ΑρχικήΕργασίαΠιάσε την κορυφή μέσω της εργασιακής μετεξέλιξης

Πιάσε την κορυφή μέσω της εργασιακής μετεξέλιξης

Έχεις καταλάβει ότι η ανάβαση στην ιεραρχία δεν είναι απλό πράγμα και χρειάζεται περισσότερα εφόδια από αυτά που πίστευες μέχρι τώρα. Ορίστε που να τα βρεις και πως να τα χρησιμοποιήσεις υπέρ σου για να βιώσεις την εργασιακή μετεξέλιξη, με τις παρακάτω συμβουλές που σου παραθέτει το Texnologia.Net.

Η ανάπτυξη των επαγγελματικών ικανοτήτων σου είναι ένας καλός τρόπος για να ανελιχθείς. Αντί όμως να σπουδάζεις νεφελώδη αντικείμενα, όπως διεθνείς σχέσεις και κβαντική θεωρία, τώρα πρέπει να επικεντρωθείς αυστηρά στον τομέα σου. Ο εργοδότης σου, αν πληρώσει για τα σεμινάρια και τα μαθήματα που ενδέχεται να κάνεις, θα θέλει να δει λίγο έως πολύ άμεσα αποτελέσματα.

Το πρώτο βήμα που μπορείς να κάνεις είναι να πας στο τμήμα ανθρωπίνων πόρων και να δεις τι σεμινάρια, εργαστήρια και μαθήματα έχουν διαθέσιμα για να μπορέσεις να παρακολουθήσεις. Ενημερώσου για το αν και τι έξοδα καλύπτουν. Τι συμβαίνει όμως όταν είσαι σε μικρότερη εταιρεία χωρίς οργανωμένο τμήμα ανθρωπίνων πόρων; Διάβασε κάποια από τα πράγματα που μπορείς να κάνεις.

Γύρνα στα θρανία

Ένα μεταπτυχιακό θα ήταν η καλύτερη λύση – σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Μοιάζει λίγο σαν να προσπαθείς να παίξεις Pro με τα χέρια δεμένα στην πλάτη σου. Υπάρχουν όμως πολλά κέντρα ελευθέρων σπουδών, που προσφέρουν σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου τα απογεύματα ή τα Σαββατοκύριακα. Αν δεν σε βολεύει ούτε αυτό, κάνε μια σειρά σεμιναρίων ή ημερίδων (υπάρχουν πολλές προσαρμοσμένες για κάθε τομέα). Προσπάθησε να τις συνδέσεις με το χώρο εργασίας σου και παρουσίασε την πρότασή σου στον προϊστάμενό σου για να πάρεις έστω και μερική χρηματοδότηση.

Η γνώση είναι εκεί έξω

Θα σου το κάνουμε ακόμα πιο εύκολο, για την ακρίβεια, είναι στα βιβλιοπωλεία: η προοπτική τού να αρχίζεις να διαβάζεις ξανά εκπαιδευτικά βιβλία για οποιονδήποτε τομέα μπορεί να σου φαίνεται σαν να σου ζητούν να ανεβείς το Κ2 όταν η ειδίκευσή σου είναι στις καταδύσεις. Είναι όμως το σημαντικότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις. Η γνώση είναι εκεί έξω. Εσύ πρέπει απλώς να πας να τη βρεις. Προσπέρνα τις λίστες των μπεστ σέλερ και τους απανταχού μπαφετολόγους. Ψάξε τα βιβλία, που ασχολούνται με τον τομέα σου.

Εξειδικεύσου και δεν θα χάσεις. Μην ανησυχείς αν τα οφέλη δεν γίνουν άμεσα ορατά. Οι ευκαιρίες για να εφαρμόσεις τις καινούργιες δεξιότητές σου θα εμφανιστούν. Γίνε συνδρομητής σε δύο ειδικευμένα περιοδικά -για να ξέρεις ανά πάσα στιγμή τι γίνεται στην αγορά- και βάλε στόχο την ανάγνωση ενός βιβλίου το μήνα.

Μπες στο δίκτυο

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να μάθεις την αγορά και να σε μάθει κι αυτή. Βρες τις δραστηριότητες που είναι διαθέσιμες σε επιχειρηματικούς συλλόγους του τομέα σου και λάβε μέρος σε αυτές. Μπες στο Διαδίκτυο και βρες forum, τα οποία είναι αφιερωμένα στη δική σου γωνίτσα της αγοράς. Βυθίσου στο αντικείμενό σου.

Το πλεονέκτημα είναι ότι ο εργοδότης σου πιο εύκολα θα σου διαθέσει τις δύο ώρες που θα χρειαστεί να λείψεις για τέτοιου είδους κατάσταση παρά τις δύο μέρες και τα τετραψήφια έξοδα, που θα πρέπει να πληρώσει για να σε στείλει σε κάποιο διεθνές συνέδριο ή workshop. Αδραξε την ευκαιρία, δείξε την αξία σου και ίσως αργότερα ο εργοδότης σου εγκρίνει τα έξοδα για το διεθνές συνέδριο.

Επένδυσε το χρόνο σου

Τον ελεύθερο, εννοείται. Όποιο δρόμο κι αν διαλέξεις για την επαγγελματική ανάπτυξή σου, προετοιμάσου να επενδύσεις ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου σου. Η επιτυχία στην καριέρα σου είναι το ίδιο με την επιτυχία στη σχέση σου, σε ένα άθλημα ή σε όποια άλλη δραστηριότητα: χρειάζεται χρόνο κι ενέργεια. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά έτσι είναι. Κανείς δεν θα σου δώσει κάτι δωρεάν. Υπάρχει πάντα ένα αντίτιμο, κρυφό ή φανερό. Προετοιμάσου διά παν ενδεχόμενο και πάντα σκόπευε στην κορυφή.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166