ΑρχικήΑπόψειςΑχ! αυτοί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Τα είπαν όλα!

Αχ! αυτοί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Τα είπαν όλα!

Οι πέντε ανθρώπινες γενιές

Στον Όλυμπο, Θεός των θεών ήταν ο Κρόνος. Στη γη, οι πρώτοι άνθρωποι φτιάχτηκαν από τους θεούς για να ζουν ευτυχισμένοι. Ήταν η χρυσή ανθρώπινη γενιά. Ζούσαν όπως οι θεοί. Με την ψυχή απείραχτη, χωρίς μόχθο, χωρίς θλίψη, χωρίς έγνοια. Απολάμβαναν τα συμπόσια και ήταν “έξω καρδιά”. Η γη τούς προσέφερε τους καρπούς της και εκείνοι χαίρονταν, ζώντας ειρηνικά. Γεράματα δεν υπήρχαν. Ο θάνατος, που ερχόταν μετά από πολλά χρόνια, ήταν ήσυχος σαν ύπνος. Όταν κανείς δεν απέμεινε από αυτή τη γενιά, οι θεοί τούς έκαναν πνεύματα θεϊκά που γυρνούσαν στη γη, φύλακες των ανθρώπων των θνητών και τους προσέφεραν πλούτη. Αυτό ήταν το βασιλικό αξίωμα που προσεφέρθη σε αυτούς τους τυχερούς ανθρώπους.

Στον Όλυμπο, ο Δίας κατέλαβε τη θέση του Κρόνου και στη γη η επόμενη ανθρώπινη γενιά, που οι θεοί έπλασαν, ήταν η ασημένια . Οι άνθρωποι όμως αυτής της γενιάς δεν είχαν καμία σχέση με τη χρυσή, ούτε στο σώμα ούτε στο νου. Όπως λέει ο Ησίοδος: “Εκατό χρόνια ανατρέφονταν τα παιδιά κοντά στη μάνα τους, με το μυαλό θεοπάλαβο, παίζοντας μέσα στο σπίτι ” και όταν ερχόταν η στιγμή να βγουν στον κόσμο, ζούσαν λίγο και μέσα σε πολλά βάσανα, λόγω της αμυαλιάς τους. Επί πλέον, δεν ήθελαν να λατρεύουν τους θεούς και τους διέκρινε καταστρεπτική μανία. Έξαλλος ο Δίας, τους εξολόθρευσε.

Έτσι έπλασε την τρίτη ανθρώπινη γενιά, τη χάλκινη . Οι άνθρωποι αυτής της γενιάς ήταν πολεμοχαρείς και φοβεροί και έσπερναν παντού την τρομάρα. Τα σώματά τους ήταν ρωμαλέα και τα χέρια τους παντοδύναμα και ανίκητα. Τα όπλα τους ήταν χάλκινα, όπως χάλκινα ήταν τα σπίτια τους, αλλά και το κάθε τι με χαλκό το έφτιαχναν. Όμως, πολεμώντας συνεχώς μεταξύ τους, σκοτώθηκαν όλοι και δεν έμεινε κανείς από τη γενιά αυτή.

Ο Δίας ωστόσο δεν σταμάτησε να δημιουργεί ανθρώπους και έπλασε την τέταρτη γενιά, την πιο δίκαιη, την πιο ανδρεία, τη θεία γενιά των ηρώων , που τους έλεγαν ημίθεους. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους ανθρώπους να εμπλακούν σε πολέμους καταστροφικούς και να αφανισθούν, άλλοι μπροστά στη Θήβα, τη γη του Κάδμου και άλλοι στην Τροία για την ωραία Ελένη, αλλά και αλλού. Ο Δίας τότε τους μετέφερε στα πέρατα της γης, όπου ζούνε στα μακάρια νησιά, δίπλα στον Ωκεανό και γεύονται γλυκούς σαν το μέλι καρπούς, που ετοιμάζει για αυτούς η γη.

Η πέμπτη γενιά είναι η σιδερένια γενιά που υπάρχει μέχρι σήμερα πάνω στη γη. Γράφει ο Ησίοδος το 730 π.Χ., και νομίζει κανείς πως το έγραψε για τους ανθρώπους του 21ου αιώνα μ.Χ.: ” Ω΄νάθε μη γεννιώμουνα τώρα στο πέμπτο γένος εγώ, μα ή πριν να πέθαινα ή ύστερα να ερχόμουν. Τώρα το σιδερένιο πια το γένος είναι. Ούτε πια μέρα ο κάματος για τους ανθρώπους θα σταθεί κι ο αγώνας, μήτε νύχτα θα πάψουνε να τους σαρακοτρώνε οι έγνοιες οι φοβερές που δίνουνε οι αθάνατοι έγνοιες…

Μα πίσω η ώρα και θα έρθει που ο Δίας θα εξολοθρέψει και τούτο το λιγόζωο το γένος των ανθρώπων, σαν θα γεννιούνται τα παιδιά με τα μαλλιά τους άσπρα. Τότε ο πατέρας δεν θα μοιάζη των παιδιών μήτε και τα παιδιά με τον πατέρα. Δεν θα είναι ο ξένος πια ακριβός σε αυτόν που τον φιλοξενεί, μήτε στο φίλο ο φίλος του και ο αδελφός στον αδελφό του, όπως και πρώτα. Και στους γονιούς τους, μόλις θα γεράσουν, κανένα σέβας δεν θα δείχνουν οι άνθρωποι και θα τους βρίζουν φαφλατίζοντας αδιάντροπα λόγια, ώ! οι κακόμοιροι!- μη βάζοντας στο νου τους την οργή του θείου. Και τη χρωστούμενη τροφή στους γέρους των γονιούς που τους ανάθρεψαν, ούτε και αυτή θα δίνουν. Καμμιά τιμή δε θα έχει πια το λόγο όποιος κρατάει και μήτε ο δίκηος και ο αγαθός, μα τον κακούργο πιο πολύ και τον ανήθικο θε να τιμήσουν.

Το μόνο δίκιο θα είναι η δύναμη, και η συναίσθηση του αληθινού του δίκαιου δεν θα υπάρχει. Και θα συντρίβει ο δειλός τον γενναιότερο άντρα, δόλια λόγια πλέκοντας, και όρκο για αυτά θα παίρνει. Και τους ανθρώπους όλους τους πανάθλιους θα συντροφεύει η Έριδα με την ξετσίπωτη λαλιά η κακόχαρη, με τη φριχτή την όψη”. Και αφού η Αιδώς και η Νέμεση θα εγκαταλείψουν τους ανθρώπους και θα πετάξουν στους αθάνατους “τα θλιβερά τα βάσανα μόνο θα μείνουν πια για τους ανθρώπους. Και για τις συμφορές αυτές καμμιά γιατρειά δεν είναι “.

Ο κατακλυσμός

Ο Τιτάνας Προμηθέας ήταν εκείνος που έκλεψε τη φωτιά από τον Δία και την έδωσε στους ανθρώπους. Ενέργεια που την πλήρωσε ακριβά. Ο Δίας έδωσε εντολή στον Ήφαιστο να τον καρφώσει πάνω στο βουνό Καύκασος και διέταξε ένα πουλί να του τρώει το συκώτι την ημέρα, ενώ το βράδυ το συκώτι ξαναδημιουργείτο. Τον ελευθέρωσε ο ήρωας Ηρακλής, που σκότωσε το πουλί.

Ο Προμηθέας λοιπόν είχε ένα γιο που τον έλεγαν Δευκαλίωνα. Ο Δευκαλίωνας βασίλευε στη Φθιώτιδα και είχε παντρευτεί την Πύρρα, κόρη της Πανδώρας, της πρώτης γυναίκας που έπλασαν οι θεοί.

Όταν ο Δίας αποφάσισε να εξολοθρεύσει το χάλκινο γένος, ο Προμηθέας ειδοποίησε τον Δευκαλίωνα να φτιάξει μία κιβωτό, να τη γεμίσει με όλα τα απαραίτητα, και να κλειστούν με τη γυναίκα του μέσα σε αυτήν. Και ο Δίας έρριξε τις βροντές του και τις αστραπές του και άνοιξαν οι ουρανοί και έβρεχε για μέρες, και πλημμύρισε η γη και πνίγηκαν τα πάντα. Όταν τέλειωσε ο κατακλυσμός και τα νερά άρχισαν να υποχωρούν και ξαναφάνηκε ο ζωοδότης ήλιος, η κιβωτός σταμάτησε στην κορυφή του Παρνασσού. Τότε ο Δευκαλίωνας με τη γυναίκα του Πύρρα βγήκαν από την κιβωτό, γονάτισαν και ευχαρίστησαν τον Δία που τους κράτησε ζωντανούς.

Ο Δίας πολύ ευχαριστήθηκε μαζί τους και τους έστειλε τον Ερμή για να του πούνε τι χάρη θα ήθελαν να ζητήσουν από το Θεό των θεών και των ανθρώπων. Ο Δευκαλίωνας ζήτησε να εμφανισθούν πάλι άνθρωποι στη γη και ο Δίας είπε: “όπως θα φεύγετε με τη γυναίκα σου θα πετάτε πέτρες πίσω σας “. Έτσι και έγινε. Οι πέτρες που πέταξε ο Δευκαλίωνας έγιναν άντρες και οι πέτρες που πέταξε η Πύρρα έγιναν γυναίκες. Από το γεγονός αυτό έχουμε τη λέξη “λαός”, από τη λέξη “λάας” που σημαίνει “λίθος “.

Σημείωση: Μύθο για κατακλυσμό είχαν επίσης οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι, από όπου, όπως εικάζεται, πήραν οι Εβραίοι την ιστορία του κατακλυσμού με την κιβωτό τού Νώε.

Μακάρι να τους μοιάζαμε λιγάκι

Αχ! αυτοί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αν τους μοιάζαμε λιγάκι, τότε πολύ πιθανόν η χώρα μας να μην βρισκόταν σε αυτό το χάλι. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166