ΑρχικήΑπόψειςΠαθητικοί και αντιπαθητικοί καπνιστές. Μεγάλη μάχη

Παθητικοί και αντιπαθητικοί καπνιστές. Μεγάλη μάχη

Πριν λίγο καιρό με πλησίασαν μία ομάδα ατόμων για να τους στηρίξω στην προσπάθεια τους, ούτως ώστε να καταργηθεί ο αντικαπνιστικός νόμος, και μάλιστα μου εξήγησαν πως και αυτοί έχουν δικαιώματα και δεν γίνεται να αποκλειστούν από τους δημόσιους χώρους.

Καθένας με την τρέλα του και αυτοί με την κορδέλα τους.

Δείτε το βίντεο σχολιασμού παρακάτω:

https://youtu.be/Jg4y6hrNjUM

Όπως διαφαίνεται στον ορίζοντα μάλλον θα υπάρξει μεγάλη μάχη μεταξύ των παθητικών και των αντιπαθητικών καπνιστών, αφού κανένας δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω για να εκπληρώσει το χατίρι του αλλουνού, διότι ως γνωστόν ο ελληνικός λαός είναι αγύριστο κεφάλι, και σίγουρα καμιά μεριά δεν θα τα παρατήσει με την πρώτη χαμένη μάχη. Ο αγώνας συνεχίζεται αδέρφια (αγγλιστί: the fight continues brothers).

Όμως πέρα από την χαβαλέ, είναι άδικο κάποιος να εισπνέει τον καπνό ενός άλλου. Άλλωστε η ελευθερία του καθενός ξεκινάει εκεί που ξεκινούν τα δικαιώματα του συνανθρώπου του, και αν δεν υπάρχει αλληλοσεβασμός μέσα στην κοινωνία, τότε pροφανώς θα γίνουμε ζούγκλα και μέσα σε αυτό το χάος θα επικρατεί ο ισχυρότερος επί των υπολοίπων, κάτι που πραγματικά δεν θα το θέλει κανένας σοβαρός πολίτης που είναι ευσυνείδητος και δεν κοιτάει μόνο τον εαυτούλη του.

Σε γενικές γραμμές πρέπει να βάλουμε όλοι μπροστά το κοινό συμφέρον της πλειοψηφίας, ακόμη κι αν δυσαρεστηθεί μία μικρή μερίδα ατόμων στην Ελλάδα που διαφωνεί κάθετα με τον εκάστοτε νόμο που τους περιορίζει τις συνήθειες και τη διασκέδαση, αφενός διότι στην προκειμένη περίπτωση αυτό το σύνολο ψυχών που θέλει να καπνίζει οπουδήποτε βρίσκεται, έχει ως αρνητική συνέπεια να βλάπτει ορισμένες φορές ακόμη και τα παιδιά που αναπνέουν τον καπνό.

Ρύπανση του πλανήτη από τις γόπες των τσιγάρων

Είναι πραγματικά καταπληκτικό το γεγονός, το πόσο γρήγορα οι άνθρωποι σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τα πλαστικά καλαμάκια που επιβαρύνουν το περιβάλλον με αυτά τα άχρηστα απορρίμματα πετιούνται εδώ και εκεί μετά τη χρήση τους. Φυσικά αυτό οφείλεται χάρη στις αμέτρητες εκστρατείες που διεξήχθησαν και διεξάγονται ακόμη από πολλούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς και διεθνείς οργανώσεις, προφανώς γιατί το πράγμα έχει παραγίνει. Για να καταλάβετε την διάσταση των πραγμάτων, ο κόσμος πετάει τα πλαστικά σκουπίδια οπουδήποτε, εκτός των κάδων απορριμμάτων. Εν ολίγοις μία κακή συνήθεια με αλόγιστες συνέπειες.

Ωστόσο εκείνο που αγνοούν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ό,τι και οι γόπες των τσιγάρων ρυπαίνουν τον πλανήτη και το περιβάλλον εξίσου το ίδιο, αφού οι καπνιστές έχουν μάθει να πετούν τα αποτσίγαρα σε όποιο μέρος κι αν βρίσκονται, όπως φερειπείν στο δρόμο, στις πλατείες και ούτω καθεξής, όμως το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα μαζέψει αυτά τα απορρίμματα. Πάντως, σίγουρα όχι οι ίδιοι που τα πετούν.

Σύμφωνα πάντα με διάφορες έρευνες που μελέτησαν διεξοδικά ετούτο το ζήτημα αναφέρουν πως υπολογίζεται ό,τι περίπου 5,6 τρισεκατομμύρια τσιγάρα καπνίζονται κάθε χρόνο από όλους τους καπνιστές ανά την υφήλιο, από τα οποία τα δύο τρίτα πετιούνται καταγής, δηλαδή αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε περίπου 4 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα ετησίως που πετιούνται στο περιβάλλον. Ένας τεράστιος αριθμός που πρέπει να μας προβληματίζει σοβαρά αν θέλουμε να λεγόμαστε ευσυνείδητοι πολίτες.

Όπως προανέφερα παραπάνω τα αποτσίγαρα απορρίπτονται από τους καπνιστές στους δρόμους, στα πάρκα στις παραλίες, στη θάλασσα, στις λίμνες, στα ποτάμια, όπως και στα δάση με κίνδυνο να ξεκινήσει κάποια πυρκαγιά.

Πολλοί καπνιστές παραδέχονται ό,τι πετούν τα απορρίμματα των τσιγάρων οπουδήποτε με το με τη λογική πως δεν είναι τόσο καταστρεπτικά για την ίδια τη φύση. Ωστόσο εκείνο που δεν γνωρίζει η πλειοψηφία είναι πως οι γόπες των τσιγάρων δημιουργούν πρόβλημα στην ανάπτυξη των φυτών, όπως δείχνουν αρκετές νέες έρευνες.

Τα αποτσίγαρα αποτελούνται από χιλιάδες ίνες οξικής κυτταρίνης και παρόλο που πολλά εξ αυτών είναι βιοδιασπώμενα, χρειάζονται αρκετά χρόνια για να εξαφανιστούν από το περιβάλλον. Οι ίνες της οξικής κυτταρίνης, όπως και άλλα μικροπλάσματα, είναι επίσης ένας κοινός ρύπος που απαντάται σε όλα τα οικοσυστήματα του κόσμου, ακόμη και όταν συσσωρεύονται στο βυθό των βαθιών θαλασσών.

Τα πεταμένα αποτσίγαρα περιέχουν επίσης χιλιάδες χημικές ουσίες που μπορούν να σκοτώσουν φυτά, έντομα, τρωκτικά, μύκητες και άλλες μορφές ζωής, και μερικά από αυτά είναι γνωστά ως καρκινογόνα και δεν πρέπει οι άνθρωποι να τα πιάνουν με γυμνά χέρια.

Υπάρχουν πολλές αναφορές για τα μικρά παιδιά και τα κατοικίδια σκυλιά που κατά λάθος κάνουν κατάποση αποτσίγαρων, και μάλιστα έχουν βρεθεί ακόμη και στην κοιλιά άγριων ζώων, όπως θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες κ.λπ. Η κατάποση μπορεί να προκαλέσει εμετό και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σπασμούς. Τα εκχυλίσματα από τις γόπες των τσιγάρων μπορούν να είναι τοξικά για τους υδρόβιους οργανισμούς όπως τα βακτήρια, τα σκουλήκια και τα ψάρια.

Υπάρχουν επιστημονικές τεκμηριωμένες αναφορές ό,τι μερικά πουλιά τα χρησιμοποιούν για να τα τοποθετήσουν στις φωλιές τους. Η νικοτίνη θεωρείται ό,τι μειώνει τον αριθμό των εκτοπαρασίτων στη φωλιά, πράγμα που είναι ευεργετικό για τους απογόνους των πουλιών. Αλλά αυτό μπορεί επίσης να καταστρέψει και την υγεία τους μακροπρόθεσμα.

Οι αστικοί βιότοποι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε αυτό το είδος απορριμμάτων. Σε έρευνες για τα τρία μεγαλύτερα πάρκα του Κέιμπριτζ στην Αγγλία, οι επιστήμονες βρήκαν ότι υπάρχουν κατά μέσο όρο 2,6 αποτσίγαρα ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ σε κάποια άλλα πάρκα αυτός ο μέσος όρος έφτανε ακόμη και στα 11 αποτσίγαρα ανά τετραγωνικό μέτρο (παρά το γεγονός ό,τι βρίσκονται δίπλα ή κοντά τους σταχτοδοχεία).

Κάπνισμα και περιφερική αρτηριακή νόσος

Τόσο η διάρκεια όσο και η ένταση του καπνίσματος έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον κίνδυνο για τρεις μεγάλες αθηροσκληρωτικές ασθένειες:

  1. Ασθένεια της περιφερικής αρτηρίας (PAD)
  2. Στεφανιαία καρδιακή νόσο (CHD)
  3. Εγκεφαλικό επεισόδιο

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (αγγλικά: Journal of the American College of Cardiology.)

Ο Ning Ding, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη και οι συνεργάτες του, αξιολόγησαν τα δεδομένα που προέκυψαν από 13.355 συμμετέχοντες (ηλικίας 45 έως 64 ετών) στη παρούσα μελέτη. Οι ερευνητές προσπάθησαν να αξιολογήσουν τη μακροπρόθεσμη συσχέτιση του καπνίσματος με τη συχνότητα εμφάνισης PAD, CHD ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές σημείωσαν ό,τι κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 26 ετών, υπήρχαν 492 περιπτώσεις PAD, 1798 περιπτώσεις CHD και 1.106 περιπτώσεις ΑΕΕ. Υπήρχε μια σχέση δόσης – απόκρισης μεταξύ πακέτων – ετών καπνίσματος και των τριών αποτελεσμάτων. Αυτή η σχέση ήταν ισχυρότερη για το PAD. Το μοτίβο παρέμεινε σταθερό όταν εξετάζονταν χωριστά η διάρκεια και η ένταση. Ενώ μια μεγαλύτερη περίοδος διακοπής του καπνίσματος συσχετιζόταν σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο για PAD, CHD και εγκεφαλικό επεισόδιο, υπήρχε σημαντικά αυξημένος κίνδυνος όταν κάποιος καπνίζει για πάνω από 10 χρόνια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας τονίζουν τη περαιτέρω σημασία της πρόληψης, δηλαδή την διακοπή του καπνίσματος ακόμη κι αν κάποιος ξεκίνησε να καπνίζει εδώ και μερικούς μήνες. Διότι όταν προκύψουν τυχόν δυσλειτουργίες και προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως για παράδειγμα πολλοί τύποι καρκίνων, τότε απλά ο εκάστοτε ασθενής θα κοιτάξει να περιορίσει τη βλάβη και όχι να την εξαλείψει, εκτός κι αν καταστεί πολύ τυχερός και την γλιτώσει.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Είμαι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος. Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166