Η πανδημία έφερε στο επίκεντρο την ανάγκη για πιο προηγμένη χρήση της τεχνολογίας στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (αγγλικά fintech), φέρνοντας κατά κάποιο τρόπο επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας αυτών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε τούτη την πολύπλοκη αγορά που δεν σηκώνει λάθη και κωλυσιεργίες, και τυπικά ο πιο έξυπνος ενδέχεται να βγει τελικά κερδισμένος από όλη αυτήν την ανακατωσούρα.
Κατά τη διάρκεια του Λοκντάουν, και μετέπειτα, στην τρέχουσα εποχή που ονομάστηκε «η νέα κανονικότητα», τόσο οι πελάτες όσο και οι πάροχοι υπηρεσιών έπρεπε να προσαρμοστούν στο γεγονός ό,τι ο συνηθισμένος φυσικός μας κόσμος αντικαθίσταται όλο και περισσότερο από έναν ψηφιακό. Για πολλές τράπεζες και χρηματοοικονομικές εταιρείες, αυτό δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις που αν δεν αντιμετωπιστούν θα χάνονται σε καθημερινή βάση πολλά χρήματα.
Οι επιχειρήσεις του fintech πρέπει να καταλάβουν αμέσως πως είναι εφικτό να προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες, ακόμα κι αν οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές δεν έρχονται στα υποκαταστήματα ή τα γραφεία των τραπεζών, αφού γίνεται να διεκπεραιώνουν τις υποχρεώσεις και τις συναλλαγές τους μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης με τη χρήση του διαδικτύου. Επομένως, οι πλατφόρμες κινητής και διαδικτυακής τραπεζικής έχουν καταστεί όλο και πιο σημαντικές τους τελευταίους έξι μήνες.
Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την Yobota, συμπεριέλαβε περισσότερους από 2.000 ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου, και διαπίστωσε ότι το 66% των χρηστών που χρησιμοποιούσαν τακτικά κάποια μορφής χρηματοοικονομική τεχνολογία μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020 έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι, μια αύξηση της τάξεως άνω του 50% σε σύγκριση με τα στοιχεία χρήσης του 2019, αφού δεν χρειάστηκε να περιμένουν στη σειρά για να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με αυτές τις εταιρείες, γλιτώνοντας έτσι την άσκοπη ταλαιπωρία.
Έχουν εκτεθεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Η εξάρτηση των πελατών από την τεχνολογία έφερε στην επιφάνεια την αληθινή διάσταση των πραγμάτων, δηλαδή ό,τι πολλοί πάροχοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών δεν ήταν προετοιμασμένοι με τα ανάλογα προηγμένα συστήματα για την εξυπηρέτηση των πελατών τους, και πως πρακτικά λειτουργούσαν με παρωχημένες μεθοδολογίες του παρελθόντος. Ίσως το πιο σημαντικό είναι ό,τι η πανδημία έχει επιφέρει τη λεγόμενη «επανάσταση του fintech», αν και βρισκόταν μέχρι πρότινος ακόμη στα σπάργανα.
Η επανάσταση του fintech είναι μια φράση που ίσως να την έχουν ακούσει πολλοί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά ελάχιστοι την έχουν κατανοήσει. Σίγουρα έχουν γραφτεί πολλά, αλλά δυστυχώς τα ανώτατα στελέχη των εταιρειών που προσφέρουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είχαν κλειστά τα αυτιά τους, και δεν αντιλήφθηκαν πως πλέον η κοινωνία έχει μεταβεί σε ένα άλλο κόσμο που δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν.
Η πραγματική επανάσταση στο Fintech προκλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας και του Λοκντάουν, φέρνοντας στο φως διάφορες ιδιομορφίες, όμως κάποια διευθυντικά στελέχη έσπευσαν να τις εκμεταλλευτούν με τον δέοντα τρόπο, με θετικό πρόσημο να προκύψουν ορατά οφέλη, τόσο για τις ίδιες τις εταιρείες τους, όσο και για τους πελάτες, βελτιώνοντας την τραπεζική εμπειρία, χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, παρόλη τη φιλότιμη προσπάθεια, δεν έχουν γίνει άλματα προόδου, παρά μόνο κάποιες ουσιαστικές κινήσεις. Μέχρι τώρα, είδαμε μια προσεκτική υιοθέτηση της νέας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας καθώς οι καταναλωτές, οι ρυθμιστικές αρχές και οι παραδοσιακές τράπεζες άρχισαν να εξοικειώνονται με αυτά. Ο Covid-19 αποκάλυψε τα μειονεκτήματα αυτής της προσέγγισης.
Στην πραγματικότητα, η έρευνα της Yobota έδειξε ότι το 15% των καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν απογοητευτεί από την κακή τεχνολογία των τραπεζών τους εν μέσω της πανδημίας, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται στο 28% μεταξύ των ατόμων ηλικίας μεταξύ 18 και 34 ετών.
Λοιπόν, τι εμποδίζει την επανάσταση του fintech;
Το πρώτο ζήτημα είναι ότι ο ίδιος ο όρος «επανάσταση» είναι ίσως παραπλανητικός. Προφανώς γιατί όλοι αναμένουν να δουν θαύματα στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών, εκτιμώντας πως δια μαγείας θα αλλάξει ριζικά το τοπίο από τη μία μέρα στην άλλη,. Άλλωστε αυτή ήταν η αιτία που έχει υποτιμηθεί η συγκεκριμένη ορολογία από τον απλό κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων εμπειρογνωμόνων σε τούτο το χώρο. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει επανεκτίμηση. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες τεχνολογικές τάσεις, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να φτάσει η οικονομική τεχνολογία στο Ζενίθ.
Από τεχνική άποψη, μια άλλη πρόκληση ήταν ό,τι οι fintechs, όπως και οι νεοσύστατες εταιρείες που αναπτύσσουν τέτοιου είδους τς νέες τεχνολογίες, συνήθως επικεντρώνονται στην επίλυση πολύ συγκεκριμένων, εξειδικευμένων, μεμονωμένων προβλημάτων: Δηλαδή επαλήθευση ταυτότητας, εναλλακτική μέθοδο πίστωσης, βοηθητικοί αλγόριθμοι, chatbots, προτάσεις προς τους πελάτες, γρήγορες τραπεζικές συναλλαγές επόμενης γενιάς, απλούστευση των διαδικασιών. Όλα αυτά χαρακτηρίζονται θετικά, όμως δεν θεωρούνται επανάσταση.
Αυτές οι βελτιώσεις, ίσως να κατατάσσονται στα θετικά πλεονεκτήματα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αλλά τέτοιες μικροαλλαγές γίνονται σχεδόν σε όλες τις βιομηχανίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι τράπεζες πόσο γρήγορα και σωστά υιοθετούν και χρησιμοποιούν τις νέες προηγμένες τεχνολογίες, και τι προοπτικές υπάρχουν να εξελιχθούν περαιτέρω, πάντα με συνδυασμό σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη, την μηχανική μάθηση, το blockchain κ.λπ.
Τραπεζικές πλατφόρμες βασισμένες στο Cloud
Οι περισσότεροι ηγέτες επιχειρήσεων σε αυτόν το κλάδο αναγνωρίζουν πλέον ότι η τεχνολογία είναι το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Σε τελική ανάλυση, καθώς οι καταναλωτές συνηθίζουν να είναι σε θέση να εκτελούν σημαντικά οικονομικά καθήκοντα με λίγα μόνο κλικ από την άνεση του σπιτιού τους, δεν θα δεχτούν πρόθυμα να συνεργαστούν με μια τράπεζα που χρησιμοποιεί πιο δύσκολες και χρονοβόρες διαδικασίες.
Η πρόκληση τους επόμενους μήνες, λοιπόν, είναι ό,τι πολλές εταιρείες που εξακολουθούν να διαθέτουν δεδομένα, συστήματα και διαδικασίες που βασίζονται πλήρως σε τεχνολογίες παλαιού τύπου και σε διακομιστές εσωτερικής εγκατάστασης θα παρατηρήσουν πως θα χάνουν πελάτες με το πέρασμα των καιρών, και μάλιστα η πλειονότητα εξ αυτών θα πάει στους ανταγωνιστές τους, κάτι που σημαίνει ότι θα επέλθει διπλή ζημιά.
Δεν πρέπει να λησμονούμε το γεγονός ό,τι οι πελάτες υποφέρουν περιμένοντας στις ουρές στα υποκαταστήματα των τραπεζών, όπως και με τις τεράστιες αναμονές στα τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης πελατών, και τις αναποτελεσματικές συνομιλίες με chatbots που άλλα τους γράφεις και άλλα σου απαντούν. Για να καταστεί επιτυχημένος ο κλάδος του fintech, δύο πράγματα είναι απαραίτητα: Η διαλειτουργικότητα και το cloud computing.
Σήμερα, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κρίσιμες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ψηφιακά. Από την εξασφάλιση ενός νέου προϊόντος έως τη διαχείριση των οικονομικών τους και τη λήψη συμβουλών, όλα αυτά πρέπει να είναι εφικτά από το σπίτι. Αλλά περισσότερο από αυτό, η διαδικασία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορη, ανώδυνη και εξατομικευμένη.
Υπάρχουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο που προσφέρουν ήδη εγκεκριμένα δάνεια μέσα σε λίγα λεπτά με ελάχιστα κλικ. Αυτό είναι δυνατό επειδή οι δανειστές έχουν θεσπίσει προοδευτικές επιλογές στον τρόπο που αναπτύσσουν ή χρησιμοποιούν την τεχνολογία.