ΑρχικήHow toΠεριφερειακός φωτισμός στο σαλόνι και στην τραπεζαρία

Περιφερειακός φωτισμός στο σαλόνι και στην τραπεζαρία

Το σαλόνι είναι κανονικά το μεγαλύτερο δωμάτιο του σπιτιού. Πολλές φορές περιέχει και την τραπεζαρία στον ίδιο χώρο, ή κάποιοι δημιουργούν μέσα σε αυτό ένα δεύτερο χώρο καθιστικού, μία γωνιά γραφείου, ή ένα τοίχο βιβλιοθήκης. Όλα τα παραπάνω εξαρτούνται από το μέγεθος φυσικά του δωματίου και τις ανάγκες των ενοίκων του.

Τα κρεμαστά φωτιστικά από το ταβάνι στον χώρο, εκτός του ότι διαχέουν το φωτισμό άμεσα σε ολόκληρο το δωμάτιο, αποτελούν σταθερά σημεία αναφοράς για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί η διάταξη των επίπλων μέσα σε αυτό. Σε ένα σαλόνι που μπορεί να έχει πολλαπλή χρήση, αυτός ο σταθερός παρονομαστής των κρεμαστών φωτιστικών, μας το κάνει να είναι πολύ περιοριστικός στις επιλογές που υπάρχουν για μια σωστή διάταξη επίπλων και μια μη ευέλικτη επιλογή φωτισμού.

Αυτό που προτείνουμε είναι στο σαλόνι σας να μην βάζετε φωτιστικό κρεμαστό από το ταβάνι. Σε κάθε ενότητα του χώρου σας (πρώτο καθιστικό, δεύτερο καθιστικό, γραφείο …) να φωτίζεται με περιφερειακό φωτισμό. Δηλαδή, να εντάσσετε στην κάθε ενότητα επιτραπέζια και επιδαπέδια φωτιστικά και να τα χρησιμοποιείτε ως τον βασικό σας φωτισμό στο δωμάτιο. Κατ’ αυτό τον τρόπο αναλόγως με την ατμόσφαιρα που θέλετε να δώσετε στον χώρο σας, μπορείτε να παίξετε με τους, πλέον πάρα πόλους, φωτιστικούς συνδυασμούς.

Αν φτιάχνετε τώρα το σπίτι σας, για την καλύτερη λειτουργία, βάλτε πρίζες που να είναι ελεγχόμενες με διακόπτες στους τοίχους. Έτσι όλοι αυτοί οι περιφερειακοί φωτισμοί μπορούν να αναβοσβήνουν από τα σημεία που επιθυμείτε. Αν πάλι έχετε κάνει μελέτη για το που θα υπάρχουν οι διάφορες ενότητες στο σαλόνι και είστε σίγουροι, μη ξεχάσετε να εντάξετε και απλίκες στον χώρο.

Στην τραπεζαρία δυστυχώς, όταν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το σαλόνι δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Συνήθως, είναι λειτουργικά αρκετά προκαθορισμένη η θέση της, μιας και πρέπει να έχει αμεσότητα με την κουζίνα. Το μόνο που σας προτείνουμε είναι το κρεμαστό φωτιστικό να μην διαχέει το φωτισμό του σε όλο το δωμάτιο και οι δέσμες του φωτός του να επικεντρώνονται πάνω στο τραπέζι. Ίσως να έχετε συναντήσει κάτι επιδαπέδια φωτιστικά που κάνουν ένα μεγάλο τόξο. Τα έχουν βάλει πολλές φόρες σε τραπεζαρίες και ναι όντως δημιουργούν αυτή την ευελιξία με το να σας δίνουν την δυνατότητα στο να τοποθετήσετε σε οποιοδήποτε σημείο στον χώρο την τραπεζαρία, λειτουργικά όμως ίσως σας δημιουργήσουν θέματα.

Διάβασε ακόμη: vivo Y52 5G

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166