ΑρχικήHow toΠαίξε εγκεφαλικά, βοηθώντας στην ομαλή λειτουργία του Νου

Παίξε εγκεφαλικά, βοηθώντας στην ομαλή λειτουργία του Νου

Αν θες ο εγκέφαλός σου να τρέχει πιο γρήγορα και να είναι περισσότερο αποδοτικός, δοκίμασε αυτούς τους 7 τρόπους.

Τρέξε, Νου, τρέξε

Νόμιζες ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αναλύσεις τη Θεωρία του Χάους; Οχι! Απλώς ξεκίνα να τρέχεις. «Η καλύτερη συμβουλή για το πώς θα διατηρήσεις το μυαλό σου υγιές και νέο είναι η αερόβια άσκηση» λέει ο Donald Stuss, διευθυντής του Rotman Research Institute στο Τορόντο. Με τη σειρά του, ο Mark McDaniel, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, προτείνει «ένα πρόγραμμα που να συνδυάζει αερόβια και βάρη». Η άσκηση μπορεί να εμποδίσει την πνευματική φθορά. Μπορεί ακόμα και να αποκαταστήσει τη μνήμη.

Ταΐσε τον εγκέφαλο

Εκτός από τον έρωτα και το μυαλό περνάει από το στομάχι. Αν τρως φαγητά που είναι αντιοξειδωτικά, κάνεις καλό στον εγκέφαλο σου, καθώς εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν τους νευρώνες του μυαλού σου. Πολλά λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως επίσης και τα φασόλια, τα δημητριακά, τα καρυκεύματα και τα καρύδια.

Νίκησε το Γήρας

Ο εγκέφαλός σου αρχίζει να γερνάει μετά την ηλικία των 30 ετών, γι’ αυτό μη σταματάς ποτέ να το εξασκείς. «Ο εγκέφαλός σου είναι μία μηχανή εκμάθησης» υποστηρίζει ο Michael Merzenich, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Εξάσκησέ το παίζοντας πινγκ-πονγκ, λύνοντας σταυρόλεξα, μαθαίνοντας μία ξένη γλώσσα ή παίρνοντας μάστερ στην τέχνη του κλαδέματος του μπονζάι.

Χαλάρωσε

Πας να τρελαθείς από το άγχος; Πάρε ανάσα. Χαλάρωσε. Το τραυματικό στρες είναι κακό για τα εγκεφαλικά κύτταρά σου. Το στρες μπορεί να «διαταράξει κάποιες λειτουργίες, όπως η μάθηση, η μνήμη, ενώ βλάπτει την ποιότητα ζωής» υποστηρίζει ο Jeansok Kim, του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Μήπως ήρθε η ώρα να αρχίσεις γιόγκα;

Μην ξενυχτάς

Ερευνητές στο Χάρβαρντ εξέτασαν τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες οι άνθρωποι έχουν δημιουργικές ιδέες. Σε ένα πείραμα που περιείχε μαθηματικά προβλήματα διαπίστωσαν ότι ένας καλός βραδινός ύπνος διπλασιάζει τις πιθανότητες να βρεθεί μία δημιουργική λύση την επόμενη μέρα.

Γέλα και λιγάκι

Το χιούμορ διεγείρει εκείνο το τμήμα του εγκεφάλου, που χρησιμοποιεί την «ανεβαστική» ουσία ντοπαμίνη. Αυτό βάζει το γέλιο στην κατηγορία των δραστηριοτήτων που θες να κάνεις πάλι και πάλι, όπως το να τρως σοκολάτα ή να κάνεις σεξ. Το γέλιο είναι ευχάριστο, ακόμα κι «εθιστικό», για τον εγκέφαλο.

Συμφιλιώσου με την Ηλικία

«Όταν είσαι μεγαλύτερος έχεις καταγράψει στον εγκέφαλό σου εκατομμύρια μικρά σενάρια, τα οποία μπορείς να επικαλεστείς ανά πάσα στιγμή» εξηγεί ο Merzenich. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι καλύτεροι στο να λύνουν προβλήματα, επειδή έχουν περισσότερη πνευματική πληροφορία για να βασιστούν σε αυτήν σε σύγκριση με τους νεότερους.

Τι συμβαίνει στο μυαλό

Στοιχεία από τον σούπερ υπολογιστή που κρύβεις στο κεφάλι σου.

  • Το βάρος του εγκεφάλου του κατά τη γέννησή του: 400 γραμμάρια (σχεδόν όσο και μία μπάλα ποδοσφαίρου).
  • Κιλά του εγκεφάλου του μέσου ενήλικα άντρα: είναι 1,4 kg
    • Αντίστοιχα της μέσης γυναίκας είναι 1,25 kg
    • Που οφείλεται η διαφορά: Στην περισσότερη λευκή ουσία
  • Η περιοχή του εγκεφάλου που πυροδοτείται κατά τη διάρκεια του οργασμού: Κοιλιακό Καλυπτρικό Πεδίο (ΚΚΠ)
  • Ουσία που κάνει το ΚΚΠ να πυροδοτείται το ίδιο έντονα: Ηρωίνη
  • Ποσοστό που πιστεύει ότι οι εγκέφαλοι των αντρών και των γυναικών λειτουργούν τελείως διαφορετικά: 90%
  • Πόσοι πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι πιο έξυπνες: 1 στους 3
  • Πόσοι παραδέχονται ότι έχουν χτυπήσει το κεφάλι τους στο προσκέφαλο κατά τη διάρκεια του σεξ: 1 στους 2
  • Ποια ουσία έχει περισσότερη η γυναίκα από τον άντρα: Τη φαιά ουσία
  • Τροφή που μοιάζει περισσότερο με τον εγκέφαλό του: Μαλακό βούτυρο (ίδια πυκνότητα και 70% λίπος)
  • Πόσα εγκεφαλικά κύτταρα εκτιμά ότι έχει: 1 δισεκατομμύριο
    • Πόσο έξω πέφτει: 99 δισεκατομμύρια
  • Ποιο πιστεύει ότι είναι το καλύτερο μέτρο νοημοσύνης: Η επαγγελματική επιτυχία
  • Ποσοστό θερμίδων που καταναλώνει ο εγκέφαλός του κάθε μέρα: 25%
  • Ποσοστό που πιστεύει ότι δεν χρησιμοποιεί όλο το δυναμικό του εγκεφάλου του: 96%
    • Ποσοστό του εγκεφάλου του που χρησιμοποιεί: 100%
  • Πόσοι θα εύχονταν να υπήρχε μεταμόσχευση εγκεφάλου: 1 στους 5
  • Ο άνθρωπος του οποίου τον εγκέφαλο θα ήθελε να δανειστεί για λίγες ημέρες: Stephen Hawking
  • Ποιανού δεν θα ήθελε ούτε για ένα δευτερόλεπτο: Dennis Rodman
  • Ποια λειτουργία θα ήθελε να βελτιώσει: Μνήμη
    • Δεύτερη: Η ικανότητα να καταλαβαίνει τις γυναίκες
  • Εγκεφαλική ασθένεια που φοβάται περισσότερο: Νόσος του Aλτσχάιμερ
    • Οι πιθανότητές του να εμφανίσει Aλτσχάιμερ: 1 στις 16
  • Ποσότητα ηλεκτρισμού που παράγει ο εγκέφαλός του: 25 Watt
  • Πόσοι θα ήθελαν διακόπτη on/off στον εγκέφαλό τους: 3 στους 5
  • Ποσοστό του εγκεφάλου που παραμένει ενεργό ενώ κοιμάται: 100%
  • Ποσοστό που θα ήθελε να καταψύξει τον εγκέφαλό του μετά θάνατον: 19%
  • Παγκόσμιο ρεκόρ συμπλήρωσης του κύβου του Ρούμπικ: 9.86″
  • Συνολικό εμβαδόν μεμβράνης των νευρώνων: 25.000 τ.μ. (ή 4 γήπεδα ποδοσφαίρου)

Συνολικό εμβαδόν εγκεφαλικού φλοιού: 2,5 τ.μ.

Τρεις ικανότητες που θα ήθελε να έχει:

  1. Να διαβάζει τη σκέψη
  2. Φωτογραφική μνήμη
  3. Τηλεκίνηση

Κατάλαβε το Γυναικείο Μυαλό

Η γυναίκα σου ή η κοπέλα σου μπορεί να έχει τέλειο κορμί, αλλά δεν είναι από την Αφροδίτη ούτε εσύ είσαι από τον Αρη. «Οι διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών είναι όλες στο μυαλό μας» λέει ο Daniel Amen, ψυχίατρος και ειδικός της εγκεφαλικής απεικόνισης στο Newport Beach της Καλιφόρνια. «Οι άντρες βασίζονται πιο πολύ στο αριστερό ημισφαίριο, άρα είναι πιο λακωνικοί από τις γυναίκες, οι οποίες χρησιμοποιούν και τα δύο ημισφαίρια».

Αυτός είναι και ο λόγος που αφαιρείσαι όταν σου λέει τις ιστορίες της από τη δουλειά και δεν της λες τις δικές σου. «Οι άντρες συνήθως βρίσκονται σε άρνηση όσον αφορά τα προβλήματά τους, γιατί το δεξί ημισφαίριο είναι αυτό που μας ειδοποιεί ότι υπάρχουν» λέει ο Amen.

«Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στο δεξί ημισφαίριο, που είναι πιο αρνητικό και γι’ αυτό τα παίρνουν όλα στραβά». Πόσες φορές δεν έχεις κάνει ένα σχόλιο όπως «αυτό το φόρεμα σου πάει πολύ!» κι αυτή ακούει «Πάλι πάχυνες;».

Σκληρό Kεφάλι

Κάθε αγώνας νικιέται πρώτα στο μυαλό και μετά στον αγωνιστικό χώρο. Νίκησε κάθε αντίπαλο με αυτά τα έξι νοητικά κόλπα.

Νιώσε το Σώμα σου

Αυτοί λένε: Όταν χάνεις, έχεις την τάση να σκέφτεσαι πάρα πολύ την επόμενη κίνησή σου. «Το τμήμα του εγκεφάλου σου, που ελέγχει τις κινήσεις που κάνεις στα αθλήματα, είναι ανεξάρτητο από αυτό που ρυθμίζει τη σκέψη» λέει ο Bobby McGee, επαγγελματίας προπονητής δρομέων και συγγραφέας του βιβλίου Magical Running. «Αν πας να σκεφτείς τι πρόκειται να κάνεις, το μυαλό σου θα τα μπλέξει».

Εσύ κάνε: Βασίσου στη μνήμη των μυών σου – μην προσπαθείς να επαναλάβεις νοερά τις συμβουλές του προπονητή σου.

Πιάσε το Όνειρο

Αυτοί λένε: Η ονειροπόληση εκπαιδεύει τις νευρομυϊκές συνάψεις σου – τα κίνητρα που δίνουν στους μυς σου τη μνήμη τους. Φτιάξε μία νοητή ταινία του διαγωνισμού, στον οποίο πρόκειται να συμμετάσχεις.

Εσύ κάνε: Επικεντρώσου στα αισθήματα που θέλεις να νιώσεις, είτε αυτά είναι ένας καλός διασκελισμός είτε η μπάλα του μπάσκετ ενώ την αφήνεις από τα χέρια σου και πάει κατευθείαν στο καλάθι. Δύο λεπτά πριν από τον αγώνα φαντάσου πώς θα αισθανθούν οι μύες σου ενώ κάνουν αυτές τις κινήσεις.

Δούλεψε την Αυθυποβολή

Αυτοί λένε: «Το μυαλό σου είναι μηχανή αναζήτησης» λέει ο McGee. «Αν του πεις “μη θυμηθείς την πρώην μου”, θα την ψάξει και θα σου τη σερβίρει στο πιάτο. Οταν λες στον εαυτό σου “μη σφίγγεσαι”, ο εγκέφαλός σου βρίσκει το αντίστοιχο πρόγραμμα για το πώς σφίγγεσαι και κάνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θες».

Εσύ κάνε: Καλύτερα πες στον εαυτό σου πόσο καλός είσαι (δούλεψε για τον Μοχάμεντ Αλι) και φέρε στο μυαλό σου ένα αντικείμενο που σε ηρεμεί.

Λειτούργησε με Σχέδιο

Αυτοί λένε: «Το άγχος πριν από έναν αγώνα είναι αδρεναλίνη που πάει χαμένη» λέει ο επαγγελματίας τριαθλητής Jimmy Archer. «Αν μπορέσεις να μην έχεις άγχος, θα έχεις περισσότερη στο ντεπόζιτο για τον αγώνα».

Εσύ κάνε: Σχεδίασε κάθε λεπτό. «Φτάσε στον αγώνα ξέροντας τι θα κάνεις κάθε λεπτό μέχρι να ξεκινήσει» λέει. «Αν μπορείς, επισκέψου λίγες ημέρες πριν το μέρος, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί. Αν σου είναι οικείος ο χώρος, θα έχεις λιγότερο άγχος».

Χρησιμοποίησε τον πόνο

Αυτοί λένε: «Οι νικητές ξέρουν ακριβώς πώς δουλεύει το σώμα τους στη διάρκεια ενός αγώνα» λέει η Kristen Dieffenbach, αθλητική ψυχολόγος για την Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή. «Συλλέγουν πληροφορίες και τις χρησιμοποιούν».

Εσύ κάνε: Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, μην μπλοκάρεις τον πόνο – άκου τον. «Να ξέρεις πάντοτε πώς αισθάνονται όχι μόνο οι μύες σου αλλά και όργανα, όπως οι πνεύμονες και η καρδιά σου». Αυτή η γνώση θα διώξει τις κακές εκπλήξεις τη μεγάλη μέρα.

Λιώσε το στρες

Αυτοί λένε: Τα πόδια από πέτρα μπορεί να φαίνονται εντυπωσιακά, αλλά δεν θα τα καταφέρουν το ίδιο καλά αν οι μύες σου είναι χαλαροί. Οι σφικτοί μύες μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς. Ηρέμησε τους μυς σου, για να μειώσεις την ένταση και να συγκεντρωθείς.

Εσύ κάνε: Σφίξε μία ομάδα μυών και κράτα για 10 δευτερόλεπτα. Μετά κάνε το ίδιο με κάποια άλλη. Οταν χαλαρώνεις, επικεντρώσου στην αίσθηση της χαλάρωσης και της αύξησης της ροής του αίματος σε αυτόν το μυ. Θα νιώσεις καλύτερα ξέροντας ότι δουλεύουν όλοι οι μύες σου και ότι είναι απολύτως χαλαροί.

Λάδωσε τα Γρανάζια

Το μυαλό σου: 1.400 γραμμ. εγκεφαλικής μάζας, που μετά τα 30 αρχίζει να τεμπελιάζει. Να οι 5 τρόποι για να τον διατηρήσεις σε φόρμα.

Ανακάτεψε την τράπουλα

Η γυμναστική δεν είναι μόνο για να δείχνεις ωραίος με μαγιό. Το γνωμικό νους υγιής εν σώματι υγιεί έχει επιβεβαιωθεί από έρευνες. Επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της υγείας του πιο σημαντικού οργάνου σου είναι η τακτική άσκηση, αλλά για να μη μείνεις από βενζίνη στα 80 σου, βάλε λίγη ποικιλία στο πρόγραμμα. «Θα διεγείρεις τον εγκέφαλό σου περισσότερο, γιατί δεν χρησιμοποιείς τα ίδια και τα ίδια νευρωνικά μονοπάτια» σου λέει ο δρ Dan Amen, ειδικός εγκεφαλικής απεικόνισης και μέλος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Ο άνθρωπός μας στην Ιάβα

Απ’ ό,τι φαίνεται, μία κούπα καφέ μπορεί να είναι η τέλεια συνοδεία για να λύσεις εκείνο το δύσκολο ολοκλήρωμα (αν υποτεθεί ότι έχεις τέτοια βίτσια). Αυστριακοί επιστήμονες που μέτρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα βρήκαν ότι η μακροπρόθεσμη και η βραχυπρόθεσμη μνήμη, καθώς και η συγκέντρωση, βελτιώθηκαν μετά την κατανάλωση 100 mg καφεΐνης – όσο έχει μία κούπα καφέ φίλτρου.

Μετά όμως από 45 λεπτά, τα επίπεδα της νοητικής ικανότητάς τους έπεσαν πάλι στα φυσιολογικά. Οπότε πιες τον καφέ σου και τελείωνε το σχέδιό σου για τη σωτηρία του κόσμου όσο πιο γρήγορα μπορείς.

Ινδικές απολαύσεις

Για να ξαραχνιάσεις το μυαλό σου, φάε κάρυ. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έχουν ανακαλύψει ότι η κουρκουμίνη -ένα κιτρινόχρωμο σύμπλεγμα που βρίσκεται στο μπαχαρικό κουρκουμά- μπορεί να ελαττώσει την απώλεια μνήμης. Θυμήσου λοιπόν να τρως κίτρινα κάρυ στο ινδικό (όπως π.χ. το πιάτο phal) για να έχεις τα υψηλότερα οφέλη σε κουρκουμίνη – και καλύτερη μνήμη.

Πιάσε το χειριστήριο…

…κι άσε την κοπέλα σου να γκρινιάζει. Αν παίζεις παιχνίδια πρώτου προσώπου (όπως το Halo 3 για XBOX 360) θα αποκτήσεις πιο γρήγορες οπτικές δεξιότητες κατά 85% από αυτούς που δεν παίζουν. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ βρήκαν ότι θα μπορείς γρηγορότερα να διαβάζεις εφημερίδα, να αναγνωρίζεις ένα τοπίο ή ένα πρόσωπο – όταν δεν θα σφάζεις εξωγήινους και θα σώζεις τον πλανήτη.

Στάσου, χουρμάδες!

Τα σνακ που σε βοηθούν να κάψεις λίπος έχουν και πρόσθετο πλεονέκτημα: βοηθούν τη φαιά ουσία σου να κρατηθεί νέα. Στοιχεία του British Nutrition Foundation έδειξαν ότι χαμηλά σε λιπαρά αποξηραμένα φρούτα, όπως οι χουρμάδες, είναι πλούσια σε βάριο, ένα στοιχείο το οποίο ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία σου. Φάε 175 γραμμ. την ημέρα και θα βελτιώσεις τις κινητικές ικανότητές σου. Οι συνάδελφοί σου που δεν τρώνε σταφίδες θα φάνε τη σκόνη σου, αλλά μόνο στο συγχρονισμό. Στο σκάκι ή στο Trivial θα πρέπει να τα βγάλεις πέρα μόνος σου.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166