Παιδί και διάβασμα το καλοκαίρι

Παιδί και διάβασμα το καλοκαίρι

Άρθρο της Μαρίας Σηφάκη.

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς και μυρίζει πια καλοκαίρι, διακοπές, παιχνίδι και ξεγνοιασιά, την όμορφη αυτή προσμονή των παιδιών ταράζουν οι ανησυχίες των γονιών.

Μήπως θα ξεχάσει όλα αυτά που διδάχθηκε φέτος στο σχολείο αν τόσο καιρό δεν ασχολείται; Αν έχει κάποια κενά, μήπως είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να τα καλύψει που θα έχει άφθονο ελεύθερο χρόνο; Κι αν του αρέσει η απραξία και δεν μπορέσει να επανέλθει το Σεπτέμβρη;

Τα παραπάνω και πολλά ακόμη ερωτήματα απασχολούν ιδιαίτερα τους γονείς αυτήν την περίοδο ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών σε σχέση κυρίως με την επαφή που είναι καλό να κρατήσει ένας μικρός μαθητής με το διάβασμα την περίοδο του καλοκαιριού.

Ξεκινώντας από τα βασικά

Οι πρώτες δύο τουλάχιστον εβδομάδες μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς είναι αυστηρά εβδομάδες αποχής από το διάβασμα. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να νιώσουν απαλλαγμένα από σχολικές υποχρεώσεις και να παίξουν, να διασκεδάσουν, να ξεκουραστούν.

Βιβλία… να πάρουμε μαζί μας;

Τις ημέρες που θα πάτε οικογενειακές διακοπές μην γεμίσετε τις βαλίτσες τους με βιβλία. Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορεί να μάθει ένα παιδί εξερευνώντας ένα άλλο μέρος ,είτε αυτό είναι κοντά σε θάλασσα είτε σε βουνό, που δε θα το κουράσουν και σίγουρα θα του φανούν πιο διασκεδαστικά. Απολαύστε βόλτες, παιχνίδια και αγκαλιές όλοι μαζί γιατί σίγουρα αυτό έχει λείψει από τα παιδιά σας μέσα στην καθημερινή και αγχωτική ρουτίνα του χειμώνα.

Κι αν πάλι αποφασίσετε να πάτε λίγες μέρες στη γιαγιά και στον παππού στο χωριό, αφήστε τα παιδιά να ακούνε μόνο τις γλυκές ιστορίες του παππού και να μάθουν κοντά του να φροντίζουν τα ζώα του σπιτιού, τα δέντρα και τα λουλούδια. Κι ύστερα πιάνοντας διστακτικά το χέρι της γιαγιάς , από φόβο για το άγνωστο, να πάνε λίγο πιο κάτω που ακούγονται κι άλλες παιδικές φωνές και να γνωρίσουν τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς. Να κάνουν νέους φίλους και να μάθουν μαζί τους για τη ζωή στο χωριό.

Τι βιβλία να διαλέξω;

Πόλυ σημαντικό κομμάτι είναι να σεβόμαστε τα ενδιαφέροντα και τις απόψεις των παιδιών μας και από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν την επιθυμία να διαβάσουν ένα ή περισσότερα βιβλία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οφείλουμε να τα βοηθήσουμε να επιλέξουν αυτό που τους ταιριάζει κι όχι αυτό που θεωρούμε εμείς σαν γονείς κατάλληλο.

Προσπαθήστε να αποφύγετε δε να βάλετε το παιδί σε διαδικασία προετοιμασίας της ύλης για την επόμενη χρονιά γιατί αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό προκαλώντας του περιττό άγχος, άρνηση για το διάβασμα, τελειομανία και βαθμοθηρία.

Λίγο πριν το κουδούνι.

Οδεύοντας προς την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, εκεί κάπου στις αρχές του Σεπτέμβρη, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα ευχάριστης και χαλαρής επανάληψης κάποιων βασικών θεμάτων που διδάχθηκαν την προηγούμενη χρονιά (αποφύγετε να το ονομάσετε επανάληψη) αλλά φροντίστε να είστε χαλαροί και υπομονετικοί με το παιδί. Τις πρώτες μέρες άλλωστε οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν την επανάληψη βασικών εννοιών που έχουν διδαχθεί τα παιδιά τις προηγούμενες χρονιές και τα σχολικά εγχειρίδια βοηθούν να γίνει ομαλά η επιστροφή στα βιβλία και στα θρανία.

Συμβουλές για τους γονείς

Ο πανικός και η υπέρμετρη ανησυχία μήπως τα παιδιά το καλοκαίρι ξεχάσουν όλα όσα διδάχτηκαν τη σχολική χρονιά ζωγραφίζεται στο πρόσωπο, τα λόγια και φαίνεται στις πράξεις σας. Μην ξεχνάτε πως το παιδί σας μπορεί να σας καταλάβει καλύτερα από τον καθένα και η προσπάθεια να κρυφτείτε θα αποτύχει.

Σκεφτείτε εσείς τι θα επιλέγατε να κάνετε το καλοκαίρι σαν παιδί που ζει σε μία τόσο απαιτητική γνωστικά εποχή και μην παρασυρθείτε από ανούσια «πρέπει» στην απόφαση σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας