ΑρχικήΕιδήσειςΠεραιτέρω κανόνες της ΕΕ για τη ρύθμιση των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης

Περαιτέρω κανόνες της ΕΕ για τη ρύθμιση των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης

Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη (AI Act) της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί το πρώτο διεθνές νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Μετά από μια μεταβατική περίοδο, νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε εφαρμογή στις 2 Φεβρουαρίου 2025.

Απαγορεύσεις και περιορισμοί

Σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο, η χρήση αλγορίθμων που αξιολογούν την κοινωνική συμπεριφορά των πολιτών (γνωστή ως “κοινωνική βαθμολόγηση” – Social Scoring) θα απαγορευτεί. Αυτή η πρακτική, η οποία εφαρμόζεται στην Κίνα για την κατηγοριοποίηση των πολιτών ανάλογα με τη συμπεριφορά τους, δεν θα επιτρέπεται εντός της ΕΕ.

Επιπλέον, η αναγνώριση συναισθημάτων στον εργασιακό χώρο και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα θα απαγορευτεί, διασφαλίζοντας την ιδιωτικότητα και την προστασία των εργαζομένων και μαθητών.

Η χρήση συστημάτων αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους, όπως η βιντεοεπιτήρηση, θα περιοριστεί σημαντικά. Ωστόσο, προβλέπονται εξαιρέσεις για τις αρχές ασφαλείας, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για τη δίωξη σοβαρών εγκλημάτων, όπως η εμπορία ανθρώπων και η τρομοκρατία.

Υποχρεώσεις για τους προγραμματιστές και τις επιχειρήσεις

Από την ημερομηνία εφαρμογής του νόμου, όλες οι επιχειρήσεις που αναπτύσσουν ή χρησιμοποιούν συστήματα AI θα πρέπει να αξιολογούν το επίπεδο κινδύνου των εφαρμογών τους και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία. Ο κύριος στόχος των νέων κανονισμών είναι η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και η προώθηση μιας υπεύθυνης και ασφαλούς χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.

Επιπλέον, οι πάροχοι και οι διαχειριστές των συστημάτων AI θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι το προσωπικό που ασχολείται με την ανάπτυξη και λειτουργία των αλγορίθμων διαθέτει επαρκείς δεξιότητες και γνώσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η προοπτική και οι ευκαιρίες της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Γερμανίας, Φόλκερ Βίσσινγκ, τόνισε τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, επισημαίνοντας ότι μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα, να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και να διασφαλίσει την ευημερία. Παράλληλα, όμως, υπογράμμισε ότι οι νέες τεχνολογίες ενέχουν κινδύνους, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη ρύθμισή τους.

“Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αναπτυχθεί με διαφάνεια και υπευθυνότητα, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών,” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προκλήσεις και προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις

Από την έναρξη ισχύος του νόμου, πολλές επιχειρήσεις έχουν εκφράσει δυσκολίες στην προσαρμογή τους στις νέες απαιτήσεις. Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας συμμόρφωσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει μια ειδική ιστοσελίδα με συχνές ερωτήσεις και οδηγίες προς τις επιχειρήσεις και τους φορείς που επηρεάζονται από τη νέα νομοθεσία.

Ο AI Act της ΕΕ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και υπεύθυνου τεχνολογικού περιβάλλοντος. Οι επερχόμενες αλλαγές θα διαμορφώσουν το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, θέτοντας αυστηρά όρια στις πρακτικές που μπορεί να επηρεάσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166