ΑρχικήΕιδήσειςΠως η Κίνα απέκτησε ξαφνικά καθαρό ουρανό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Πως η Κίνα απέκτησε ξαφνικά καθαρό ουρανό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο καθαρός ουρανός της Κίνας υποδέχτηκε τους αθλητές των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που διεξάγεται αυτό το μήνα και επί της ουσίας πρόκειται για μια ριζική αλλαγή σε σχέση με μόλις πριν από μια δεκαετία, όταν η ασφυκτική ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης που ονομάστηκε “Airpocalypse” κατηγορήθηκε από τους επιστήμονος ως η σοβαρότερη αιτία αναπνευστικών προβλημάτων σε τούτη την περιοχή.

Ο αέρας του Πεκίνου έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου να καταστεί πεντακάθαρος, αλλά σίγουρα είναι μετρήσιμα καλύτερος από τα προηγούμενα χρόνια, όταν η αιθαλομίχλη συχνά δυσκόλευε ακόμη και την ορατότητα των κοντινών κτιρίων, και οι άνθρωποι φορούσαν μάσκες για να προστατευτούν από τη ατμοσφαιρική ρύπανση και όχι από την Πανδημία.

Η περιβόητη ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης έγινε επίσης πρώτη είδηση ​​το 2016, όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δημοσίευσε μια φωτογραφία του να κάνει τζόκινγκ μέσα στην ομίχλη στην πλατεία Τιενανμέν με ένα χαμόγελο στα χείλη. Κάποιοι σκέφτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι προσπαθούσε να διαβάλλει πλαγίως τις κινεζικές αρχές για την αδιαφορία που δείχνει πάνω σε τούτο το πρόβλημα.

Ωστόσο, στους Αγώνες του Πεκίνου αυτού του μήνα, ο αέρας είναι αρκετά καθαρός ώστε οι αθλητές να μπορούν να αγωνιστούν κανονικά όπως θα συνέβαινε σε οποιαδήποτε άλλη πόλη του κόσμου.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι κρύβεται πίσω από αυτή την απροσδόκητη μεταμόρφωση.

Τι άλλαξε;

Αφού η ατμοσφαιρική ρύπανση έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2013 και έτυχε διεθνούς προσοχής και συνάμα εκτεταμένης δυσαρέσκειας, η Κίνα ξεκίνησε ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα της και είπε ότι θα καταπολεμήσει τη ρύπανση με το πρόγραμμα ονομασία «σιδερένια γροθιά», σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Energy Policy Institute στο Σικάγο. Αυτή έκθεση δημοσιεύθηκε περίπου τη στιγμή που η χώρα υπέβαλε αίτηση για να αναλάβει τη διεξαγωγή των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι προσπάθειες που ακολούθησαν ήταν παρόμοιες με τα μέτρα που είχε λάβει προηγουμένως η Κίνα για να εξασφαλίσει καθαρό ουρανό για τους Θερινούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα, σημειώνει η έκθεση. Επιβλήθηκαν αυστηρότερα μέτρα για το μετριασμό των εκπομπών αερίου σε εργοστάσια με καύση άνθρακα ενώ παράλληλα περιορίστηκε ο αριθμός των αυτοκινήτων στο δρόμο για να μειωθούν οι εκπομπές των οχημάτων. Οι τοπικοί αξιωματούχοι έθεσαν περιβαλλοντικούς στόχους και οι λέβητες στα σπίτια με καύση άνθρακα αντικαταστάθηκαν με θερμάστρες αερίου ή με ηλεκτρικούς.

Βελτιώθηκε επίσης η ακρίβεια των αναφορών της κυβέρνησης για τα στοιχεία της ποιότητας του αέρα.

Ο Jia Pei, ένας 30χρονος κάτοικος του Πεκίνου που του αρέσει να ασκείται έξω, είπε ότι η βελτιωμένη ποιότητα του αέρα του φέρνει σε καλύτερη διάθεση. «Στο παρελθόν, όταν υπήρχε αιθαλομίχλη, ένιωθα ότι εισπνέω σκόνη στο στόμα μου», είπε.

Είναι καθαρός ο ουρανός του Πεκίνου τώρα;

Παρά την πρόοδο, ο ετήσιος μέσος όρος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Πεκίνου κατά την περσινή χρονιά ήταν έξι φορές μεγαλύτερος από το ασφαλές όριο που έχει καθοριστεί σύμφωνα τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εν τούτοις, η συγκέντρωση των ατμοσφαιρικών ρύπων από τα εργοστάσια που ακόμη χρησιμοποιούν ενέργεια από ορυκτά καύσιμα σημαίνει ότι η πόλη παραμένει ευάλωτη και ενδεχομένως να υπάρξουν ξανά κακές ημέρες, δήλωσε ο επιστημονικός ερευνητής Lauri Myllyvirta από το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα που βρίσκεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Το πότε μπορεί να συμβούν αυτά μπορεί να εξαρτηθεί από παράγοντες όπως η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και από τον άνεμο που θα διώξει την αιθαλομίχλη.

Ωστόσο, οι Κινέζοι αξιωματούχοι χαιρετίζουν αυτό το κατόρθωμα της χώρας. Πέρυσι, λένε ότι υπήρξαν 288 ημέρες καλής ποιότητας του αέρα στο Πεκίνο, σε σύγκριση με 176 ημέρες το 2013.

Πως επηρεάζεται η υγεία από την κακή ποιότητα του αέρα

Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να είναι βλαβερές και περιλαμβάνουν τα ερεθισμένα μάτια και τη δυσκολία στην αναπνοή.

«Αν βρισκόσουν στο δρόμο μπορεί να άκουγες τους ανθρώπους να βήχουν εξαιτίας αυτής της κατάστασης», είπε η Myllyvirta, η οποία ζούσε στο Πεκίνο μέχρι το 2019.

Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου εκείνων που πάσχουν από άσθμα, είναι πιο πιθανό να αισθανθούν τις επιπτώσεις. Τα πολύ λεπτά σωματίδια που συνθέτουν την ατμοσφαιρική ρύπανση μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες των ανθρώπων και έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ακανόνιστων καρδιακών παλμών και της μειωμένης λειτουργίας των πνευμόνων.

Οι φτωχότεροι άνθρωποι μπορεί επίσης να είναι πιο ευάλωτοι σε περίπτωση που δεν αντέχουν οικονομικά να αγοράσουν συσκευές καθαρισμού του αέρα ή αν χρειαστεί να εργαστούν σε εξωτερικούς χώρους και δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ειδικές μάσκες με φίλτρα, δήλωσε ο Guojun He, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και συν-συγγραφέας της έκθεσης από το Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής στο Σικάγο.

Τι έπεται;

Η Κίνα έχει δεσμευτεί να είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2060. Και παρόλο που η χώρα εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα για ηλεκτρική ενέργεια, είπε ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον περιορισμό των εκπομπών και τι έπεται για καθαρή ενέργεια από πηγές, όπως ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση μπορεί επίσης να λάβει βραχυπρόθεσμα μέτρα όταν θέλει, όπως το προσωρινό κλείσιμο εργοστασίων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση ενός καθαρότερου ουρανού για μεγάλα πολιτικά ή κοινωνικά γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Γιατί είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα

Προφανώς είναι γνωστό σε όλους πως η οικονομία της Κίνας βασίζεται κατεξοχήν στη βιομηχανία και τα εργοστάσια προκειμένου να φτιάξουν τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά προϊόντα που θα σταλούν έπειτα στο δυτικό πολιτισμό, όπως για παράδειγμα κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.

Εδώ το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός πως είναι αδύνατο να καλυφθούν αυτές οι τεράστιες ενεργειακές ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, και αυτό το γνωρίζουν καλά όλοι οι επιστήμονες που ασχολούνται με τούτο το ζήτημα. Συνεπώς, το μόνο που μπορεί να κάνει η χώρα είναι να λαμβάνει ανούσια μέτρα που απλά κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, με συνέπεια να μην αντιμετωπίζεται δραστικά η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ωστόσο για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σε πολλές άλλες πόλεις του κόσμου, όπως το Νέο Δελχί της Ινδίας, στο Κάιρο της Αιγύπτου κ.λπ που υφίστανται περίπου παρόμοιες ατμοσφαιρικές συνθήκες, απλά οι διεθνείς επιστήμονες έχουν μάθει να ασχολούνται μόνο με τα του οίκου τους, δηλαδή τι συμβαίνει στην πατρίδα τους. Άλλωστε δεν γίνεται να κάνουν και τίποτα παραπάνω σε ένα ξένο κράτος που δεν θέλει ή δεν μπορεί να συμμορφωθεί.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166