Εάν θεωρείς ότι είσαι από εκείνα τα άτομα που του αρέσουν τα απαιτητικά σπορ και θέλεις να αποφύγεις τα συνηθισμένα τυπικά αθλήματα, τότε έχω να σου προτείνω κάτι αντικειμενικά συναρπαστικό που επί της ουσίας έχει να σου προσφέρει τρομερές συγκινήσεις από πολλές πλευρές.
Κανένα άλλο άθλημα δεν είναι τόσο συναρπαστικό και απρόβλεπτο, τόσο απαιτητικό και φευγάτο όσο η παγοαναρρίχηση. Ο πάγος είναι άπιστος: από εκεί τον περιμένεις, από αλλού σου έρχεται. Πρόσθεσε το κρύο και την έλλειψη βαρύτητας και το κοκτέιλ του ice climbing είναι καυτό, όχι όμως και ακατόρθωτο: μπορείς να μάθεις, αρκεί να έχεις στο πλευρό σου τους κατάλληλους ανθρώπους για να αποκρυσταλλώσεις τις τεχνικές που θα σε φέρουν ακόμα πιο ψηλά, ακόμα πιο μακριά.
Μαθήματα Παγοαναρρίχησης
Απόφυγε τα σκαρφαλώματα άνευ δασκάλου, γιατί, πρώτον, δεν θα μάθεις, δεύτερον, μπορεί να κινδυνέψεις καθότι ο πάγος, όπως και το βουνό γενικά, δεν αστειεύεται. Είναι προτιμότερο να έχεις παρακολουθήσει κάποια μαθήματα σε σχολή ορειβασίας και στη συνέχεια να μπεις στον τομέα της παγοαναρρίχησης για να εξασκήσεις αυτή τη δραστηριότητα.
Η διάφορα Αναρρίχησης με Παγοαναρρίχησης
Η διαφορά της αναρρίχησης βράχου με την παγοαναρρίχηση εστιάζεται στο πεδίο, κάτι που επηρεάζει άμεσα την τεχνική. Αλλιώς είναι να ψάχνεις πιασίματα στο βράχο κι αλλιώς να καρφώνεις δυνατά τα πιολέ σου στο βράχο σαν να ανεβαίνεις μια σκάλα.
«Η πιο κουφή μορφή παγοαναρρίχησης είναι το dry tooling, όπου καρφώνουν τα πιολέ πάνω σε αρνητικά και σκαρφαλώνουν στις βελόνες του νερού που έχει παγώσει» λέει ο Δημήτρης Σωτηράκης. Καλά όλα αυτά, αλλά τι ικανότητες απαιτούνται έστω για ένα σκαρφάλωμα δημοτικού; «Τρομακτική δύναμη» απαντά. Λογικό, γιατί όσο κι αν η παγοαναρρίχηση μοιάζει απλή, ουσιαστικά στηρίζεσαι στο κενό από τέσσερα σημεία: από τις μύτες των κραμπόν σου και από τα δύο πιολέ που κρατάς στα χέρια.
Που θα κάνει Παγοαναρρίχηση
Πήρες δέκα με τόνο από τη σχολή, αποφοίτησες και τώρα προκύπτει το ερώτημα: πού πας; Στην Ελλάδα οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν κρατούν τον πάγο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπό το μηδέν πρέπει να διαρκέσει για να σχηματιστούν παγοκαταρράκτες. Όμως υπάρχουν μερικά στέκια, που γίνονται παράδεισοι όταν ο καιρός γίνει ψυγείο.
- Παγοκαταρράκτης του Λειβαδίτη στο Καράν Ντερέ στη Μακεδονία. Αν παγώσει, τότε σκαρφαλώνεις σε μία δύσκολη «πίστα» WI5. Εχει όμως και μία σχετικά εύκολη διαδρομή WI3.
- Τζουμέρκα, στα χωριά Καταρράκτης και Μελισσουργοί, όταν παγώσει το νερό υπάρχουν δύο ή τρεις διαδρομές. 4Παγότρυπα στο Παγγαίο. Ενα στάνταρ, το οποίο θα το ανακαλύψεις δίπλα από το χιονοδρομικό κέντρο.
- Ύδατα Στυγός, στο Χελμό. Ιδού η πρόκληση, όταν φυσικά παγώσουν τα νερά, πράγμα σπάνιο, γιατί οι θερμοκρασίες στην περιοχή δεν είναι τόσο χαμηλές και με μεγάλη διάρκεια. Σημειωτέον, την εν λόγω περιοχή δεν την έχει σκαρφαλώσει κανείς!
Οι βαθμοί δυσκολίας στην Παγοαναρρίχηση
Η κάθε διαδρομή βαθμολογείται με βάση το σύστημα Water Ice, εξ ου και τα αρχικά WI. Βασικά κριτήρια: η κλίση του εδάφους αλλά και η ποιότητα του πάγου που όσο λεπταίνει τόσο… χοντραίνει το παιχνίδι, τουτέστιν ο κίνδυνος. Ο Κώστας Τσούλκας, της σχολής Summit, παρουσιάζει τους βαθμούς δυσκολίας:
- WI 1: Εύκολη διαδρομή με μικρή κλίση περίπου 30°. Διευκρινίζουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πεδία μέχρι 3 βαθμούς.
- WI 2: Επίσης εύκολη διαδρομή με κλίση από 30°-40°.
- WI 3: Η κλίση ανεβαίνει στις 60°-73° και μαζί η δυσκολία. Ανάλογα προστίθεται ένα συν ή ένα πλην για να δείξει τη διακύμανση.
- WI 4: 75°-80° κλίση. Δύσκολη και τεχνική διαδρομή.
- WI 5: Προϋπόθεση εδώ είναι να υπάρχει ένα κάθετο τμήμα μέχρι 7 μέτρα. Κλίση 90° και πιθανό να υπάρχει και αρνητικό.
- WI 6: Πρέπει να περιλαμβάνει κάθετο τμήμα μέχρι 15 μέτρα. Κλίση 90°.
- WI 7: Η δυσκολία είναι ίδια, αλλά ο πάγος λεπταίνει και η διαδρομή γίνεται επικίνδυνη.