Η εθνική φορολογική αρχή των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για την επαλήθευση της ταυτότητας των φορολογουμένων όταν δημιουργούν διαδικτυακούς λογαριασμούς, μετά από μια σειρά ανησυχιών για το απόρρητο τους.
Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων (Internal Revenue Service) είχαν παρουσιάσει το σύστημα ελέγχου ταυτότητας μέσω της διαδικασίας αναγνώρισης προσώπου ως ένα ισχυρό μέτρο ασφαλείας μετά από χρόνια αυξανόμενων φόβων για τις διαδικτυακές απάτες και την κλοπή ευαίσθητων δεδομένων, αλλά το πρόγραμμα κατέληξε να προκαλεί ανησυχίες στους σκεπτικιστές.
Η πρωτοβουλία αφορούσε την εταιρεία επαλήθευσης ταυτότητας ID.me, η οποία κέρδισε τη σύμβαση περίπου 90 εκατομμυρίων δολαρίων για να καταστήσει τους λογαριασμούς των Αμερικανών φορολογουμένων υποτίθεται πιο ασφαλείς.
Η IRS ανακοίνωσε τελικά ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί υπηρεσίες τρίτου μέρους για την αναγνώριση προσώπου των πολιτών που δημιουργούν νέους διαδικτυακούς λογαριασμούς.
Και πιο αναλυτικά, «το IRS θα αναπτύξει τον δικό του λογισμικό για τις διαδικτυακές υπηρεσίες του, και επί της ουσίας θα πρόκειται για μια νέα διαδικασία ελέγχου ταυτότητας που δεν θα περιλαμβάνει αναγνώριση προσώπου», ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωση ο οργανισμός, και όλα αυτά πρέπει να γίνουν σύντομα, επειδή η υπηρεσία του αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη προσωπικού (προφανώς λόγω της έκτακτης υγειονομικής κατάστασης) και τις σημαντικές καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Το ID.me απέφυγε να σχολιάσει το ζήτημα στους δημοσιογράφους και του παρέπεμψε να ρωτήσουν το IRS για ποιο λόγο επέλεξε να ακολουθήσει αυτή την τακτική.
Οι ανησυχίες για το πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου της ID.me άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια πέρυσι, δηλαδή από τις πρώτες μέρες που ανακοινώθηκε πως θα εφαρμοστεί στις δημόσιες υπηρεσίες.
Ο Γερουσιαστής Ron Wyden τοποθετήθηκε επί του ζητήματος και είπε πως: Ενώ η IRS είχε καλές προθέσεις – να εμποδίσει τους εγκληματίες να έχουν πρόσβαση στα φορολογικά αρχεία των Αμερικανών… -Ωστόσο είναι απαράδεκτο να αναγκάζονται οι Αμερικανοί να υποβάλλονται σε σάρωση του προσώπου τους προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της. Είναι επίσης ανησυχητικό ότι η IRS και τόσοι πολλοί κυβερνητικοί φορείς έχουν αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες τη βασική τεχνολογική υποδομή τους.
Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου έχει επικριθεί για διάφορες αδυναμίες που παρουσιάζει, συμπεριλαμβανομένου του ότι αναπτύχθηκε για να μεροληπτεί υπέρ του λευκού πληθυσμού και να αδικεί τους έγχρωμους πολίτες, επομένως είναι επιρρεπής σε λάθη λόγω της μεροληψίας του.
Οι παρατηρητές δικαιωμάτων κατηγόρησαν την τεχνολογία ότι αναπαράγει τις ανθρώπινες προκαταλήψεις που υπάρχουν ήδη στην κοινωνία, όπως ο ρατσισμός.
Υπό την πίεση των φυλάκων, μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon, η Microsoft, η IBM και η Google σταμάτησαν, τουλάχιστον προσωρινά, να πωλούν το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου στις αστυνομικές δυνάμεις.
Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook ανακοίνωσε τον Νοέμβριο την παύση λειτουργίας του συστήματος αναγνώρισης προσώπου που επικρίθηκε εδώ και καιρό και τη διαγραφή δεδομένων σάρωσης σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.
Η αναγνώριση προσώπου του Facebook που κυκλοφόρησε το 2010, υποβλήθηκε σε αλλαγές για να ενισχύσει το απόρρητο, αλλά ήταν ακόμα κεντρικό σε μια σημαντική αγωγή και ρυθμιστικό έλεγχο.
Το κοινωνικό δίκτυο συμφώνησε το 2020 σε πληρωμή 650 εκατομμυρίων δολαρίων αφού απέτυχε να κερδίσει την απόρριψη μιας υπόθεσης που ισχυριζόταν ότι συνέλεγε παράνομα βιομετρικές πληροφορίες για “επισήμανση προσώπου” κατά παράβαση του νόμου περί απορρήτου του Ιλινόις του 2008.