6 ζωτικά όργανα στο ανδρικό σώμα που απαιτούν ιδιαίτερη μεταχείριση

6 ζωτικά όργανα στο ανδρικό σώμα που απαιτούν ιδιαίτερη μεταχείριση

Το ευαίσθητο 6-pack που οφείλεις να συμπεριφέρεσαι και να προσέχεις για το δικό σου καλό. Τόσο καιρό προσπαθείς να εμφανίσεις το πολυπόθητο 6-pack στο σώμα σου, αλλά πίστεψε με, οι κοιλιακοί είναι πραγματικά μικρή σημασίας, αφού συνεισφέρουν κυρίως στην εμφάνιση και όχι στην ορθή λειτουργία του οργανισμού.

Ωστόσο μην τρελαίνεσαι. Η καλή υγεία δεν περιορίζεται μόνο σε όσα φαίνονται. Ταξίδεψε στον εσωτερικό κόσμο σου, γνώρισε καλύτερα τα έξι ζωτικά όργανα κλειδιά και δούλεψε τη μηχανή στο μέγιστο.

O Εγκέφαλος

Το καθήκον του: Ο εγκέφαλος σου είναι ένα τόσο πολύπλοκο όργανο, ώστε αν παραθέταμε όλα τα στοιχεία σχετικά με το ρόλο του, θα έπρεπε να μην έχουμε άλλο θέμα σε όλα τα τεύχη ενός χρόνου! Αρκεί να καταλάβεις ότι δεν θα κατάφερνες τίποτα χωρίς αυτόν σε κανέναν τομέα, συμπεριλαμβανομένου του γυμναστηρίου: κάθε χτύπος της καρδιάς σου, ακόμα και κάθε σύσπαση των δικεφάλων σου, ξεκινά με ένα ηλεκτροχημικό σήμα, που αποστέλλεται από έναν από τα 100 δισεκατομμύρια νευρώνες του εγκεφάλου σου. Ενα οξύ μυαλό σημαίνει καλύτερα ανακλαστικά αλλά και συντονισμό όλου του σώματος.

Βοήθησε τον: Κράτησε τα φαιά κύτταρα του εγκεφάλου σου σε καλή κατάσταση με απλές κινήσεις, όπως το να πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ έχοντας τη λίστα των ψώνιων γραμμένη στο μυαλό σου. «Μάλιστα, όσο πιο ασυνήθιστη είναι η εικόνα που φτιάχνεις με το μυαλό σου τόσο πιο εύκολα μπορείς να την ανακαλέσεις» συμβουλεύει η Σέιν Μπους, νευροψυχολόγος με έδρα στη Νέα Υόρκη. Ετσι, για παράδειγμα, θα μπορούσες να σκεφτείς -δημιουργώντας τη λίστα του σούπερ μάρκετ- τη Σιένα Μίλερ να κρατά το γάλα στο ένα χέρι, το ψωμί στο άλλο και να φορά μία σούπερ μίνι φούστα φτιαγμένη από τα αγαπημένα ζυμαρικά σου.

Εναλλακτικά, θα μπορούσες να βοηθήσεις τον εγκέφαλό σου, χωρίς κούραση, καθισμένος στον καναπέ σου και παίζοντας το καινούργιο βιντεοπαιχνίδι της Nintendo που δημιούργησε ο Καβασίμα: πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι του εγκεφάλου, που ονομάζεται Brain Training: How old is your brain? και το οποίο περιέχει ποικιλία μίνι παιχνιδιών, που εξασκούν το κέντρο επιχειρήσεων του οργανισμού σου.

Εάν πάλι έχεις τόσο σφιχτό πρόγραμμα, που μάλλον δεν σου αφήνει περιθώρια για παιχνίδια, τότε ο εγκέφαλός σου μπορεί να ωφεληθεί από τα εξοντωτικά ωράρια. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έντυπο Neurology έδειξε ότι οι άνδρες που έκαναν άλματα στην καριέρα τους στα 40 τους εμφάνιζαν χαμηλότερα ποσοστά νόσου Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με όσους στην ίδια ηλικία έμειναν στάσιμοι στην καριέρα τους. Είναι καλύτερο να σταματήσεις να παίζεις πασιέντζες στον υπολογιστή σου και να στρωθείς στη δουλειά.

Το Ήπαρ

Το καθήκον του: Μία από τις πιο κοινές παρανοήσεις είναι ότι η μόνη δουλειά του ήπατός μας είναι να διυλίζει το αλκοόλ. «Ουσιαστικά διαθέτεις έναν αδένα βάρους περίπου 1,3 κιλών, ο οποίος επιτελεί περισσότερες από 500 διαφορετικές λειτουργίες» αναφέρει ο Ρόμπερτ Λεφέβερ, ειδικός σε θέματα εξαρτήσεων στα βρετανικά κέντρα συμβουλευτικής και αποκατάστασης σε θέματα εξαρτήσεων από αλκοόλ και ναρκωτικά καθώς και διατροφικών διαταραχών Promis.

«Στην πραγματικότητα, το ήπαρ είναι τόσο πολύπλοκο, ώστε σε αντίθεση με την καρδιά, τους πνεύμονες ή τους νεφρούς, η λειτουργία του δεν μπορεί να αντικατασταθεί από ένα μηχάνημα». Μπορείς να καταλάβεις μόνο από αυτά πόσο σημαντικό είναι να προσέχεις το συκώτι σου.

Όταν δεν λειτουργεί σωστά, τότε δεν είναι σε θέση να απομακρύνει τα προϊόντα που πρέπει να αποβληθούν από τον οργανισμό, όπως τη χολερυθρίνη, την πορτοκαλί χρωστική που εκκρίνεται στη χολή. Το αποτέλεσμα είναι να αποκτάς ίκτερο, μία κιτρινωπή απόχρωση στο δέρμα και τα μάτια. Οσο καλό σώμα κι αν έχεις, μάλλον δεν φαίνεται και τόσο ωραίο όταν έχει την απόχρωση της ώχρας.

Βοήθησε το: Σαν ένα πλυντήριο πιάτων, το ήπαρ σου είναι ευάλωτο στη συσσώρευση υπολειμμάτων μετά από τόση απομάκρυνση τοξινών. «Τα κορεσμένα λίπη και η χοληστερόλη κυρίως σχηματίζουν στρώματα πέτρας στη χολή, ώσπου τελικώς προκαλείται μπλοκάρισμα.

Στη συνέχεια, όλα αυτά σε αφήνουν ευάλωτο σε λοιμώξεις και αυξάνουν τον κίνδυνο δυσλειτουργιών του ήπατος» προειδοποιεί ο Μάικλ βαν Στράτεν, φυσιοπαθολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Superjuice: Juicing for Health and Healing.

«Ορισμένα άτομα καταναλώνουν τονωτικά του ήπατος για να προλάβουν τη δημιουργία πετρών, αλλά δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη σχετικά με το ότι αυτές οι προσεγγίσεις έχουν αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, αυτά τα σκευάσματα περιέχουν πολύ συχνά μεγάλες δόσεις ελαιόλαδου, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κρίση χολής».

Από την πλευρά του, ο Βαν Στράτεν προτείνει κατανάλωση αγκινάρας για την αποφυγή σχηματισμών πετρών στη χολή. «Προέρχονται από την ίδια οικογένεια με το γάλα του γαϊδουράγκαθου, το οποίο κάνει παρόμοια δουλειά προλαμβάνοντας τη συσσώρευση χοληστερόλης. Παράλληλα προκαλούν την παραγωγή χολής προκειμένου να διευκολυνθεί η χώνεψη, άρα είναι καλό να τρως ένα γεμάτο πιάτο αγκινάρες πριν από την κατανάλωση ενός πλούσιου γεύματος με κρέας».

Άλλες χρήσιμες διατροφικές συμβουλές ώστε να κρατάς υγιές το ήπαρ σου περιλαμβάνουν καθημερινή κατανάλωση ενός γιαουρτιού με 0% λιπαρά μετά τα γεύματα. «Το γιαούρτι έχει αποδειχθεί μετά από πειράματα σε ζώα ότι έχει αντιβακτηριακή δράση και μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες που έχει ένα άτομο να αναπτύξει λιπώδη διήθηση του ήπατος» σύμφωνα με τον ΜακΝτίελ, καθηγητή ιατρικής του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη.

Καλό θα ήταν επίσης να καταναλώνεις πλούσια σε πρωτεΐνες ροφήματα πριν και μετά την άσκησή σου στο γυμναστήριο: έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nutrition και η οποία διεξήχθη σε ποντίκια έδειξε ότι όσα από τα πειραματόζωα έλαβαν πρωτεϊνούχο συμπλήρωμα εμφάνισαν ταχύτερη αναγέννηση του κατεστραμμένου ήπατός τους σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν λάβει συμπλήρωμα.

«Πιστεύουμε ότι το ίδιο ισχύει και στους ανθρώπους» υποστηρίζει ο Χαριχάρα Μεχεντέιλ, καθηγητής τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα. Βρες σκόνη που να περιέχει πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία θα περιλαμβάνει στα συστατικά της το σημαντικό αμινοξύ γλουταμίνη.

Οι πνεύμονες

Το καθήκον τους: Ευτυχώς, οι συγκεκριμένοι αερόσακοι δίδονται πάντα δωρεάν με το πακέτο, ενώ έχουν κι έξτρα εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας. Οχι μόνο προστατεύουν τη ζωή σου, αλλά την υποστηρίζουν σε καθημερινή βάση.

Το κύριο καθήκον τους είναι να συλλαμβάνουν το οξυγόνο από τον αέρα και να το ανταλλάσσουν με το διοξείδιο του άνθρακα και τα βακτήρια που κυκλοφορούν στο αίμα σου. Όσο πιο αποτελεσματικά λειτουργούν οι πνεύμονές σου τόσο υψηλότερα επίπεδα ενέργειας διαθέτεις – επίσης διατρέχεις χαμηλότερο κίνδυνο αερογενών λοιμώξεων. Ετσι θα μπορείς να έχεις τη δύναμη που χρειάζεται για να δημιουργήσεις το σώμα των ονείρων σου.

Βοήθησε τους: Εάν τα προηγούμενα τεστ δείχνουν ότι οι πνεύμονές σου βρίσκονται σε καλή κατάσταση, τότε φρόντισε να τους κρατήσεις σε αυτό το επίπεδο πηγαίνοντας ανά τακτά διαστήματα στο μανάβη. Πενταετής μελέτη που περιελάμβανε 2.500 άνδρες, ηλικίας 40-59 ετών, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν πέντε ή και περισσότερα μήλα την εβδομάδα εμφάνιζαν καλύτερη πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με τους εθελοντές που δεν έτρωγαν καθόλου μήλα.

«Τα μήλα αποτελούν άριστη πηγή φλαβονοειδών, τα οποία απορροφώνται από τον οργανισμό και βοηθούν τον πνευμονικό ιστό να είναι υγιέστερος και να αντιστέκεται περισσότερο στις ασθένειες» σημειώνει η Μπάρμπαρα Μπάτλαντ, από την Ιατρική Σχολή του νοσοκομείου Σεντ Τζορτζ στο Λονδίνο.

Παράλληλα, πριν πας στο μανάβη για τα θαυματουργά για τον οργανισμό σου μήλα, ρίξε ένα ξεσκόνισμα στο σπίτι. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα ανακάλυψαν ότι όσοι ζουν μες στη σκόνη εμφανίζουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα άσθματος σε σύγκριση με εκείνους που έχουν καλή σχέση με την καθαριότητα.

Δεδομένου ότι περνάς 8-10 ώρες την ημέρα στο υπνοδωμάτιο στην αγκαλιά του Μορφέα, η κρεβατοκάμαρα είναι το υπ’ αριθμόν ένα δωμάτιο που πρέπει να φροντίζεις, ώστε να είναι πάντα απαλλαγμένο από σκόνη.

Οι Όρχεις

Το καθήκον τους: Οι πραγματικοί άνδρες ορίζονται από τα μπαλάκια τους. Βέβαια, ο ρόλος της παραγωγής σπέρματος προσδίδει το βασικό ανδρικό χαρακτηριστικό τους, ωστόσο η τεστοστερόνη, η ανδρική ορμόνη του σεξ, είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία μυϊκής μάζας, για τη λίμπιντο, τη διάθεση, τη στύση, την τριχοφυΐα και την οστική μάζα.

Εάν δεν κρατάς τους όρχεις σου στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, τότε οι ασκήσεις σχετικά με μυϊκή ενδυνάμωση μάλλον μπορούν να σου προσφέρουν ελάχιστα. Υπάρχει, όπως μπορείς να καταλάβεις, σοβαρός λόγος για τον οποίο αναφέρεται ότι η ανδρική υπόστασή σου εξαρτάται από τις συγκεκριμένες, ύψιστης σημασίας, μικρές μπάλες στο μέσο της λεκάνης σου.

Βοήθησε τους: «Οι αιτίες για την πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης συνδέονται είτε με τους ίδιους τους όρχεις σου είτε με τα μηνύματα που αποστέλλονται σε αυτούς από την υπόφυση του εγκεφάλου» εξηγεί ο Μπουλού.

«Είναι φυσικό να πέφτουν τα επίπεδα της ορμόνης όσο αυξάνεται η ηλικία, ωστόσο στους νεότερους άνδρες, συνήθως οι βλάβες οφείλονται στα σπορ (προκαλούνται μώλωπες ή διαστρέμματα στην περιοχή) ή σε γενετικό πρόβλημα – το τελευταίο αποτελεί και τον κύριο λόγο πτώσης της τεστοστερόνης». Το να αποφεύγεις τους συνήθεις υπόπτους, όπως τα επιπλέον κιλά, το κάπνισμα και το πολύ αλκοόλ, θα σε βοηθήσει να εξασφαλίσεις καλή παροχή αίματος προς τους όρχεις σου.

Για φυσική ώθηση, φάε δύο χούφτες καρύδια, φιστίκια ή αμύγδαλα την ημέρα. Μελέτες δείχνουν ότι άνδρες με διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (το είδος που περιέχεται στους ξηρούς καρπούς) εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν κορεσμένα λίπη.

Παράλληλα, ένα μπολ χυλού μπορεί να αποτελεί το κλειδί για καλύτερο έρωτα. Τα δημητριακά όπως η βρώμη παράγουν ένα χημικό, το οποίο οδηγεί σε μεγαλύτερη έκλυση τεστοστερόνης στην κυκλοφορία του αίματος. Οσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα τεστοστερόνης τόσο περισσότερη είναι η σεξουαλική όρεξη και, ακόμα καλύτερα, τόσο πιο έντονοι οι οργασμοί σου.

Εάν ανήκεις στους πολύ δραστήριους ανθρώπους, τότε ήδη κάνεις καλή δουλειά σε ό,τι αφορά την «εκτόξευση» της παραγωγής της ανδρικής ορμόνης. Μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας έδειξε ότι οι άνδρες που παρά το φορτωμένο πρόγραμμά τους προλαβαίνουν να ασχολούνται με τα σπορ (από σκουός έως ποδόσφαιρο στο 5×5) μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους κατά 15%.

Εμείς έχουμε να σου δώσουμε ακόμα καλύτερη συμβουλή: φρόντισε να οργανώσεις ένα διπλό παιχνίδι τένις και διάλεξε για συμπαίκτριά σου κάποια που να μοιάζει με τη Μαρία Σαράποβα και η οποία θα φορά απαραιτήτως πολύ μίνι φούστα. Από την ίδια μελέτη προέκυψε ότι η θέα ή και η σκέψη γυναικών αύξησε έως και κατά 49% τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Η Kαρδιά

Το καθήκον της: Εάν υπήρχαν Οσκαρ για τα όργανά μας -σε ό,τι αφορά τη συμβολή τους στην υγεία και την καλή κατάσταση του οργανισμού μας- τότε νικήτρια κάθε χρόνο θα ήταν η καρδιά. «Το πρώτιστο καθήκον της είναι να στέλνει αίμα στους πνεύμονές σου -όπου απορροφάται οξυγόνο- προτού επιστρέψει σε αυτήν και στη συνέχεια ταξιδέψει σε όλο το σώμα μέσω των αρτηριών» εξηγεί η Κάθι Ρος, ειδική σύμβουλος της γραμμής βοήθειας του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς.

Βοήθησε την: «Η έντονη άσκηση για 20-30 λεπτά την ημέρα μπορεί να σώσει την καρδιά σου» αναφέρει η Ρος. Η τακτική αεροβική άσκηση θα σου επιτρέψει να ανοίξεις ένα λεωφορειόδρομο ταχείας κυκλοφορίας στις αρτηρίες που εμφανίζουν στενώσεις. Είτε κολυμπάς είτε τρέχεις, είτε βρίσκεσαι στη διαδικασία της τεκνοποίησης, εάν κάνεις την καρδιά σου να χτυπά γρήγορα, θα καταφέρεις να ανοίξεις τα υπάρχοντα κανάλια ροής αίματος.

Η έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την ανάπτυξη νέων καναλιών, γνωστών ως αρτηριακές αναστομώσεις, τα οποία αποτελούν εφεδρικές οδούς σε περιπτώσεις μεγάλου στρες της καρδιάς ή εμφάνισης θρόμβωσης των αιμοφόρων αγγείων.

Οι πρώτες στη λίστα τροφές που χαρίζουν δυνατή καρδιά είναι το ελαιόλαδο και τα καρότα. Ο συνδυασμός πολυφαινολών και αντιοξειδωτικών που περιέχεται στο ελαιόλαδο πιστεύεται ότι αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες, ενώ ένα άλλο αντιοξειδωτικό, η β-καροτίνη που περιέχεται στα καρότα, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) στο αίμα.

Αυτή η πρωτεΐνη αποτελεί δείκτη-κλειδί σε ό,τι αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν σε άνδρες που κατανάλωναν οκτώ μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα ότι τα επίπεδα της CRP έπεσαν έως και κατά 42% σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Oι Νεφροί

Το καθήκον τους: Αυτό το ντουέτο οργάνων με χρώμα όπως εκείνο του καφέ έχει κύρια δουλειά του την απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό. «Οι νεφροί είναι το σύστημα φιλτραρίσματος του οργανισμού, το οποίο ρυθμίζει την απώλεια νερού, απομακρύνει τις ουσίες που πρέπει να αποβληθούν με τη μορφή ούρων και παρέχει στις αρτηρίες νέα, καθαρά, ερυθρά αιμοσφαίρια» λέει ο Τιμ Στάθαμ, επικεφαλής του Εθνικού Ιδρύματος Νεφρών. Παράλληλα εκλύουν μία ορμόνη που ονομάζεται καλσιτριόλη (μορφή της βιταμίνης D) και η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση του ασβεστίου των οστών.

Βοήθησε τους: Πίνε δύο λίτρα νερό την ημέρα, προκειμένου να βοηθήσεις τους νεφρούς σου να μείνουν καθαροί. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The New England Journal of Medicine έδειξε επίσης ότι ένα ή δύο ποτά την ημέρα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

Εάν θέλεις να προλάβεις το σχηματισμό επώδυνων πετρών, κατανάλωνε ένα ποτήρι χυμό μαύρης σταφίδας ημερησίως. Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυξάνει τα επίπεδα pH των ούρων σου – όσο μεγαλύτερο το αλκαλικό περιεχόμενο τόσο μικρότερος ο σχηματισμός κρυστάλλων. Μελέτες που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι άνδρες με Δείκτη Μάζας Σώματος 25 (ΔΜΣ) ή και μεγαλύτερο έχουν 25% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πέτρες στους νεφρούς.

Ξεκίνα να πίνεις γάλα σόγιας: είναι πιο φτωχό σε λιπαρά σε σύγκριση με το ζωικό γάλα, μειώνει την κακή LDL χοληστερόλη, επιδιορθώνει τις βλάβες στα αρτηριακά τοιχώματα και μειώνει τις φλεγμονές των νεφρών, σημειώνει η ομάδα Διατροφικής Βιοχημείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνιας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας