Πάνω από το ήμισυ της άγριας φύσης στη Γη έχει εξαφανιστεί από το 1970, αναφέρει έκθεση

Πάνω από το ήμισυ της άγριας φύσης στη Γη έχει εξαφανιστεί από το 1970, αναφέρει έκθεση

Σύμφωνα με την έκθεση του WWF που φέρει την ονομασία Living Planet Report 2018, τα τελευταία 40 χρόνια, οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για την εξάλειψη του 60% της άγριας ζωής στη Γη.

Ετούτη η εκπληκτική απώλεια που αντικατοπτρίζεται στον δείκτη Living Planet του οργανισμού είναι πραγματικά ένα σοκαριστικό γεγονός, ο οποίος παρακολουθεί την παγκόσμια βιοποικιλότητα μετρώντας την αφθονία των θηλαστικών, των ερπετών, των πτηνών και άλλων ειδών.

Η έκθεση έρχεται 20 χρόνια μετά από την πρώτη μελέτη για την παγκόσμια βιοποικιλότητα η οποία διεξήχθη το 1998. Από τότε, το WWF καλούσε εναγωνίως τους εμπειρογνώμονες και τους ακαδημαϊκούς να συνεισφέρουν στην επίλυση του προβλήματος, εν τούτοις το ζήτημα μπορεί να λυθεί μόνο από τις πολιτικούς και τις κυβερνήσεις των χωρών που λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις.

Ενώ φαινομενικά μπορεί να μοιάζει πως το μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτό το μείζον θέμα είναι η κλιματική αλλαγή, ωστόσο το WWF επισημαίνει ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη συρρίκνωση της βιοποικιλότητας στη Γη, από οποιοδήποτε άλλο παράγοντα.

Επιπρόσθετα υπάρχει ένα περίεργο στοιχείο που σχετίζεται με τους ωκεανούς της θάλασσας. Συνολικά, σχεδόν έξι δισεκατομμύρια τόνοι ψαριών και ασπόνδυλων έχουν εξαφανιστεί από τις θάλασσες της Γης από το 1950.

Προφανώς όλο ετούτο το ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί πανεύκολα, αρκεί να υπήρχε συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων για να εφαρμοστούν κάποιοι κανόνες που θα τηρούνται με ευλάβεια, αλλά δυστυχώς, όταν οι ιδιωτικές εταιρείες παρεμβαίνουν στην πολιτική σκηνή κάθε, χώρας τότε τα πράγματα καταλαβαίνουμε πως δεν εξαρτώνται από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, αλλά από εκείνους που θέλουν να κερδοσκοπήσουν, χωρίς να σέβονται τίποτα και κανέναν.

Επιπλέον δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως η παρούσα κατάσταση ενδέχεται να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο, και δεν υπάρχουν απτές ενδείξεις που να υποδεικνύουν πως μπορεί να συμβεί το αντίθετο και να καλυτερέψουν τα πράγματα.

Ουσιαστικά δεν φτάνουν οι προσπάθειες των ακτιβιστών, και μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών ορισμένες φορές καταλήγουν στη φυλακή γιατί παρεμβαίνουν σε υποθέσεις που επηρεάζουν τα συμφέροντα των μεγάλων καρχαριών, δηλαδή οι ιδιωτικές εταιρείες που κατέχουν μεγάλο πλούτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας