αγαπημένου σας παιχνιδιού, και να μην αρκεστείτε μόνο σε αυτά που ξέρετε, άλλωστε είναι κοινό μυστικό πως τα σπουδαιότερα ονόματα στο gaming και esports έχουν περάσει από ετούτο το στάδιο για να εξελίξουν τις ικανότητες τους, άσχετα αν δεν το διατυμπανίζουν, προφανώς επειδή δεν επιθυμούν να αποκαλύψουν τα μυστικά της επιτυχίας τους.

Επιπλέον, κάποια στιγμή και μετά θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά να συμμετέχετε σε κάποιο αναγνωρισμένο τουρνουά ή πρωτάθλημα για να αποκτήσετε εμπειρία και να συναναστραφείτε με τους κορυφαίους παίκτες στο είδος σας, αποκτώντας έτσι με έμμεσο ή άμεσο τρόπο φήμη, και πού ξέρεις μπορεί να βρεθεί κάποια συγκλονιστική πρόταση ως χορηγία που θα σε βοηθήσει να βιοποριστείς και να μην αναγκάζεσαι να κάνεις δεύτερη εργασία για να πληρώνεις τις βασικές καθημερινές ανάγκες σου, και κατ’ επέκταση να σταματήσουν οι γονείς σου να πληρώνουν επιτέλους τα έξοδα σου.

Διαφήμισε το κανάλι σου στο twitch

Κακά τα ψέματα, ακόμη κι αν είσαι ένας αξιομνημόνευτος παίκτης, και από την άλλη πλευρά έχεις ελάχιστους followers στο κανάλι σου, τότε όσοι θα σε αντικρίζουν για πρώτη φορά θα σχηματίζουν την εικόνα πώς δεν είσαι ιδιαίτερα δημοφιλής στο κοινό, και αναμφισβήτητα δεν θα αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί μαζί σου, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να βγεις από αυτήν την μειονεκτική θέση και να στρέψεις το ενδιαφέρον του φιλοθεάμονος κοινού προς τα πάνω σου.

Τούτο μπορεί να επιτευχθεί μέσω της προώθησης και της διαφήμισης, και σου προσυπογράφω πως δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση οπωσδήποτε να καταξοδευτείς, σε κάποιο βαθμό μπορεί να γίνει και δωρεάν, εφόσον πείσεις τους φίλους και τους γνωστούς σου να σε στηρίξουν μέσα από τα social media, όπως Facebook, Instagram, Twitter κ.λπ. Εάν πάλι σου περισσεύει κάποιο μικρό χαρτζιλίκι, τότε προώθησε τον εαυτό σου, και μην περιμένεις τους άλλους να τρέχουν αφιλοκερδώς για εσένα, επειδή μετά από κάποιο σημείο καταντάει κουραστικό και ίσως να γίνεις βαρετός ακόμη και στους φίλους σου.

Φυσικά, είναι αυτονόητο, πως πληρώνοντας χρήματα για διαφήμιση, επισπεύδεις τη διαδικασία για να αναγνωριστείς όχι μόνο τοπικά στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, κάτι που θα σε φέρει περισσότερες χορηγίες, αυξάνοντας ταυτόχρονα το εισόδημά σου. Απλά επιδίωξε να βρεις τον πιο αποδοτικό τρόπο προώθησης με τα λιγότερα δυνατά χρήματα.

Πρόσφερε δώρα στο κοινό σου

Μην ξεχνάς πως οι συνδρομητές στο κανάλι σου δεν είναι σκλάβοι, ούτε δούλοι σου, και σαφώς δεν είναι υποχρεωμένοι να σε ακολουθούν αιώνια, επειδή πιστεύεις λανθασμένα πως είσαι ο μοναδικός. Οφείλεις να τους ανταμείψεις για την πίστη που σου δείχνουν, και ετούτη η ιδιομορφία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω μικρών ή μεγάλων δώρων, εξαρτάται πάντα από τις οικονομικές δυνατότητές σου ή στην καλύτερη περίπτωση αν μπορείς να βρεις κάποια εταιρεία ούτως ώστε να την διαφημίζεις και να κάνει δώρα στους συνδρομητές σου σε τακτική βάση για να εισέρχονται κάθε μέρα στο κανάλι σου.

Θα σου παραθέσω μία σύντομη παραβολή για να κατανοήσεις την σπουδαιότητα του πράγματος: «Εάν ο ανταγωνιστής σου κάνει δωράκια και αντιθέτως εσύ όχι, μάλλον τότε ενδέχεται πιθανόν να εκτιμήσουν περισσότερο εκείνον παρά εσένα, γιατί τους ανταμείβει με την αφοσίωση τους».

Κάνε συχνά live streaming

Η συχνότητα των live streaming που θα κάνεις είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωσή σου στον στίβο μάχης του ανταγωνισμού. Υποθέτω πως υπό κανονικές συνθήκες τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα είναι εφικτό και αποδεκτό για να καλύψεις τις ανάγκες των αφοσιωμένων υποστηρικτών σου, αλλά αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξομειωθεί ανάλογα που έχεις την πραγματική σου ζωή.

Να τονίσω σε αυτό το σημείο, πως δεν πρέπει να συγχέεις τους youtubers με τους streamers στο twitch. Συνήθως στο YouTube υπάρχει άλλη φιλοσοφία και συχνά η δημιουργοί είθισται να ανεβάζουν ένα βίντεο την εβδομάδα ή μία φορά στις 15 μέρες, αλλά εκεί η κατάσταση λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο, και κατά συνέπεια δεν πρέπει να παραδειγματίζεσαι από λάθος πρότυπα, γιατί σύντομα θα βρεθείς προ εκπλήξεων, δίχως να καταλάβεις τι πραγματικά συνέβη και κατέληξες να χάσεις το ενδιαφέρον του κοινού.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166