Πολλά έχουν γραφτεί τον τελευταίο καιρό για τα spreads των ομολόγων. Λίγα όμως αναφέρονται για το αν υπάρχει πραγματική αγορά και ουσιαστικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Πέραν του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη επενδυτική επιλογή χαρακτηρίζεται από απόλυτη κερδοσκοπία, ενδιαφέρον έχει να μάθουμε ποιοί αγοράζουν στην εγχώρια αγορά ομόλογα απο την δευτερογενή αγορά και αν οι τιμές που διαμορφώνονται για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
Σαν μία πρώτη προσέγγιση αξίζει να επισημάνουμε ότι στην ουσία το επίπεδο των spreads παρουσιάζει μόνον μία πλασματική εικόνα καθώς στην ουσία δεν υπάρχει αγορά. Άρα η χρήση για ενημερωτικούς ή διαπραγματευτικούς λόγους του επιπέδου των spreads αποτελεί μόνον δευτερογενή παράγοντα στην αναζήτηση πεδίου επένδυσης απο εγχώριους επενδυτές στην αγορά αυτή. Οι πρόσφατες θέσεις επενδυτικών οίκων αλλά και του Κινέζου Πρωθυπουργού για ενδιαφέρον στήριξης των Ελληνικών ομολόγων, δημιουργεί ένα κλίμα σχετικού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Το ερώτημα είναι εάν στην παρούσα φάση οι παρουσιαζόμενες τιμές από τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές αντιπροσωπεύουν μία δίκαιη αποτίμηση.
Σε παρόμοιες περιπτώσεις ο επενδυτής θα πρέπει να είναι ενημερωμένος ότι η τιμή αγοράς αντιπροσωπεύει τιμή «υπερκέρδους» για τον φορέα που παρέχει το ομόλογο προς πώληση. Άλλωστε, αυτής της μορφής η προσέγγιση είναι χαρακτηριστικό των αγορών σε περίοδο κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς όμως, τόσο κάποιες τράπεζες όσο και ορισμένες χρηματιστηριακές έχουν εκμεταλλευθεί την συγκυρία αγοράζοντας ομόλογα που έχουν δοθεί σε φορείς (όπως προμηθευτές φαρμάκων) για πληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου σε τιμές εξαιρετικά χαμηλές. Παρέχοντας ρευστότητα δίνεται η δυνατότητα στους πωλητές ομολόγων να «υπερχρεώσουν» τον ενδιαφερόμενο πελάτη με μεγάλα περιθώρια κέρδους για τους ίδιους.
Προφανώς, η παραπάνω επισήμανση δεν αποτελεί μομφή για τις συνθήκες της αγοράς. Σκοπό όμως έχει να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο επενδυτή πως κάτω από τις παρούσες συνθήκες υπάρχει σημαντικό περιθώριο διαπραγμάτευσης της τιμής αγοράς των κρατικών ομολόγων. Ίσως δε κάποιες χρηματιστηριακές να μπορούν να δώσουν τιμές αρκετά χαμηλότερες από αυτές που αρχικά ανακοινώνονται.