ΑρχικήΑφιέρωμαΠεριέργεια της Πραιτωριανής Φρουράς

Περιέργεια της Πραιτωριανής Φρουράς

Η πραιτωριανή φρουρά  ήταν ένα ειδικό στρατιωτικό σώμα που τα μέλη του χρησιμοποιούνταν και ως προσωπικοί σωματοφύλακες για την προστασία των Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί, πως πριν γίνουν η φρουρά των αυτοκρατόρων, αυτό το ειδικό επίλεκτο σώμα στρατιωτών χρησιμοποιούνταν από στρατιωτικούς ηγέτες σε διάφορες μάχες ήδη από την εποχή του Σκιπίου γύρω στο έτος 275 π.Χ. Τα μέλη της Πραιτωριανής Φρουράς ήταν από τις πιο ικανές και διάσημες στρατιωτικές δυνάμεις στην αρχαία ιστορία. Οι στρατιώτες των πραιτωριανών σωμάτων έπαιρναν διπλή αμοιβή και απολάμβαναν πολυάριθμα προνόμια.

Πάμε να δούμε λοιπόν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για την πραιτωριανή φρουρά.

Προέρχονται από τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία

Η πραιτωριανή φρουρά είχε εξαιρετικές ικανότητες στη μάχη και αυτό αποδεικνύεται από τις πολυάριθμες πετυχημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούσαν κατά διαστήματα, ενώ η προέλευση της μπορεί να εντοπιστεί σε ομάδες επίλεκτων στρατιωτών που προστάτευαν στρατηγούς κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας.

Ήδη από τον 2ο αιώνα π.Χ., επιλέχθηκαν ειδικές μονάδες για να συνοδεύσουν διάσημους Ρωμαίους ηγέτες όπως ο Αντώνιος, ο Σκιπίωνας Αιμιλιανός και τους έπαρχους Λούκιο και Κορνήλιο καθώς τολμούσαν να μπαίνουν με ιδιαίτερο θάρρος και θράσος στο πεδίο της μάχης. Ο Ιούλιος Καίσαρας δημιούργησε αργότερα τη 10η Λεγεώνα που αποτελούνταν από πραιτωριανούς ως προσωπική του ασφάλεια, αλλά η πραιτωριανή φρουρά όπως την ξέρουμε έγινε ευρέως γνωστή όταν ο Αύγουστος έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης το 27 π.Χ., ο Αύγουστος δημιούργησε τη δική του αυτοκρατορική φρουρά, αποτελούμενη από εννέα σώματα που αποτελούνταν μεταξύ 500 και 1.000 άνδρες το καθένα.

Αυτή η επίλεκτη μονάδα άκμασε και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι προστασίας των ρωμαϊκών αυτοκρατόρων για περισσότερα από 300 χρόνια. Μέχρι το 23 μ.Χ., λειτουργούσε ακόμη και από το δικό του φρούριο, την Castra Praetoria, που βρίσκεται στα περίχωρα της Ρώμης.

Χρησιμοποιούνταν και ως πυροσβέστες έκτακτης ανάγκης σε πυρκαγιές

Η φωτιά ήταν μια συνεχής απειλή στην αρχαία Ρώμη, και ενώ η Αυτοκρατορία είχε ένα αφιερωμένο πυροσβεστικό σώμα που ονομαζόταν Vigiles, δεν ήταν ασυνήθιστο για τους Πραιτωριανούς του Αυτοκράτορα να βοηθούν στην κατάσβεση των πυρκαγιών σε περίπτωση που αυτές έπαιρναν μεγάλες διαστάσεις.

Οι συγκεκριμένοι φρουροί είναι γνωστό ότι βοήθησαν σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη πυρκαγιά στο Ναό της Βέστα και πιθανότατα συμμετείχαν σε μία άλλη πασίγνωστη πυρκαγιά που σάρωσε μεγάλο μέρος της Ρώμης κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Νέρωνα. Αν και οι Πραιτωριανοί, παρόλο που βοηθούσαν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, η παρουσία τους σε αυτές τις περιστάσεις έκτακτης ανάγκης είχε και μια συνιστώσα δημοσίων σχέσεων. Στέλνοντας ο αυτοκράτορας την προσωπική του φρουρά για να βοηθήσει στον μετριασμό των καταστροφών, μπορούσε να δείξει έτσι στους πολίτες ότι νοιαζόταν για την ευημερία τους.

Συμμετείχαν και σε ρωμαϊκούς αγώνες στην αρένα

Η πραιτωριανή φρουρά είχε την ευθύνη να ελέγχει το πλήθος στους ρωμαϊκούς αγώνες, αλλά περιστασιακά έμπαινε μέσα στην αρένα και έπαιζε ενεργό ρόλο στην αιματοχυσία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Φρουρά συμμετείχε σε φρικιαστικά κυνήγια άγριων θηρίων για να επιδείξει την μαχητική τους ανδρεία και έπαιξε διαβόητο ρόλο σε θαλάσσια μάχη που διοργάνωσε ως θέαμα ο αυτοκράτορας Κλαύδιος το 52 μ.Χ. Σε τούτη θαλάσσια μάχη, υπήρχαν συνολικά περίπου 19.000 άνδρες και 100 πλοία που συγκρούστηκαν μεταξύ τους σε ναυτικές μάχες στη λίμνη Fucine.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν αιχμάλωτοι και σκλάβοι, ενώ οι Πραιτωριανοί, ήταν οπλισμένοι με βαρύ οπλισμό, όπως με βαλλίστρες και κανόνια, οι οποίοι περικύκλωσαν αυτό το πλήθος στη μάχη με σχεδίες για να μην επιτρέψουν σε κανέναν από τους καταδικασμένους να δραπετεύσει από αυτή τη συμπλοκή.

Ενεργούσαν ως μυστική αστυνομία

Οι Πραιτωριανοί ήταν γνωστοί και για τη δυνητική τους ικανότητα στην κατασκοπεία, τον εκφοβισμό, τη σύλληψη και τη δολοφονία εχθρικών ατόμων, προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα του εκάστοτε Ρωμαίου Αυτοκράτορα. Για την ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών, είχε δημιουργηθεί μια ειδική στρατιωτική πτέρυγα που είχαν αποκλειστικά την ευθύνη να φέρουν εις πέρας αυτές τις δύσκολες αποστολές.

Αυτή η μονάδα, που ήταν ένα πανίσχυρο στρατιωτικό σώμα υπό τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία, είχαν αναλάβει και άλλους κρίσιμους ρόλους, δηλαδή γινόντουσαν ενίοτε και αγγελιοφόροι που μετέφεραν άκρως απόρρητα μυστικά που δεν έπρεπε να τα μάθει κανένας πέρα από τον αποδέκτη, ενώ λειτουργούσαν και ως πράκτορες πληροφοριών στην υπηρεσία του Καίσαρα.

Οι Μυστικοί Πράκτορες και άλλα μέλη των Πραιτωριανών ντύνονταν ως απλοί πολίτες σε αγώνες μονομάχων, θεατρικές παραστάσεις και διαμαρτυρίες για να παρακολουθήσουν και να συλλάβουν όποιον επέκρινε τον αυτοκράτορα. Επίσης, παρακολουθούσαν ύποπτους εχθρούς του κράτους, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και εκτελούσαν κρυφά όσους θεωρούνταν επικείμενος κίνδυνος για τον αυτοκράτορα ή τις πολιτικές του.

Συμμετείχαν στη δολοφονία πολλών αυτοκρατόρων

Οι Πραιτωριανοί είχαν την αποστολή να προστατεύσουν τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα, αλλά συνάμα ήταν και η μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή του. Αυτή η μονάδα δρούσε ύπουλα και αρκετές φορές δημιουργούσε διάφορες δολοπλοκίες στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και ήταν πρόθυμοι να σκοτώσουν τον εκάστοτε αυτοκράτορα και να βάλουν στη θέση του ένα νέο που τους υπόσχονταν ότι θα λάβουν πολλά χρήματα ή προνόμια εάν πετύχουν αυτό το σκοπό.

Οι δυσαρεστημένοι Πραιτωριανοί έγιναν διάσημοι για το ότι σχεδίασαν τη δολοφονία του Καλιγούλα, ενώ είχαν εκλέξει παράλληλα και τον Κλαύδιο ως διάδοχο του το 41 μ.Χ. Μεταξύ άλλων, η Φρουρά συμμετείχΕ επίσης στη δολοφονία του Commodus το 192, του Caracalla το 217, του Elagabalus το 222 και του Pupie. και Balbino το 238.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Πραιτωριανοί ήταν εν μέρει υπεύθυνοι τόσο για την ενθρόνιση του νέου αυτοκράτορα όσο και για τη δολοφονία του.

Ένα από τα πιο ασυνήθιστα περιστατικά στην ιστορία των Πραιτωριανών συνέβη το 69 μ.Χ., όταν ο στρατηγός Βιτέλλιος νίκησε τον αυτοκράτορα Όθων της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και κατέλαβε τον ρωμαϊκό θρόνο. Φοβούμενος τη δολοφονία από τους πιστούς Πραιτωριανούς του Όθων, ο Βιτέλλιος απέλυσε τα μόνιμα μέλη της Φρουράς και τα αντικατέστησε με μια νέα και μεγαλύτερη δύναμη στρατευμάτων που στρατολογήθηκαν από τις δικές του λεγεώνες. Δυστυχώς για τον Βιτέλλιο, η βασιλεία του διήρκεσε μόνο λίγες μέρες πριν ο Βεσπασιανός, ο διοικητής των λεγεώνων στην Ιουδαία, αυτοανακηρύξει τον εαυτό του αυτοκράτορα και προχωρήσει στη Ρώμη.

Ο Βεσπασιανός στρατολόγησε αρκετούς από τους Πραιτωριανούς του Όθωνα στον στρατό του, και αυτοί οι πλέον ταλαιπωρημένοι στρατιώτες συμμετείχαν αργότερα στη Φρουρά του Βιτελιανού και ενεπλάκησαν σε μια σειρά από έντονες μάχες στα περίχωρα της πόλης. Ο Βεσπασιανός τελικά επικράτησε και οι εξόριστοι Πραιτωριανοί αποκαταστάθηκαν στις προηγούμενες θέσεις τους.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Dreamgirls: Music From the Motion Picture

Smokin’ Aces (soundtrack)

The Good German (soundtrack)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166