ΑρχικήHow toΠαρακολούθηση των συστημάτων - System monitoring και Network monitoring

Παρακολούθηση των συστημάτων – System monitoring και Network monitoring

Παρακολούθηση των συστημάτων – System monitoring και Network monitoring.

Δεν χρειάζεται να σας πω ότι η καλή παρακολούθηση και η προειδοποίηση του κέντρου δεδομένων, των συστημάτων και των δικτύων είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα τους. Ένας αποτελεσματικός συνδυασμός παρακολούθησης και συναγερμού για τυχόν προβλήματα μπορεί να διασφαλίσει ότι οι επαγγελματίες της πληροφορικής αλληλεπιδρούν με τον καλύτερο τρόπο με τις τεχνολογίες που διαχειρίζονται – καθιστώντας τις αρνητικές καταστάσεις άμεσα ελεγχόμενες.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό πως η καλή παρακολούθηση του System monitoring και του Network monitoring δεν βελτιώνεται απλά και μόνο με την ύπαρξη προηγμένων τεχνολογικών εργαλείων, ούτε ενισχύεται απλά με εξελιγμένες τεχνικές. Η παρακολούθηση των συστημάτων, όπως και σε πολλά άλλα πράγματα στη ζωή, επηρεάζονται περισσότερο από τη νοοτροπία μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε πτυχή της παρακολούθησης μειώνεται όταν υπάρχουν ταυτόχρονα αρκετά εμπόδια και αναμφισβήτητα δημιουργείται σύγχυση σε εκείνον που πρέπει να πάρει άμεσες αποφάσεις.

Ιδίως όταν πρέπει να καθορίσουμε πότε, πώς και από πού θα συλλέξουμε τα δεδομένα, και ποια μεθοδολογία θα πρέπει να ακολουθήσουμε για την επίλυση του ζητήματος.

Με τη σωστή νοοτροπία, η παρακολούθηση του κέντρου δεδομένων σας, το System monitoring και το Network monitoring μπορεί να μετατρέψει την υπάρχουσα αρνητική κατάσταση προς το καλύτερο ή το ακριβώς αντίθετο, και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως αν εφαρμοστεί μια λύση παρακολούθησης με τη λάθος νοοτροπία, τότε ίσως να διαταράξει τα συστήματά σας, βάζοντας σας τελικά σε μπελάδες.

Ειδοποιήσεις CPU

Ξέρετε τι συμβαίνει με μια ειδοποίηση που ενεργοποιείται όταν η χρήση της CPU υπερβαίνει το 90%; Η υψηλή CPU είναι ίσως ο συνηθέστερα χρησιμοποιούμενος συνδυασμός παρακολούθησης και συναγερμού, αλλά τελικά δεν ρίχνει πάντα φως σε ό, τι συμβαίνει, ακόμα και αν κάτι είναι προφανές λανθασμένο, η αιτία μπορεί να είναι κάτι άλλο.

Στην πραγματικότητα, αρκετά συχνά, η υψηλή CPU είναι απλή απόδειξη ότι το σύστημα συμβαδίζει με τη χρήση των πόρων που διαχειριζόμαστε και μας παραπέμπει στο γεγονός ότι βρισκόμαστε σε υψηλό φόρτο εργασίας. Ωστόσο, το πιστεύετε ή όχι, αυτή η ειδοποίηση είναι απαραίτητο να αναλυθεί περαιτέρω για να γίνει χρήσιμη.

Το κλειδί είναι να συγκεντρωθούν τρία στοιχεία:

  1. Η χρήση της CPU (CPU_UTIL).
  2. Ο αριθμός CPU (ή πυρήνων) στο σύστημα (CPU_COUNT).
  3. Ο αριθμός των εργασιών που αναμένουν επεξεργασία (CPU_QUEUE).

Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να ενεργοποιείται η ειδοποίηση για (CPU_QUEUE> CPU_COUNT) και (CPU_UTIL> x%) για περισσότερο από 1 – 2 λεπτά.

Εάν λάβετε τέτοιου είδους ειδοποίηση, τότε μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι το μηχάνημά σας δεν ανταποκρίνεται στην απαίτηση του φόρτου εργασίας. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει είτε σφάλμα σε μια από τις διεργασίες σας, είτε ο υπολογιστή έχει παλιώσει τόσο πολύ που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο τεράστιο φόρτο εργασίας.

Ενημέρωση σχετικά με το εύρος ζώνης

Η παρακολούθηση του εύρους ζώνης δεν έχει τη δυνατότητα από μόνη της να σας εξηγήσει τι συμβαίνει, ακόμα και αν υπάρχει κάτι λάθος στην πρώτη γραμμή. Και, πάλι, δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι, αλλά η χρήση υψηλού εύρους ζώνης, χωρίς άλλους αρνητικούς δείκτες είναι γενικά η απόδειξη ότι βρίσκεστε στο σωστό εύρος ζώνης, ανεξάρτητα αν το επιθυμείτε ή όχι

Για να καταστήσετε την ειδοποίηση σχετικά με το εύρος ζώνης πραγματικά χρήσιμη, απλά πρέπει να προσθέσετε το χρόνο απόκρισης . Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εάν το εύρος ζώνης σας είναι πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό και ο χρόνος απόκρισης σας μέσω της διασύνδεσης είναι υψηλός, έχετε ένα κενό στο σύστημα.

Εκτός από αυτό, αξίζει πάντα να σημειωθεί ότι το NetFlow είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να ανακαλύψετε πώς χρησιμοποιείται το εύρος ζώνης σας. Η προαναφερθείσα διαδικασία δεν θα προειδοποιήσει μια περίπτωση όταν η χρήση του εύρους ζώνης είναι σε κανονικό επίπεδο και ο χρόνος απόκρισης είναι αργός, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει ένα υποκείμενο ζήτημα. Το NetFlow θα σας επιτρέψει να προσδιορίσετε αν αξίζει να ανησυχείτε για το αν ο συνδυασμός ενός αργού χρόνου απόκρισης και των συγκεκριμένων χρήσεων του εύρους ζώνης είναι αντικανονικός.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166