ΑρχικήΕπιστήμηΠλούτωνας: Νέες ανακαλύψεις στο φεγγάρι Χάροντας: Διοξείδιο του άνθρακα και υπεροξείδιο του...

Πλούτωνας: Νέες ανακαλύψεις στο φεγγάρι Χάροντας: Διοξείδιο του άνθρακα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Ανίχνευση διοξειδίου του άνθρακα στο Χάροντα

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) αποκάλυψε νέες πληροφορίες για το φεγγάρι του Πλούτωνα, τον Χάροντα. Μέσα από φασματικές αναλύσεις, οι επιστήμονες ανίχνευσαν διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στην επιφάνεια του, καθώς και υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2). Αυτά τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν από το Southwest Research Institute (SWRI) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Χάροντας: Το μεγαλύτερο φεγγάρι του Πλούτωνα

Ο Πλούτωνας, ένας νάνος πλανήτης, έχει πέντε φεγγάρια: τη Στύγα, τη Νιξ, τον Κέρβερο, την Ύδρα και τον Χάροντα. Ο Χάροντας είναι το μεγαλύτερο από αυτά, με διάμετρο περίπου 1.200 χιλιομέτρων, που αντιστοιχεί στο μισό μέγεθος του Πλούτωνα. Η μάζα του Χάροντα είναι σημαντικά μικρότερη από αυτή της Γης, αλλά έχει οκτώ φορές λιγότερη μάζα από αυτή του δικού μας φεγγαριού.

Ιστορικές παρατηρήσεις και ανακαλύψεις

Ο Χάροντας ανακαλύφθηκε το 1978 και, όπως διαπιστώθηκε, ο Πλούτωνας και ο Χάροντας περιστρέφονται γύρω από ένα κοινό κέντρο μάζας, γνωστό ως βαρύκεντρο. Αυτή η ιδιότητα τους κάνει να συμπεριφέρονται σχεδόν σαν έναν διπλό πλανητικό σύστημα. Αν και η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη, η κίνηση της Γης είναι ελάχιστη, εκτός από την τροχιά της γύρω από τον Ήλιο.

Η πραγματική σύνθεση του Χάροντα καθορίστηκε με ακρίβεια όταν το διαστημικό σκάφος New Horizons της NASA επισκέφθηκε το σύστημα Πλούτωνα το 2015. Ο Χάροντας αποτελείται από πάγο νερού, ενώ περιέχει επίσης αμμωνία και ενώσεις με βάση τον άνθρακα. Αυτή η σύσταση είναι διαφορετική από εκείνη του Πλούτωνα, που έχει άζωτο και πάγο μεθανίου.

Νέες πληροφορίες από το τηλεσκόπιο James Webb

Οι πρόσφατες παρατηρήσεις του James Webb παρέχουν νέες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικές γεωλογικές διαδικασίες επηρεάζουν τα σώματα που βρίσκονται πέρα από τον Ποσειδώνα, γνωστά ως Trans-Neptunian Objects. Η ανίχνευση διοξειδίου του άνθρακα στον Χάροντα μπορεί να προσφέρει στοιχεία για την γεωλογική ιστορία και την προέλευση του φεγγαριού. Το CO2 ενδέχεται να προέρχεται από το υπέδαφος, το οποίο εκτέθηκε λόγω πρόσκρουσης αστεροειδών και άλλων αντικειμένων που δημιούργησαν κρατήρες.

Το μυστήριο σχηματισμού του Χάροντα

Η προέλευση του Χάροντα παραμένει ένα επιστημονικό μυστήριο. Μία από τις κυρίαρχες θεωρίες είναι ότι σχηματίστηκε μετά από μια μεγάλη σύγκρουση στη Ζώνη του Κάιπερ πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτή η σύγκρουση με τον Πλούτωνα προκάλεσε την απόσπαση ενός μεγάλου κομματιού, το οποίο στη συνέχεια σχημάτισε τον Χάροντα. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι ο Πλούτωνας και ο Χάροντας ήταν δύο ξεχωριστά σώματα που συγκρούστηκαν και παρέμειναν σε τροχιά γύρω από ένα κοινό βαρύκεντρο.

Συμπεράσματα από την ανίχνευση διοξειδίου του άνθρακα

Οι πρόσφατες παρατηρήσεις του JWST αποτελούν σημαντική πρόοδο στην κατανόηση των πλανητών και των δορυφόρων πέρα από τον Ποσειδώνα. Το διοξείδιο του άνθρακα και το υπεροξείδιο του υδρογόνου που βρέθηκαν στον Χάροντα προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις για την χημική σύσταση και την εξέλιξη αυτού του φεγγαριού. Τα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω μελέτες σχετικά με τα παγωμένα σώματα του εξωτερικού Ηλιακού Συστήματος και τον ρόλο που παίζουν στην κατανόηση της δημιουργίας και εξέλιξης των πλανητικών συστημάτων.

Πληροφορίες για την επιστημονική μελέτη

Η μελέτη δημοσιεύθηκε την 1η Οκτωβρίου στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications με τίτλο «Ανίχνευση διοξειδίου του άνθρακα και υπεροξειδίου του υδρογόνου στην επιφάνεια του Χάροντα με το JWST».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166