Ντέντζερης (χοιρινό με πράσα)
Ένα από τα παραδοσιακά φαγητά του Δρυμού είναι ο “ντέντζερης”, που μαγειρεύεται τις τρεις γιορτές του Δωδεκαήμερου, δηλαδή τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Η παράδοση θέλει τους Δρυμιώτες να τρώνε τον “ντέντζερη”, μόλις επιστρέψουν στα σπίτια τους από την πρωινή θεία λειτουργία.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο μέτριο
- 2 κιλά πράσα κομμένα σε ροδέλες
- 1 κιλό χοιρινό κρέας κομμένο σε μερίδες
- 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
- 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
- 4-5 φύλλα σέλινο ψιλοκομμένο
- Αλάτι, μαυροπίπερο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- κόκκινο πιπέρι στη μύτη του κουταλιού
- Για τη γέμιση
- 1 κιλό κιμάς (2/3 μοσχαρίσιος, 1/3 χοιρινός)
- 100 γραμμάρια συκωτάκια κότας, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 1/2 κιλό βρασμένα και ψιλοκομμένα κάστανα
- Μία φούχτα σταφίδες
Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζουμε τη γέμιση για το κοτόπουλο. Ροδίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Γεμίζουμε την κότα με το μείγμα αυτό και τη ράβουμε. Σε ένα μικρό μπωλ αναμειγνύουμε τα μπαχαρικά.
Σε μια μεγάλη χύτρα στρώνουμε μια σειρά πράσα, από πάνω στρώνουμε το μισό κρέας, στη συνέχεια πάλι μία στρώση πράσα, μία στρώση το υπόλοιπο κρέας και άλλη μία στρώση πράσα. Από πάνω βάζουμε το γεμιστό κοτόπουλο και το σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα πράσα. Κάθε στρώση την πασπαλίζουμε με το μείγμα των μπαχαρικών και το ψιλοκομμένο σέλινο. Τέλος, προσθέτουμε το λάδι και το νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 2-2 ½ ώρες περίπου.
Πίτες
Αποκλειστικότητα της περιοχής θεωρείται η “κόμπαρ – κολομπαρόπιτα” ή “κολομπαρίνα”. Γίνεται χωρίς φύλλα, με κολοκύθι τριφτό και ελάχιστο αλεύρι.
Υλικά
- 1 κιλό κολοκυθάκια χονδρο-τριμμένα
- 3 αβγά
- 1/2 κιλό τυρί φέτα
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
- 1 κούπα γάλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
- Μια χούφτα αλεύρι
Εκτέλεση
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια από την χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα τοποθετούμε σε τρυπητό για να στραγγίσουν τα υγρά τους. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (αβγά, γάλα, τυρί, βούτυρο, ρύζι, αλεύρι), προσθέτουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε το μείγμα πολύ καλά. Βάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί και το ψήνουμε για ¾ της ώρας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Τρώγεται κρύα από το ψυγείο.
Σαραγλί
Το σαραγλί είναι το επίσημο γλυκό του Δρυμού. Οι γυναίκες το φτιάχνουν κυρίως στις γιορτές, αλλά και για τα νιόπαντρα ζευγάρια.
Υλικά
- για τη ζύμη
- 1/2 κιλό αλεύρι, και όσο πάρει επί πλέον
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
- για τη γέμιση
- 1 κιλό ζάχαρη,
- 1 φλιτζάνι τσαγιού σουσάμι
- 7-8 γαρύφαλλα
- 1/2 κιλό καρυδόψιχα
- Κανέλα (στη μύτη του κουταλιού)
- για το σιρόπι
- 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- 3 φλιτζάνια τσαγιού νερό
- Κανέλα (στη μύτη του κουταλιού)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το σουσάμι και το “σπάμε” στο blender. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά για τη ζύμη από την οποία θα ανοίξουμε 10 φύλλα. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και βάζουμε μία γραμμή γέμισης σε όλο το πλάτος του, σουρώνουμε το φύλλο από τις δύο πλευρές της γέμισης και σε σχήμα “σαλίγκαρου” το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο, βάζουμε πάλι μία γραμμή γέμισης και το σουρώνουμε όπως το πρώτο. Την μία του άκρη την τοποθετούμε στο τέλος του πρώτου φύλου και το τυλίγουμε γύρω του. Η ίδια διαδικασία συνεχίζεται για κάθε φύλλο, μέχρι να γεμίσει το ταψί. Το ψήνουμε στους 200 βαθμούς, για ¾ της ώρας περίπου. Το περιχύνουμε με το σιρόπι.
Γλυκά…
…και φαγητά, απλά και νόστιμα, που φτάνουν στις μέρες μας από πολύ παλιά. Φέρνουν μαζί τους τη φαντασία των νοικοκυράδων, που προσπαθώντας να ταΐσουν τη φαμίλια τους με ό,τι η γη προσέφερε, κατάφερναν να συνταιριάζουν τα διάφορα υλικά και να χορταίνουν όλους στο σπιτικό τους.
Σημείωση: Ο Δρυμός ανήκει στο Δήμο Ωραιοκάστρου, του Νομού Θεσσαλονίκης.