Pirates of the Caribbean (video game)

Pirates of the Caribbean (video game)
 • Είδος: Adventure – Rpg
 • Εκδότης: Bethesda Softworks, Ubi Soft
 • Προγραμματίστρια εταιρεία: Akella
 • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1 Ιουλίου 2003
 • Υποστηριζόμενες πλατφόρμες: Microsoft Windows, Xbox
 • Engine: Storm Engine 2
 • Mode: Single player

Σας παρουσιάζουμε ένα ακόμη βιντεοπαιχνίδι που άφησε ιστορία κατά το παρελθόν και φέρει την ονομασία Pirates of the Caribbean (video game).

Μερικά χρόνια πριν, η Bethesda Softworks δημοσίευσε ένα παιχνίδι φτιαγμένο από την Akella το οποίο λεγόταν SeaDogs. Ήταν ένα ελπιδοφόρο strategy / RPG με θέμα τους πειρατές των Καραϊβικών Θαλασσών. Από τότε, εργαζόντουσαν συνεχώς για το sequel.

Μέσα στην άνοιξη, μετά από μια συμφωνία με την Disney, το Seadogs 2 μετατράπηκε σε Pirates of the Caribbean. Αναγνωρίζω εδώ ότι είμαι εναντίον αυτού του μετασχηματισμού, αλλά θα θέσω την προσωπική μου άποψη παράμερα, ακόμα κι αν σκέφτομαι ότι ήταν μια ΦΤΗΝΗ ΚΑΙ ΚΥΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ από το μέρος της Bethesda. Εντούτοις, τουλάχιστον ξέρουμε ότι η Bethesda θα πάρει τα χρήματα και θα τα χρησιμοποιήσει για να δοκιμάσει και να κάνει καλά παιχνίδια (ελπίζω όχι άλλο ένα expansion του Morrowind. Κουραστήκαμε πια!)

Το παιχνίδι έχει μερικές ομοιότητες με το Morrowind, δεδομένου ότι η κίνηση και οι ασχολίες στο παιχνίδι εξαρτώνται κυρίως από τον παίκτη. Η ιστορία τοποθετείται σε μια ταραχώδη περιοχή των Καραϊβικών Θαλασσών, στα νησιά που ελέγχονται από τους Ολλανδούς, τους Ισπανούς, τους ‘Aγγλους, τους Γάλλους και τους Πορτογάλους. Μπορείτε να ακολουθήσετε τη βασική ιστορία, η οποία σας βάζει να ξεκινάτε με τη βοήθεια των βρετανικών συμφερόντων, ή μπορείτε να έχετε οποιαδήποτε άλλη υπηκοότητα, ή μπορείτε να παραμείνετε ουδέτερος, ή να γίνετε λαθρέμπορος, ή να γίνετε πειρατής. Αυτή η ευελιξία είναι αξιοθαύμαστη.

Επίσης αξιοθαύμαστα είναι τα γραφικά. Αν και θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν λίγο περισσότερη ποικιλία (κάθε πόλη και ζούγκλα φαίνονται ακριβώς οι ίδιες), αυτά που υπάρχουν είναι αρκετά ελκυστικά. Συγχαρητήρια επίσης στην Bethesda για την δημιουργία ενός ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΥ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Αυτό δεν συμβαίνει πολύ συχνά στα παιχνίδια υπολογιστών.

Στις γραφικές λεπτομέρειες περιλαμβάνονται οι αρουραίοι και οι σαύρες που είναι δυναμικοί και αντιδρούν στην παρουσία σας.

Αν και βεβαίως περιλαμβάνει στοιχεία στρατηγικής, το Pirates of the Caribbean μοιάζει περισσότερο με ένα κανονικό RPG από ότι το SeaDogs. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός δεξιοτήτων και δυνατοτήτων για να αναπτύξετε όταν ο χαρακτήρας σας ανεβαίνει level. Και ενώ το παιχνίδι δίνει με φειδώ τους πόντους, κάθε πόντος που προστίθεται σε μια ικανότητα ή μια δυνατότητα δημιουργεί μια αξιοπρόσεχτη βελτίωση στο χαρακτήρα σας. Παραδείγματος χάριν, αποφάσισα να κάνω τον καπετάνιο μου έναν καλό ξιφομάχο.

Κάθε φορά που έβαζα πόντους στις δεξιότητες και τις δυνατότητες που είχαν επιπτώσεις στην ξιφομαχία, μπορούσα εύκολα να δω τη βελτίωση στην απόδοσή του. Αυτό είναι μια καλή αλλαγή σε σχέση με κάποια RPGs στα οποία αναρωτιέστε εάν ο τοξότης σας είναι πραγματικά καλύτερος από ότι ήταν προτού να ξοδέψετε εκείνο τον σκληρά κερδισμένο πόντο σε κάποια ικανότητα του.

Οι δεξιότητες στο παιχνίδι κυμαίνονται από τη ναυσιπλοΐα, την πάλη, το εμπόριο και την ηγεσία, στην πείρα στα πυροβόλα όπλα, τα ξίφη, την κακοκαιρία, τα κανόνια, και άλλες εξειδικευμένες δεξιότητες. Αυτό εμπλουτίζει το στοιχείο “παίξτε το παιχνίδι όπως νομίζετε καλύτερα”.

Το παιχνίδι έχει επίσης ένα ενδιαφέρον βασικό quest, με μια καλή ιστορία και ποικίλες αποστολές.

Εντούτοις. Για κάθε αξιοθαύμαστο στοιχείο του Pirates of the Caribbean υπάρχει και ένα αρνητικό. Ας τα δούμε:

Καταρχήν, τι είναι αυτό με τα Interfaces των ρωσικών παιχνιδιών?! Κάθε ρωσικό παιχνίδι που έχω παίξει έχει ένα GUI που δεν θα ευχόμουν ούτε για τον πιο ενοχλητικό βαρκάρη του Βόλγα. Για να κάνει κανείς τις απλούστερες στοιχειώδεις εργασίες στο παιχνίδι απαιτείται ένας γελοίος αριθμός πατήματος κουμπιών. Παραδείγματος χάριν, για να ανοίξει μια πόρτα, χρειάζονται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΡΙΑ CLICK. Συγνώμη, αλλά αυτός είναι κακός σχεδιασμός παιχνιδιών. Επιπλέον, πολλές φορές σας δίνονται επιλογές, και η προφανής επιλογή (η οποία θα έπρεπε να είναι η προκαθορισμένη) είναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ επιλογή που εμφανίζεται στη λίστα.

Είναι όπως ένα ρητό σερβιτόρων, σταματήστε με όταν ακούσετε αυτό με το οποίο θέλετε την ψημένη πατάτα σας:

 1. Οξύ μπαταριών,
 2. άμμο,
 3. ψαλίδι, ή
 4. βούτυρο και κρέμα.

Είμαι έκπληκτος που η Bethesda το ανέχθηκε αυτό, και δεν απαίτησε να βελτιώσει η Akella το Interface. Είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι οι testers του παιχνιδιού δεν διαμαρτυρήθηκαν όταν έπαιξαν το παιχνίδι.

Ακόμη χειρότερη είναι η καμπύλη εκμάθησης. Το Pirates είναι ένα περίπλοκο παιχνίδι, δεδομένου ότι υπάρχουν διάφοροι ευδιάκριτοι τρόποι για να το παίξετε: εξερεύνηση και συζήτηση στο έδαφος, εμπόριο, πάλη, ναυσιπλοΐα, μάχες, κ.λπ….. Το παιχνίδι έχει ένα πολύ μικρό tutorial, και αυτό μόνο για όσο βρίσκεστε σε έδαφος.

Και ερχόμαστε στο χειρότερο μέρος. Με το που θα σαλπάρετε, θα περικυκλωθείτε αμέσως από μια ορδή σκαφών που θα σας βυθίσουν σε περίπου τριάντα δευτερόλεπτα. ‘Eτσι αντί για μερικά λεπτά για να μάθετε το νέο (και περίεργο) Interface, έχετε λίγα δευτερόλεπτα προτού να βυθιστείτε. Επίσης κάθε φορά που ξαναφορτώνετε, πρέπει να καθίσετε να δείτε το μεγάλο (και κατά γενική ομολογία όμορφο) cut scene, το οποίο δεν μπορείτε να προσπεράσετε. Αυτό είναι αρκετό να σας κάνει να εγκαταλείψετε τον καπετάνιο σας προτού να αρχίσει ακόμη το παιχνίδι. Πάλι, δεν μπορώ να καταλάβω πώς αυτός ο κακός σχεδιασμός “πέρασε” από τους testers. Πολύ περίεργο.

Σε ένα παιχνίδι τόσο περίπλοκο, κάθε πτυχή του Gameplay απαιτεί ένα tutorial!

‘Oποτε έρχομαι και στο πιο θλιβερό σημείο. Δεν είναι οι αρουραίοι ή οι σαύρες ή το Interface που γονατίζουν αυτό το παιχνίδι, αλλά τα BUGS. Εκτός από το interface, εκτός από το ότι με βύθισαν 20 φορές μέχρι να μάθω να το σκάω, άρχισα πραγματικά να διασκεδάζω με το παιχνίδι. ‘Oπως ανέφερα πριν, η βασική αναζήτηση είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, και απολάμβανα τα μεγαλύτερα και καλύτερα σκάφη, να γίνομαι καλύτερος έμπορος και πιο ειδικευμένος καπετάνιος, και την εξειδικεύσει με ένα ξίφος.

Ακόμη εξεπλάγην ευχάριστα όταν βρήκα στοιχεία της ταινίας μέσα στο παιχνίδι. Για παράδειγμα άκουσα τις φήμες για ένα στοιχειωμένο πειρατικό σκάφος, και είχα ακόμη και μια σύγκρουση με το Black Pearl.

Μετά από μερικά quests, βρήκα το πρώτο bug: Δυο χαρακτήρες στεκόντουσαν στο ίδιο σημείο με αποτέλεσμα να μην μπορώ να τους μιλήσω, το οποίο δημιούργησε πρόβλημα καθώς ο ένας χρειαζόταν για να συνεχίσω το quest. Ευτυχώς φόρτωσα ένα προηγούμενο παιχνίδι και το πρόβλημα δεν ξαναεμφανίστηκε.

ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ, βαθιά μέσα στο βασικό quest, έπεσα πάνω σε ένα πολύ πιο σημαντικό bug. Μετά από μια αρκετά δύσκολη ναυμαχία, το Quest Log σταμάτησε να δουλεύει. Αυτό έκανε την συνέχιση του παιχνιδιού ανυπόφορη, καθώς το Quest Log είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς κρατάει όλα τα σημαντικά γεγονότα και λεπτομέρειες των απόστολων που πρέπει να ολοκληρωθούν, και πολύ συχνά προσφέρει και επιπλέον πληροφορίες. ‘Oταν οι αποστολές ολοκληρώνονται, τότε εκεί μπορείτε να δείτε την πρόοδο σας και να σκεφτείτε τις επόμενες κινήσεις σας.

Πιστεύοντας ότι είναι τυχαίο, ξανάπαιξα την δύσκολη ναυμαχία, αλλά το bug ξαναεμφανίστηκε ακριβώς στο ίδιο σημείο.

Οι επαναλαμβανόμενες αιτήσεις βοηθείας προς την Bethesda δεν απαντήθηκαν, όποτε δεν ξέρω αν είμαι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη στον οποίο συνέβηκε κάτι τέτοιο, ή αν συμβαίνει στον καθένα ή αν η Bethesda δουλεύει πάνω σε ένα patch για να λυθεί το θέμα.

Για αυτό θα δώσω στο παιχνίδι δυο βαθμούς: Ο ένας για την περίπτωση που το bug διορθωθεί στο μέλλον, ο άλλος αν όχι. Γιατί αν δεν διορθωθεί, δεν μπορώ να προτείνω σε κανέναν αυτό το παιχνίδι. Αν όμως φτιαχτεί, τότε σίγουρα αξίζει να του ρίξετε μια ματιά, αν μπορείτε βέβαια να ξεπεράσετε τα σημαντικά του προβλήματα (σ.σ: Ο πρώτος βαθμός που έδωσε το JA στο Review είναι αυτό που βλέπετε στον ειδικό πίνακα. Ο δεύτερος βαθμός είναι περίπου 30%)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας