ΑρχικήΕργασίαΠες το με τρόπο, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του αφεντικού

Πες το με τρόπο, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του αφεντικού

Πέντε συμβουλές για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του αφεντικού κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σας, έτσι ώστε να γίνεις ο ευνοούμενος του μια για πάντα.

Το εταιρικό πρωτόκολλο δεν αφορά μόνο τη συμπεριφορά σου την ώρα που βρίσκεσαι στο γραφείο, ούτε την αλληλογραφία σου με e-mail. Περιλαμβάνει και τις face to face συνομιλίες με τους συναδέλφους σου και τα τηλεφωνήματα σου. Και στις δύο περιπτώσεις ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές του Texnologia.Net και κέρδισε τον πιο δύσκολο συνομιλητή σου.

Γίνε Τυπικός

Το να κρατάς τους τύπους είναι κλασική συμβουλή για κάθε συνομιλία, πόσω μάλλον στον επαγγελματικό τομέα σου. Ξεκίνα με μία χειραψία και συνέχισε χρησιμοποιώντας του τίτλους προσφώνησης κάθε φορά που αναφέρεσαι στο συνομιλητή σου (κύριος, κυρία). Η χειραψία μπορεί να μην ισχύει για το τηλέφωνο, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τον κανόνα των τίτλων. Περίμενε να κάνει ο συνομιλητής σου το άνοιγμα για να μιλάτε στον ενικό και σε περίπτωση που το κάνει, μην αρνηθείς. Σημαντικό: μην ξεχνάς ποτέ τα ονόματα που ακούς. Επίσης, όταν φτάσει η κουβέντα στο τέλος της, μην ξεχάσεις να δώσεις άλλη μία φορά το χέρι σου για χειραψία και μαζί την επαγγελματική κάρτα σου.

Κόψε τις Κακές Συνήθειες

Είναι ο κανόνας, που δεν θα σε βοηθήσει να κερδίσεις τις εντυπώσεις -γιατί θεωρείται δεδομένος- αλλά αν δεν τον ακολουθήσεις, θα βρεθείς σίγουρα στη μαύρη λίστα του εκάστοτε συνομιλητή σου. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας, μη μασάς τσίχλα, μη μιλάς τρώγοντας ή πίνοντας, μην καπνίζεις σαν να είναι το τελευταίο τσιγάρο σου και μη χασμουριέσαι. Ολα τα παραπάνω ισχύουν και στις τηλεφωνικές ομιλίες – όταν ο άλλος δεν μπορεί να σε δει, πιθανό να φαντάζεται τα χειρότερα.

Μείνε στο Θέμα

Οι λέξεις που βγαίνουν από το στόμα σου πρέπει να ξέρεις ότι έχουν βαρύνουσα σημασία σε μια επαγγελματική κουβέντα. Είναι όπως στο δικαστήριο: αν δεν είναι σωστές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον σου. Οι ομιλίες στο μίτινγκ έχουν αυστηρό πλαίσιο. Δεν πρέπει να υπάρχει συναισθηματική φόρτιση και είναι απαραίτητο να παραμένουν αυστηρά στη φύση του θέματος. Αν κάποιος προσπαθήσει να σε βγάλει εκτός, μην «τσιμπήσεις». Συνέχισε να μιλάς για τα βασικά σημεία του θέματος, που είναι προς συζήτηση, μέχρι να ολοκληρώσεις τη θέση σου. Αν κάποιος γίνει συναισθηματικός, απάντησέ του χαμηλόφωνα για να μην εντείνεις την παρόρμησή του.

Μέτρα τις λέξεις σου

Όπως σε μια προσωπική κουβέντα πρέπει να υπάρχει μετρημένη ροή λόγου, το ίδιο ισχύει και σε ένα επαγγελματικό μίτινγκ. Σε μερικούς από εμάς αρέσει να μιλάμε πολύ. Το αμέσως χειρότερο είναι να μην το καταλαβαίνουμε κιόλας. Μπορείς πολύ εύκολα να αποφύγεις αυτές τις δύο παγίδες ακολουθώντας τον παρακάτω κανόνα: όταν σου γίνεται ερώτηση, η απάντησή σου δεν πρέπει να υπερβαίνει ποτέ τα 60 δευτερόλεπτα – χωρίς φυσικά να χρειαστεί να γίνεις λακωνικός ή μονολεκτικός. Ο στόχος σου είναι να κρατάς συνεχή ροή στο λόγο σου. Πάρε ένα χρονόμετρο στο χέρι κι ένα ερωτηματολόγιο στο άλλο. Μέτρα το χρόνο των απαντήσεών σου, μέχρι να αποκτήσεις απόλυτη αίσθηση χρόνου και την ευχέρεια του λόγου για να τεκμηριώνεις τις απαντήσεις σου σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Άκου Προσεκτικά

Αφού καταφέρεις να αποφύγεις την παγίδα του παραληρήματος, το επόμενο στάδιο είναι να ακούσεις καλά τι έχει να σου πει ο συνομιλητής σου. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να καταλάβεις καλύτερα το χαρακτήρα του, όπως και να χτίσεις πιο ισχυρό, παρά τυπικό, δεσμό μαζί του. Πέρα από την κλασική ακίνητη προσποίηση ότι ακούς μπορείς να κάνεις κάτι ακόμα καλύτερο: λέγεται ενεργή παρακολούθηση.

Αυτή περιλαμβάνει κινήσεις των ματιών, ενίοτε ολόκληρου του κεφαλιού σε κομβικά σημεία της κουβέντας του άλλου, έτσι ώστε να του δείξεις ότι είσαι 100% συγκεντρωμένος σε αυτά που λέει. Για να καταφέρεις ακόμα καλύτερα το στόχο σου μπορείς να προσθέτεις μονολεκτικά σχόλια μετά το τέλος κάθε μεγάλης πρότασής του. Αν καταλάβεις ότι δεν έχει πολλά να σου πει ή δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του, μπορείς να του τονώνεις την αυτοπεποίθηση με φράσεις όπως «πολύ ενδιαφέρον αυτό που είπατε».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166