Πειρατεία στην Ιταλία, δικαστήριο διέταξε το Cloudflare να αποκλείσει το IPTV THE BEST

Πειρατεία στην Ιταλία, δικαστήριο διέταξε το Cloudflare να αποκλείσει το IPTV THE BEST

Για πρώτη φορά στα χρονικά της Ιταλίας, ένα πάροχος CDN είναι υποχρεωμένος να αποτρέψει τη μετάδοση διαδικτυακού περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για περαιτέρω αγωγές.

Το Cloudfare έλαβε εντολή από ένα ιταλικό δικαστήριο για τον αποκλεισμό της υπηρεσίας «IPTV THE BEST» μετά τις καταγγελίες των Serie A και Sky Italia, διότι μετέδιδε τους ποδοσφαιρικούς αγώνες παράνομα στους Ιταλούς πολίτες, και όχι μόνο. Το συγκεκριμένο μπλοκάρισμα προβλέπεται για όλους τους παραβατικούς τομείς ιστού (domain names) και τις διευθύνσεις IP τους. Το Cloudflare, το οποίο ήταν πάντα απρόθυμο να αναλάβει δράση εναντίον των πειρατικών ιστότοπων, έθεσε σκληρή αντίσταση υποστηρίζοντας ότι περιορίζεται μόνο στη διαχείριση της κυκλοφορίας στο διαδίκτυο, και δεν είναι αρμόδιο για να προβεί σε οποιαδήποτε περαιτέρω τιμωρητική ενέργεια. Ωστόσο αυτή η δικαιολογία δεν έπεισε τους δικαστές.

Στο παρελθόν, αρκετοί κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων είχαν καταγγείλει ότι η υπηρεσία Δικτύου Διανομής Περιεχομένου από τις ΗΠΑ (CDN) δεν έκανε τίποτα για την καταπολέμηση της πειρατείας, παρά τη λήψη πολλών ειδοποιήσεων DCMA. Στην υπεράσπισή του, το Cloudflare, παρουσίασε τον εαυτό του ως ουδέτερο ενδιάμεσο για την κίνηση που διέρχεται από τις φιλοξενούμενες υπηρεσίες του και, παρά τις διάφορες καταγγελίες που δέχτηκε, διατηρούσε πάντα μία παθητική στάση, κάνοντας εκ των πραγμάτων τα στραβά μάτια. Η απόφαση του Δικαστηρίου του Μιλάνου αυτές τις μέρες, ωστόσο, αποτελεί έκπληξη και ενδεχομένως να μπουν στο στόχαστρο και άλλοι πάροχοι CDN.

Οι επιχειρηματικές οντότητες Serie A και Sky Italia ζήτησαν μέσω της Νομικής Οδού τον αποκλεισμό (Geo blocking) της υπηρεσίας IPTV THE BEST και όλων των διαφόρων διαμεσολαβητών που βοηθούσαν να διαιωνίζεται αυτή η παράλογη κατάσταση. Εκτός από το Cloudflare, διάφοροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, όπως οι Vodafone, TIM, Wind και Tiscali, καθώς και ο πάροχος φιλοξενίας OVH, κλήθηκαν να αναλάβουν δράση σε τούτο το φαινόμενο, με το αίτημα για αποκλεισμό της πρόσβασης των Ιταλών πολιτών στους πειρατικούς ιστότοπους, ανεξάρτητα από το όνομα τομέα που χρησιμοποιείται από τους παραβάτες ή τη διεύθυνση IP που χρησιμοποιούν οι επίμαχες διαδικτυακές τοποθεσίες.

Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου δικαστική απόφαση στην Ιταλία, και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς για περαιτέρω αγωγές που αφορούν παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο. Η εταιρεία Cloudflare, ως CDN, αποθηκεύει προσωρινά περιεχόμενο για να φορτωθεί γρήγορα στη συσκευή του χρήστη, και υποστήριξε ότι το ιταλικό δικαστήριο δεν είχε την απαιτούμενη εμπειρία για να αποδείξει την ενοχή του. Παρόλες τις διαμαρτυρίες της αμερικανικής εταιρείας, η ιταλική δικαιοσύνη έκρινε ότι το Cloudflare συμμετείχε στη διευκόλυνση μιας δραστηριότητας που περιελάμβανε παραβίαση περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Ο αποκλεισμός των CDN γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένη πρακτική για την εξάλειψη της διαδικτυακής πειρατείας, με το προηγούμενο να έχει ήδη συμβεί το 2019 στη Γερμανία. Το ιταλικό Geo Blocking θα λειτουργεί μόνο εντός των εθνικών συνόρων της Ιταλίας, αλλά δεν αποκλείεται η εφαρμογή του να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της της Ευρώπης, εφόσον το απαιτήσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση από τα κράτη-μέλη της.

Για όσους δεν καταλαβαίνουν πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα, αρκετές εταιρείες, καλλιτέχνες και δημιουργοί χάνουν κάθε μέρα αρκετά χρήματα, αφού ορισμένοι έξυπνοι πιστεύουν στην δήθεν υποτιθέμενη ελευθερία του διαδικτύου, αλλά παράλληλα οι παραβάτες πωλούν πειρατικές συνδρομητικές υπηρεσίες, τύπου IPTV για να βλέπει ο κόσμος πολύ φθηνότερα ποδοσφαιρικούς αγώνες, τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας