ΑρχικήΟικονομίαΠοιες είναι οι διαθέσιμες κατηγορίες ασφάλειας

Ποιες είναι οι διαθέσιμες κατηγορίες ασφάλειας

Στη ζωή ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι. Από το να ξεσπάσει πυρκαγιά στο σπίτι μας και να κλαπεί το αυτοκίνητό μας μέχρι το να προσβληθούμε από κάποια ασθένεια που δεν θα μας επιτρέπει να προσποριζόμαστε τα προς το ζην. Ανεξάρτητα από τη φύση του κινδύνου, υπάρχει πάντα μία κατηγορία ασφάλειας που θα σας δώσει την ευκαιρία να αντισταθμίσετε τις οικονομικές απώλειες σε περίπτωση που κάποιο από τα παραπάνω δυσάρεστα γεγονότα λάβει χώρα. Το Texnologia.Net θα σας εξηγήσει αναλυτικά ποιες είναι οι διαθέσιμες κατηγορίες ασφάλειας.

Ασφαλίζοντας την περιουσία σας

Η κατοικία σας και όλος ο οικιακός εξοπλισμός, καθώς και όλα τα περιουσιακά σας στοιχεία, όπως σκάφη κτλ., είναι δαπανηρές επενδύσεις στις οποίες πολλοί άνθρωποι προβαίνουν με πολύ κόπο και θυσίες, οπότε δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να τα αντικαταστήσουν σε περίπτωση φθοράς ή καταστροφής.

Καταβάλλοντας ασφάλιστρα σε μία ασφαλιστική εταιρεία, εξασφαλίζετε το ανταποδοτικό όφελος ότι εκείνη θα σας αποζημιώσει σε περίπτωση που προκληθεί η οποιαδήποτε καταστροφή ή ζημιά στην περιουσία σας. Η ασφαλιστική κάλυψη αυτού του είδους περιλαμβάνει τη ζημιά στο αυτοκίνητο, το σπίτι ή το σκάφος σας, καθώς και την αποκατάσταση της ζημιάς που μπορεί από ατύχημα να προκαλέσετε εσείς σε ένα ξένο αυτοκίνητο ή περιουσία. Να θυμάστε πως έχετε το καθήκον να πείτε την αλήθεια όταν καλείστε να υπογράψετε το ασφαλιστικό σας συμβόλαιο, καθώς η απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών μπορεί να έχει ως συνέπεια να μην αποζημιωθείτε στο μέλλον.

Η ασφάλεια σπιτιού θωρακίζει το σπίτι σας απέναντι στον κίνδυνο πυρκαγιάς ή άλλων καταστροφών, φυσικών και μη. Οι περισσότερες ασφάλειες κατοικίας παρέχουν κάλυψη μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό, οπότε θα χρειαστεί να προσδιορίσετε τον απαραίτητο όγκο χρημάτων για την αποκατάσταση του σπιτιού σας στο ενδεχόμενο φυσικής ή μη καταστροφής. Παράλληλα, μπορείτε να ασφαλίσετε και το περιεχόμενο του σπιτιού σας ή να αποκτήσετε ασφαλιστική κάλυψη για ζημιές απέναντι σε «τρίτους».

Ασφάλεια αυτοκινήτου

Μία συμβουλή προς τους ανθρώπους, που σχετίζεται με τις ασφάλειες, είναι ότι πρέπει πάντοτε να αναλογίζονται τους κυριότερους οικονομικούς κινδύνους στη ζωή τους, επιλέγοντας ασφάλειες που συμβάλλουν στην μετρίαση αυτών των κινδύνων. Το αυτοκίνητό σας μπορεί να είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό σας στοιχείο, οπότε αν κλαπεί ή υποστεί ζημιές σε τροχαίο ατύχημα, τα έξοδα αποκατάστασης των ζημιών ενδέχεται να ανέλθουν σε δυσθεώρητα ύψη. Η ασφάλεια αυτοκινήτου αναλαμβάνει την κάλυψη κάθε ζημιάς του οχήματός σας σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

Παράλληλα, η ασφάλεια αυτοκινήτου σας καλύπτει ασφαλιστικά ακόμη και αν με δική σας ευθύνη προκληθεί ζημιά σε ξένο όχημα από ατύχημα.

Παρεκκλίνοντας λίγο από τη νομική υποχρέωση που έχουμε όλοι να ασφαλίσουμε το αυτοκίνητό μας, θα συμφωνούσαμε πως πράγματι φαντάζει πολύ δελεαστικό να εξοικονομήσουμε χρήματα αποφασίζοντας να μην ασφαλίσουμε το όχημά μας. Ωστόσο, αυτό θα αποδεικνυόταν ένα ολέθριο σφάλμα σε περίπτωση που εμπλεκόσασταν σε κάποιο ατύχημα, αφού θα ήσασταν υποχρεωμένοι να αποκαταστήσετε τις ζημιές τόσο του δικού σας αυτοκινήτου όσο και του άλλου ιδιοκτήτη.

Ένα δώρο προς την υγεία σας

Η υγεία είναι το ύψιστο αγαθό των ανθρώπων. Στην απευκταία περίπτωση που ένας άνθρωπος αρρωστήσει, δεν θα είναι σε θέση να δουλέψει και να συντηρήσει την οικογένεια του. Επομένως, η ασφάλεια υγείας είναι εδώ για να σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε των δυσκολιών εφόσον δεν είστε ικανοί να καρπωθείτε τα προς το ζην.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασφάλεια υγείας προσλαμβάνει διάφορες μορφές, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που καλύπτει τη νοσηλεία σας σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ή η χορήγηση ενός ποσού εφάπαξ εφόσον κάποιος πάσχει από σοβαρή ασθένεια, όπως ο καρκίνος, καθώς και σε περίπτωση αναπηρίας που προκλήθηκε από ατύχημα ή ασθένεια.

Ορισμένες είδη ασφαλιστικής κάλυψης που μπορείτε να συμπεριλάβετε στο συμβόλαιο σας, είναι η κάλυψη προς τρίτους και η κάλυψη σε περίπτωση πυρκαγιάς ή κλοπής. Το κόστος της ασφάλειας αυτοκινήτου εξαρτάται από την ηλικία σας, το ιστορικό σας και τον τύπο του αυτοκινήτου σας.

Ασφάλεια ζωής

Η ασφάλεια ζωής παρέχει ένα ποσό εφάπαξ σε περίπτωση θανάτου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ποσό χορηγείται ακόμη και πριν από το θάνατο ενός ανθρώπου, εφόσον η διαγνωσθείσα ασθένεια είναι τερματική. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ασφάλειας ζωής, όπως η ασφάλεια ζωής εφ’ όρου ζωής, που ναι μεν έχει υψηλότερο κόστος, αλλά καλύπτει έναν άνθρωπο για όλη του τη ζωή μέχρι να αποβιώσει.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να τονιστεί πως οι εν δυνάμει ασφαλιζόμενοι οφείλουν να εστιάζουν στα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» των ασφαλιστηρίων τους. Κάθε ασφαλιστικό συμβόλαιο που καλύπτει την υγεία ή τη ζωή σας, αναγράφει κάποιες εξαιρέσεις στα ψιλά γράμματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να καλυφθείτε, για παράδειγμα, μόνο για ορισμένες ασθένειες και όχι για όλες. Επίσης, είναι πολύ σύνηθες το φαινόμενο τα συμβόλαια να προβλέπουν εξαιρέσεις για «προϋπάρχουσες ασθένειες», δηλαδή ασθένειες των οποίων τα συμπτώματα άρχισαν να εμφανίζονται πριν από την έναρξη της ισχύος του συμβολαίου. Επειδή αυτού του είδους οι εξαιρέσεις επιφέρουν σύγχυση στους πελάτες, οι ασφαλιστές οφείλουν να αποσαφηνίζουν πλήρως τα όποια «αμφίσημα» ή επίμαχα σημεία των ασφαλιστικών συμβολαίων στους πελάτες τους.

Ταξιδιωτική ασφάλεια

Είναι πάντοτε μία συνετή ιδέα να αποκτάτε ταξιδιωτική ασφάλεια όταν σχεδιάζετε να πραγματοποιήσετε ένα υπερπόντιο ταξίδι. Η ταξιδιωτική ασφάλεια καλύπτει τα περιουσιακά σας στοιχεία έναντι κλοπής ή απώλειας, σας απαλλάσσει από οποιαδήποτε επιβάρυνση σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης και σας προσφέρει ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας. Μην ξεχνάτε ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μπορεί να έχει απαγορευτικό κόστος σε μία άλλη χώρα, οπότε είναι ρίσκο να πραγματοποιεί κανείς τις διακοπές του σε μία μακρινή χώρα του εξωτερικού χωρίς ταξιδιωτική ασφάλεια.

Ολοκληρώνοντας, οι ασφάλειες έχουν ζωτική σημασία για τη ζωή των ανθρώπων για τον απλούστατο λόγο ότι δεν ξέρεις ποτέ τι σου επιφυλάσσει η ζωή. Όλοι οι άνθρωποι θέλουμε να ζούμε έναν ομαλό και αδιατάρακτο βίο, αλλά πολλοί εξωγενείς παράγοντες έρχονται πολλές φορές για να διαταράξουν την ηρεμία μας. Μπορεί να είναι ένας σεισμός, ένα τροχαίο ατύχημα ή μία αιφνίδια ασθένεια, αλλά όπως και να έχει τη σημερινή φρενήρη εποχή είναι σοφό και διορατικό να είναι κανείς εφοδιασμένος με το κατάλληλο είδος ασφάλειας.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς πως είναι δυνατόν να αποπληρώνει όλα αυτά τα ασφαλιστικά συμβόλαια λόγω της συρρίκνωσης των οικογενειακών εισοδημάτων, αλλά η απάντηση είναι πως δεν χρειάζεται να προβεί σε όλα τα προαναφερθέντα είδη ασφάλειας, παρά μόνο στα απαραίτητα. Ακόμη και μία κατηγορία ασφάλειας μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή ενός ανθρώπου, αφού, όπως ήδη αναφέρθηκε, η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις, θετικές και αρνητικές, οπότε κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166