Η ιβηρική χερσόνησος θυμίζει ανθρώπινο προφίλ. Αλλά η συνεισφορά της στη μόδα (ή στο στυλ, αν προτιμάτε) δείχνει ότι ειδικά η Ισπανία δεν είναι μόνον η πλουσία κόμη της Ευρώπης, αλλά το λουλούδι στο πέτο της.
Σίγουρα, το σύγχρονο αντρικό ντύσιμο οφείλει πολλά, τα περισσότερα ίσως– στους Αγγλους. Ωστόσο, στους λιγότερο επιφανείς σε στυλιστικά ζητήματα Ισπανούς οφείλουμε κάτι πολύ σημαντικό: Το μαύρο. Hδη από το 16ο αιώνα, οι άντρες της Αυλής φορούσαν ολόμαυρα ρούχα με λευκούς γιακάδες (αρκετά οικεία η εικόνα). Κι αυτό για τον πολύ απλό λόγο ότι το μαύρο τότε ήταν (μαζί με το προσφιλές του Βατικανού πορφυρό) ένα από τα πιο δύσκολα χρώματα, άρα, όσοι φορούσαν μαύρο ύφασμα ήταν σε θέση να πληρώσουν αδρά για να το αποκτήσουν.
Κάποιοι άλλοι αποδίδουν το απέριττο εκείνο γούστο της ισπανικής Αυλής στην προσωπική αισθητική του βασιλιά Κάρολου Ε΄, ενώ κάποιοι άλλοι στο γεγονός ότι ο ηγεμόνας της Ισπανίας έπρεπε να επιβληθεί σε μια τεράστια αυτοκρατορία με τα δικά της καθιερωμένα τοπικά σύμβολα· συνεπώς, το «παρθένο» αλλά και επιβλητικό μαύρο ήταν η καλύτερη επιλογή, όπως φαίνεται και από τα σκοτεινά πορτρέτα του πλέον παντοδύναμου βασιλιά του 16ου αιώνα, του Φιλίππου Β΄.
Στους λιγότερο επιφανείς σε στυλιστικά ζητήματα Ισπανούς οφείλουμε κάτι πολύ σημαντικό: Το μαύρο.
Μια ακόμη πιο χειροπιαστή απόδειξη της ισπανικής συνεισφοράς στη μόδα είναι το γιλέκο, από το δήμο Γιλέτ της Βαλένθια (ουδέν προφανέστερον τούτου) –πιθανότατα, δάνειο από τους Μαυριτανούς, μαζί με τα κοσμήματα και τα μαύρα κεντήματα που προτιμούσαν οι Ισπανοί του 16ου αιώνα. Στην περιοχή των Βάσκων γεννήθηκε ο μπερές (ένα αξεσουάρ που διχάζει και την ίδια στιγμή ενώνει τους Ισπανούς και τους Γάλλους) όπως επίσης και οι εσπαντρίγιες, αγαπημένο αξεσουάρ του αείμνηστου δούκα του Γουίνδσορ.
Πίσω στην Ισπανία, ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα ήταν το τυπικό παράδειγμα υπόδειγμα καλοντυμένου Ισπανού διανοουμένου, με τα πάντα θεσπέσια παπιγιόν του, περισσότερο γνωστός για την ποίησή του και για το θάνατο του, αλλά καλό είναι να τον θυμόμαστε όποιος κι αν είναι ο λόγος.
Στους ξεχασμένους Ισπανούς της μόδας ανήκει ο Μαριάνο Φορτούνι (ένας από τους πρώτους και καλύτερους couturiers του εικοστού αιώνα, με έντονες αρχαιοελληνικές επιρροές), ενώ στους τρελαμένους Ισπανούς της μόδας ανήκει ο υπέροχος Πάκο Ραμπάν, που πριν από καμιά δεκαετία τρόμαξε όλο το Παρίσι όταν δήλωσε (και το εννοούσε) ότι ο ρωσικός διαστημικός σταθμός MIR θα έπεφτε στην Πόλη του Φωτός, μετατρέποντάς τη σε παρανάλωμα του πυρός. Τον συγχωρούμε, αφού χάρη σε αυτόν πολλοί άντρες μυρίζουν πανέμορφα.