Μπήκες στο πανεπιστήμιο. Συγχαρητήρια Όχι μόνο για την επιτυχία σου, αλλά γιατί τώρα ξεκινά ένα από τα ωραιότερα ταξίδια της ζωής σου. Με τη σχολαστικότητα που μας διακρίνει εδώ στο Texnologia.Net, ψάξαμε τις 5 μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της χώρας και μάθαμε όσα χρειάζεται να ξέρεις για να μην πας αδιάβαστος.
Θεσσαλονίκη
Σε ιδανική συσκευασία (μικρή όσο πρέπει και μεγάλη όσο τη θες εσύ). Τα ενοίκια κυμαίνονται από 200-300 (γκαρσονιέρα ή μικρό δυάρι), με πιο τσουχτερή περιοχή το κέντρο. Η καλύτερη εποχή για να ψάξεις για σπίτι είναι όλες εκτός από Σεπτέμβριο και Ιανουάριο.
Tips
Να πας στο Fuzzy Room κοντά στον Άγιο Δημήτριο. Τέλειο κρασάδικο με μαξιλάρες και drum ‘n bass. Να φας στον Κήπο στο Τσινάρι στην Ανω Πόλη. Φοβεροί μεζέδες. Για ελληνικά θα πας στα Λαδάδικα, για πειραματική-ηλεκτρονική στη Στοά, ενώ για ροκ στα Berlin, Lucky Luke και Residence. Τον καλύτερο γύρο θα τον δοκιμάσεις στο Devido, 25ης Μαρτίου & Όλγας.
- Από τα πιο δημοφιλή ρεμπετάδικα είναι το Αυγό του Κόκορα και το Σούρτα Φέρτα.
- Φοιτητικά καφέ η Βαβέλ, η Ραψωδία, ο Ηλιος και το Ζώγια.
- Για βιβλία η Πρωτοπορία θα σε κερδίσει με τις τιμές και τις προσφορές της.
Πάτρα
Πολύβουη, φασαριόζα, με παράδοση στα μουσικά γκρουπ φοιτητών. Εδώ θα τους βρεις να παρεπιδημούν κυρίως στις περιοχές κοντά στο πανεπιστήμιο, όπως η Αγία Σοφία και τα Μποζαΐτικα και κατά δεύτερο λόγο στο κέντρο. Για γκαρσονιέρα θα πρέπει να υπολογίζεις μάλλον από 300 και πάνω, αν και πολλοί φοιτητές προτιμούν τη συγκατοίκηση σε τριάρια, που είναι συνήθως καλύτερης κατασκευής κι έρχονται πιο οικονομικά. Η περισσότερη κίνηση συγκεντρώνεται στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου, όπου στριμώχνονται κουτούκια, στέκια και καφέ το ένα δίπλα στο άλλο. Εκεί θα βρεις και το κλαμπ Di Oggi, το πιο δημοφιλές της πόλης και των φοιτητών.
Ηράκλειο
Το πανεπιστήμιο αποτελείται από δύο κτιριακά συγκροτήματα, το ένα στη δυτική πλευρά της πόλης και το άλλο στη νότια. Οι φοιτητές που παρακολουθούν μαθήματα στο πρώτο κτιριακό συγκρότημα μένουν συνήθως στο κέντρο της πόλης ή στις περιοχές Γιόφυρο, Θέρισος και 62 μαρτύρων, ενώ οι υπόλοιποι στις περιοχές Φορτέτσα ή Αϊ-Γιάννης, που έχουν και καλύτερη συγκοινωνιακή σύνδεση με το πανεπιστήμιο.
Για γκαρσονιέρα στο κέντρο να υπολογίζεις περίπου από 220 έως 300 ευρώ, ενώ για δυάρι από 300 έως 400 ευρώ. Να έχεις υπόψη σου ότι αρκετά διαμερίσματα δεν έχουν θέρμανση. Δεν σε νοιάζει, όμως, γιατί θα ζεσταίνεσαι πίνοντας ποτά σε μπαρ, όπως τα Guernica και X Jazz, ή σε κλαμπ όπως το Fusion, το Privilege και το Sabbia. Για καφέ οι περισσότεροι μαζεύονται στις καφετέριες της οδού Κοραή ή Δαιδάλου, με την Ουτοπία να προσφέρει την καλύτερη σοκολάτα.
Για φαγητό, εκτός, φυσικά, από την εστία, θα φας φοβερά μαγειρευτά στον Ισπανό ή στη Σμύρνη για ψητά. Στον Πίπη τρως καλά με 6-7 το άτομο, ενώ ο Λυχνοστάτης, το Σχολαρχείο και η Αυλή του Δεσκαλίωνα είναι καλές εναλλακτικές. Αν ξενυχτάς, τότε θα γίνεις θαμώνας του Νικολούδη.
Ιωάννινα
Οι περισσότεροι φοιτητές μένουν στο κέντρο, αν και τώρα τελευταία -που έχει αυξηθεί ο αριθμός τους- νοικιάζουν και σπίτια εκτός κέντρου. Για γκαρσονιέρα να υπολογίζεις γύρω στα 300. Εδώ η κίνηση συγκεντρώνεται δίπλα στη λίμνη, με πιο δημοφιλή για καφέ τα Ναυτάκια και τις καφετέριες της οδού Αβέρωφ.
Το βράδυ οι περισσότεροι φοιτητές προτιμούν τη Σκάλα, τη Στοά και το Wild Rose για ροκ. Για φαγητό πολλοί φοιτητές προτιμούν να τρώνε στη Λέσχη, αφού είναι δωρεάν και αρκετά καλό, αλλά και στην Ιθάκη και στον Φίλιππα που βρίσκονται στο τέρμα του παραλίμνιου δρόμου.