ΑρχικήΤι είναιΞύλινα σπίτια και οι διάφορες μορφές κατασκευής τους

Ξύλινα σπίτια και οι διάφορες μορφές κατασκευής τους

Παρακάτω θα σας παραθέσω όλες εκείνες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για τα ξύλινα σπίτια, τις διάφορες μορφές κατασκευής τους, και πολλές άλλες χρήσιμες συμβουλές που πιθανόν να σας λύσουν τυχόν απορίες που έχετε πάνω σε τούτο το θέμα.

Τι σημαίνει Ευρωπαϊκή κατασκευή

Οι Ευρωπαϊκές κατοικίες αποτελούν την πλέον αξιόπιστη λύση και συνδυάζουν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, υψηλή αισθητική, άριστη θερμομόνωση, μεγάλη διάρκεια ζωής, με χαμηλό κόστος και πολύ μικρούς χρόνους παράδοσης. Είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος κατασκευής (το 95% των ξύλινων σπιτιών πανευρωπαϊκά κατασκευάζονται με αυτόν τον τρόπο).

Προσφέρονται πολλές διαφορετικές επιλογές στον τύπο κατασκευής:

Κατασκευή με

  • μασίφ ξύλο μικρής διατομής
  • σύνθετο αντικολλητό ξύλο μεγάλης διατομής
  • ξύλινο σκελετό, μόνωση και επένδυση
  • σύμμικτη κατασκευή με συνδυασμό των παραπάνω

Έτσι καλύπτονται όλες τις ανάγκες σας, είτε πρόκειται για βοηθητικό χώρο, είτε για εξοχική ή μόνιμη κατοικία.

Η ξυλεία που χρησιμοποιείται είναι βασικά Πεύκη σε διατομές από 40 έως 240 χιλιοστά και υπόκειται σε μηχανική επεξεργασία ξήρανσης και προστασίας από μικροοργανισμούς, για να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξει ποτέ το παραμικρό πρόβλημα.

Τι σημαίνει Κατασκευή Βορείου Αμερικής

Οι κατοικίες κατασκευής Βορείου Αμερικής είναι ο υπέρτατος τρόπος δόμησης και η αισθητική τους ξεπερνά την τελειότητα.

Πρόκειται για χειροποίητες κατοικίες υπερβαρέως τύπου, από μασίφ κορμούς Κόκκινου Κέδρου με διάμετρο 300 έως 550 χιλιοστά! Κάθε κορμός διαλέγεται ξεχωριστά και η επεξεργασία και η ξήρανση γίνονται μόνο με φυσικό τρόπο. Ο Κέδρος έχει ασύγκριτες φυσικές ιδιότητες καθώς δεν προσβάλλεται από μικροοργανισμούς και υγρασία και χρησιμοποιείται ακόμη και σε στέγες αντί κεραμιδιού. Κάθε κομμάτι του σπιτιού, κάθε κορμός έχει μια ιστορία να διηγηθεί, μπαίνοντας σε μια τέτοια κορμοκατοικία μπορείτε σχεδόν να ακούσετε τους ψιθύρους, παραμύθια από τα παγωμένα δάση του Καναδά και της Αλάσκας…

Τι πρέπει να προσέξω στην κατασκευή ξύλινων σπιτιών

Είναι αδύνατον να είμαστε όλοι μας γνώστες και ειδικοί σε θέματα κατασκευής και ξυλείας. Το πρώτο σας μέλημα είναι να επιλέξετε μια εταιρεία που σέβεται το αντικείμενό της και σας εμπνέει εμπιστοσύνη, είναι πολύ βασικό οι άνθρωποι που θα τοποθετήσουν την κατοικία σας να γνωρίζουν καλά τη δουλειά τους.

Και φυσικά το βασικότερο από όλα είναι να έχουν μεγάλη εμπειρία σε τούτο το τομέα, για παράδειγμα να έχουν χτίσει πάνω από 50 σπίτια, και αυτό να σας το παρουσιάσουν αποδείξεις. Να θυμάστε ότι σχεδόν όλες οι σοβαρές εταιρείες έχουν στον ιστότοπο τους μία ειδική σελίδα που φέρει τον τίτλο χαρτοφυλάκιο (αγγλικά portfolio) με τα έργα που έχουν παράξει έως τώρα. Και μάλιστα πρέπει να είναι περήφανοι για αυτά, δείχνοντας τα στους υποψήφιους πελάτες ώστε να εντυπωσιαστούν, εκτός αν έχουν κάνει κακή δουλειά και θέλουν να το κρύψουν ώστε να μην μαθευτεί η κακοτεχνία τους.

Ποια είναι η συντήρηση που χρειάζεται ένα ξύλινο σπίτι;

Η συντήρηση είναι πιο απλή και οικονομική από ότι πιστεύεται, αρκεί να τηρηθούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Όλες οι εξειδικευμένες κατασκευαστικές εταιρείες χρησιμοποιούν τα κορυφαία υλικά προστασίας και θωρακίζουν κάθε ξύλινη κατασκευή τους, από διάφορες φυσικές καταστροφές, όπως για παράδειγμα από τον πολύ ήλιο, την υγρασία. Έτσι επιτυγχάνεται πολύ χαμηλό μελλοντικό κόστος συντήρησης, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι ένα πέρασμα στις εξωτερικές επιφάνειες του σπιτιού με ειδικό γαλάκτωμα Anti UV κάθε 4 με 8 χρόνια (εξαρτάται από την περιοχή και τις κλιματολογικές συνθήκες επικρατούν).

Ποια είναι η διάρκεια ζωής ενός ξύλινου σπιτιού

Τα ξύλινα σπίτια δεν έχουν όριο ζωής αρκεί να γίνεται η απαραίτητη και σωστή συντήρηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όχι μία φορά κάθε 20 χρόνια. Στο εξωτερικό υπάρχουν ξύλινες κατοικίες, ηλικίας 150 με 200 ετών και προφανώς είναι η ζωντανή απόδειξη πως αυτές οι κατασκευές δεν είναι κάτι προσωρινό και ούτε πρόκειται για πεταμένα λεφτά. Επιπλέον η τεχνολογία στον τομέα των υλικών συντήρησης και προστασίας έχει προοδεύσει πάρα πολύ. Το ξύλινο σπίτι σας θα είναι παρακαταθήκη για πολλές επόμενες γενιές.

Πόσο πρέπει να φοβάμαι τη φωτιά

Οι φόβοι πως ένα ξύλινο σπίτι είναι περισσότερο εκτεθειμένο σε ολικές καταστροφές σε περίπτωση πυρκαγιάς σε σχέση με ένα συμβατικό σπίτι που είναι χτισμένο από τσιμέντο είναι αντικειμενικά υπερβολικές, δεδομένου ότι σε μια πυρκαγιά ένα συμβατικό σπίτι κινδυνεύει με μη αναστρέψιμη ζημιά, καθώς αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με αρνητική συνέπεια η εξωτερική επιφάνεια του τσιμέντου να γίνεται σκόνη και ο οπλισμός του κτιρίου διαστέλλεται. Αντίθετα σε ένα ξύλινο σπίτι δεν αναπτύσσονται τόσο υψηλές θερμοκρασίες και ακόμα αν καταστραφούν κάποια τμήματα μπορούν να αντικατασταθούν. Επιπρόσθετα υπάρχουν πάρα πολλά υλικά προστασίας (π.χ. πυράντοχα βερνίκια) που καθιστούν το ξύλο μη εύφλεκτο και βραδυφλεγές.

Πόσο κοστίζει ένα ξύλινο σπίτι

Συνήθως όλες οι σοβαρές εταιρείες αντιμετωπίζουν κάθε έργο ξεχωριστά και αποφεύγουν να γενικεύουν τις τιμές, αφού το κόστος είναι άμεση συνάρτηση του σχεδίου της κατοικίας και των αναγκών του πελάτη. Παρόλα αυτά μπορούμε ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το κόστος για οικονομικές κατασκευές και βοηθητικούς χώρους ανέρχεται στα 320 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για μόνιμες κατοικίες 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γνωρίζετε μέχρι και την τελευταία δαπάνη εκ των προτέρων και δεν θα υπερβείτε τον προϋπολογισμό σας ούτε κατ’ ελάχιστον, σε αντίθεση με ότι επικρατεί στην αγορά.

Πόσο χρόνο χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί ένα ξύλινο σπίτι;

Ο χρόνος παράδοσης εξαρτάται από το μέγεθος του έργου και τον τύπο κατασκευής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι χρόνοι παράδοσης ξεκινούν από 50 με 60 ημέρες, από την ημερομηνία παραγγελίας της κατοικίας σας.

Γρήγορα, υπεύθυνα, οικονομικά, αλλά κυρίως με πολύ “μεράκι”, μπορούν οι εξειδικευμένοι τεχνικοί να πραγματοποιήσουν την ξύλινη κατοικία των ονείρων σας…

Ωστόσο οφείλετε όλοι να έχετε κατά νου πως ο μόνος αρμόδιος για να σας ενημερώσει ενδελεχώς αναφορικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες του μελλοντικού σας ξύλινου σπιτιού είναι η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία που πρόκειται να αναλάβει την ανέγερση του κτιρίου, κυρίως γιατί θα έχετε εξηγήσει τι ακριβώς θέλετε, και εν τέλει, θα σας πει αν είναι εφικτό να υλοποιηθεί.

Επιπρόσθετα σας συνιστούμε να κάνετε μία μακρά έρευνα αγοράς. Αυτό θα σας γλιτώσει από πολλές κακοτοπιές. Και πιο συγκεκριμένα, καλό είναι να απευθυνθείτε σε όλες τις κατασκευάστριες εταιρείες ξύλινων σπιτιών στην περιοχή σας (και όχι μόνο) για να συζητήσετε μαζί τους και να τους ρωτήσετε ποιο είναι το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές, και φυσικά αν θα σας δώσουν κάποιες γραπτές εγγυήσεις, και πολλά άλλα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166