Πως να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα υγιεινά

Πως να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα υγιεινά

Αν δεν έχετε κυτταρίτιδα τότε είστε μια από τις τυχερές!! Η κυτταρίτιδα είναι πιθανόν να επηρεάσει το 90% των γυναικών και ακόμη και το 10% των ανδρών. Δεν γλυτώνουν απ’ αυτή ούτε τα μοντέλα με τα σμιλευμένα κορμιά αλλά ούτε και οι αθλήτριες. Σήμερα δεν θεωρείται τόσο πολύ ως ένα πρόβλημα επιπλέον λίπους, δεδομένου ότι είναι ένα πρόβλημα του δέρματος. Το είδος του λίπους που αποθηκεύεται ως λίπος, δεν είναι το ίδιο είδος με το λίπος που προκαλεί την κυτταρίτιδα.

Μπορεί το επιπλέον βάρος να κάνει τα πράγματα χειρότερα, αλλά δεν είναι η αιτία. Και αν δεν το ξέρατε ήδη, όχι μόνο πλήττει τους μηρούς και τους γλουτούς, αλλά και τα γόνατα, την κοιλιά και ακόμη και το στήθος. Σε ορισμένες γυναίκες είναι άμεσα εμφανής στο δέρμα, με βαθιές πτυχώσεις και ρυτίδες, ενώ σε άλλες είναι αισθητή όταν πιέζεται το δέρμα.

Τι προκαλεί την κυτταρίτιδα

Όσον αφορά το τι ακριβώς την προκαλεί, η επιστήμη δεν έχει σαφείς απαντήσεις γι’ αυτό ακόμη. Το πιο πιθανό είναι ότι υπάρχει μια κλιμάκωση των αιτιολογικών παραγόντων όπως διάφορες ορμόνες (κυρίως τα οιστρογόνα), το πρόσθετο βάρος, το κάπνισμα, το στρες, η κακή διατροφή, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη άσκησης, όλα αυτά μπορεί να προωθήσουν, να συμβάλουν ή να επιδεινώσουν την κυτταρίτιδα. Ωστόσο, είναι θεραπεύσιμη, ακόμα και αν υπάρχει γενετική προδιάθεση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να την αποκτήσετε.

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να τη θεραπεύσετε, να τη μειώσετε ή και να πάρετε μέτρα πρόληψης. Και αν σήμερα δεν έχετε ακόμα κυτταρίτιδα, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να μην την αποκτήσετε. Αξίζει να θυμηθούμε ότι εκτιμάται πως θα επηρεάσει το 90% των γυναικών, πράγμα που σημαίνει ότι αν και δεν υποφέρετε από κυτταρίτιδα σήμερα, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι κάποια μέρα θ’ αποκτήσετε, εκτός αν λάβετε μέτρα για να την αποτρέψετε. Μπορεί να είναι κλισέ, αλλά είναι αλήθεια η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία!

Πως να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα υγιεινά

Υπάρχουν ολόκληρες σειρές από προϊόντα αντί-κυτταρίτιδας, με θεραπείες που στοχεύουν άμεσα την επιδερμίδα κρέμες, λοσιόν, μασάζ, λέιζερ και λιποαναρρόφηση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι περισσότερες από αυτές τις θεραπείες δεν έχουν δείξει να προσφέρουν μακροχρόνια αποτελέσματα, αν υπάρχουν αποτελέσματα σ’ όλα αυτά. Και αναλύοντας τα κίνητρα είναι λογικό. Καμία απ’ αυτές τις θεραπείες δεν αντιμετωπίζει την αιτία της κυτταρίτιδας με ουσιαστικό και διαρκή τρόπο. Για τη θεραπεία της, θα πρέπει να ξεκινήσετε από μέσα.

Με άλλα λόγια, δεν θα αντιμετωπίζετε μόνο το σύμπτωμα, αλλά θα θεραπεύσετε την αιτία. Η διατροφή και επισκευή του δέρματός σας από μέσα προς τα έξω μπορεί να μειώσει, να εξαλείψει και να κάνει πρόληψη της κυτταρίτιδας με διάφορους τρόπους:

Ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων / ώθηση της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτό είναι ένα βασικό βήμα στη μείωση της κυτταρίτιδας. Τα αιμοφόρα αγγεία είναι τα μονοπάτια από τα οποία τα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για ένα υγιές δέρμα θα φτάσουν στο χόριο (το στρώμα του δέρματος που έχει υποστεί βλάβη και που προκαλεί την κυτταρίτιδα). Η ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων και η αύξηση της ροής του αίματος βοηθά να τραφούν τα κύτταρα του δέρματος και στην απομάκρυνση των τοξινών.

Προώθηση της παραγωγής του κολλαγόνου, της ελαστίνης και του υγιούς συνδετικού ιστού. Το κολλαγόνο είναι τόσο σημαντικό, γιατί μια υγιής και νεανική επιδερμίδα εξαρτάται από αυτό. Το κολλαγόνο που βρέθηκε εντός του συνδετικού ιστού είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη του δέρματος. Ένα σταθερό, ισχυρό και υγιή κολλαγόνο παρέχει τη διαρθρωτική στήριξη, εμποδίζει τα λιποκύτταρα από το κάτω στρώμα του δέρματος (όπου βρίσκονται) να φτάσουν στο ανώτερο στρώμα του δέρματος και να κάνουν το δέρμα άμορφο και άνισο.

Ενυδάτωση. Τα ενυδατωμένα κύτταρα είναι ισχυρά και σταθερά και ενεργούν ως εμπόδιο στα λιποκύτταρα να φτάσουν προς την κορυφή του δέρματος όπου γίνονται ορατά και προκαλούν την παραμόρφωση που συνδέεται με την κυτταρίτιδα.

Η ενυδάτωση μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, η οποία αν είναι παρατεταμένη (χρόνια) μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία ελεύθερων ριζών και την φθορά του τοιχώματος των κυττάρων, αυξάνοντας την πιθανότητα της κυτταρίτιδας.

Αναδόμηση των κυτταρικών τοιχωμάτων. Ισχυρότερα τοιχώματα των κυττάρων σημαίνει ότι τα κύτταρά σας είναι σε καλύτερη θέση να παραμείνουν ενυδατωμένα.

Τρόφιμα που εμποδίζουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας

Οι τροφές που τρώτε διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, αν θέλετε να τη νικήσετε μια για πάντα, σύμφωνα με τον αυξανόμενο αριθμό των εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με μια έρευνα του Δρ Oz, σχεδόν το 90% των δερματολόγων που ερωτήθηκαν, πιστεύουν ότι αυτό που τρώμε επηρεάζει την εμφάνιση του δέρματός μας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι παρακάτω τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση ή να εμποδίσουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Καρπούζι

Πως να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα και να γίνετε σέξι και λεπτή αυτό το καλοκαίρι; Απλά θα πρέπει να πίνετε αρκετό νερό, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε και να φάτε το νερό που χρειάζεστε. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση νερού είναι καλύτερο από το να το πίνετε. Το νερό στα τρόφιμα είναι χημικά διαφορετικό από ότι το νερό που καταναλώνεται ως ρόφημα. Όχι μόνο γιατί είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αλλά αφομοιώνεται από το στομάχι πιο αργά, βοηθώντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έτσι να υποβοηθά την απώλεια βάρους.

Τρώγοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το καρπούζι βελτιώνετε την ενυδάτωση του δέρματός σας, με τα κύτταρα σας να λειτουργούν στο μέγιστο επίπεδό τους, εμποδίζοντας προληπτικά την παραμόρφωση του δέρματος. Τα καρπούζια και τα αγγούρια περιέχουν 97 τοις εκατό νερό.

Άλλες τροφές πλούσιες σε νερό είναι, τα κολοκυθάκια, οι ντομάτες, το σπανάκι, τα κρεμμύδια, το μαρούλι, το γκρέιπφρουτ, η μελιτζάνα, το κουνουπίδι, τα καρότα και το μπρόκολο.

Ντομάτες

Η πάστα ντομάτας / κέτσαπ περιέχει υψηλά επίπεδα μιας ουσίας που ονομάζεται λυκοπένιο, σε υψηλότερα ποσοστά απ’ ότι θα βρείτε σε μια φρέσκια ντομάτα. Οι μαγειρεμένες ντομάτες διαθέτουν επίσης υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου από τις φρέσκες ντομάτες. Γιατί έχει τόση σημασία; Επειδή σύμφωνα με την έρευνα, το λυκοπένιο μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της επιδερμίδας, εμποδίζοντας τη διάσπαση του κολλαγόνου, συμβάλλοντας έτσι στη διαφύλαξη και τη διατήρηση της δομής και της ανθεκτικότητας του δέρματος. Το κολλαγόνο δρα ως φράγμα στο δέρμα, σταματώντας τα κύτταρα του λίπους προς το άνω στρώμα, όπου προκαλούν την κυτταρίτιδα. Το λυκοπένιο μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την εμφάνιση του δέρματος, δρώντας ως φυσικό αντηλιακό, βοηθώντας στην προστασία έναντι της ζημιάς από τον ήλιο, όπως τα ηλιακά εγκαύματα και τη γήρανση.

Άλλες τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο κόκκινου χρώματος είναι το καρπούζι, το ροζ γκρέιπφρουτ, το ροζ γκουάβα και η παπάγια.

Άσπρο τσάι

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Kingston University δείχνει ότι το λευκό τσάι μπορεί να βοηθήσει στην κατανομή της ελαστίνης και του κολλαγόνου, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος και στην πρόληψη της κυτταρίτιδας. Με την προστασία του συνδετικού ιστού στο δέρμα σας, βοηθάτε στο να κρατήσετε το ανώτερο στρώμα του δέρματος καθαρό από τα λιποκυττάρα και έτσι να μειώσετε τις πιθανότητες για κυτταρίτιδα.

Το λευκό τσάι έχει επίσης μεγάλες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθώντας περαιτέρω τη μείωση της κυτταρίτιδας.

Αυγά

Τα αυγά είναι πολύ πλούσια σε μια ουσία γνωστή ως λεκιθίνη, η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος των κυτταρικών τοιχωμάτων μας. Η λεκιθίνη βοηθά στην ρύθμιση των θρεπτικών ουσιών που εισέρχονται και εξέρχονται από τα κύτταρά μας. Εάν τα αυγά δεν σας αρέσουν, άλλες πλούσιες πηγές λεκιθίνης είναι η σόγια (π.χ. δημητριακά σόγιας και γάλα σόγιας) και τα όσπρια.

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα διαθέτουν πολλά οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από τη μπλε χρωστική ουσία (τις ανθοκυανίνες) και η οποία δίνει στα βατόμουρα το χρώμα τους. Εκτός από μια υγιεινή διατροφή, τα βατόμουρα βοηθούν στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας. Οι ανθοκυανίνες εργάζονται παράλληλα με τη βιταμίνη C ( που επίσης βρίσκεται στα βατόμουρα) και βοηθούν τις ίνες του κολλαγόνου να συνδεθούν μεταξύ τους, μ’ έναν τρόπο που να ενισχύει το πλέγμα του συνδετικού ιστού και ο οποίος με τη σειρά του ενισχύει το δέρμα. Οι ανθοκυανίνες επίσης βοηθούν στη μείωση της διάσπασης του κολλαγόνου και προστατεύουν το κολλαγόνο από την οξειδωτική βλάβη.

Τα βατόμουρα λοιπόν κρατούν το κολλαγόνο ισχυρό και υγιές, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε θέση να κάνει τη δουλειά του, παρέχοντας διαρθρωτική στήριξη, για ένα όμορφο και υγιές δέρμα. Άλλοι καρποί και φρούτα πλούσια σε ανθοκυανίνες είναι τα κεράσια, τα βατόμουρα, και τα σμέουρα.

Τα λιπαρά ψάρια

Τα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή αμινοξέων (τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών), τα οποία συμβάλουν στην ενίσχυση των κυτταρικών τοιχωμάτων και την προσέλκυση του νερού στα κύτταρα. Τα αμινοξέα είναι επίσης σημαντικά, επειδή είναι αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός για την παραγωγή κολλαγόνου. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι βοηθούν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να χάσετε βάρος, μειώνοντας έτσι την κυτταρίτιδα.

Τα αμινοξέα είναι επίσης αναγκαία για την οικοδόμηση των μυών, η οποία μαζί με την απώλεια λίπους, βελτιώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Η αύξηση της μυϊκής μάζας έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα την ενίσχυση του μεταβολισμού, μια περαιτέρω υποβοήθηση της απώλειας βάρους. Τα λιπαρά ψάρια είναι μια φυσική και υγιής πηγή των απαραίτητων λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στην ενυδάτωση των κυττάρων με αποτέλεσμα τη μείωση της κυτταρίτιδας.

Ανανάς

Ο ανανάς περιέχει τη βιταμίνη C, η οποία διεγείρει την παραγωγή του κολλαγόνου, τη βιταμίνη Κ η οποία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, καθώς και μια ουσία που ονομάζεται βρομελίνη. Η βρομελίνη, είναι ένα σύνθετο μείγμα ενζύμων, που πιστεύεται ότι έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που βοηθούν στη μείωση της κυτταρίτιδας, αλλά και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Η βρομελίνη βρίσκεται σε όλα τα μέρη του ανανά, και είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένη στο στέλεχος.

Αν σας άρεσε το άρθρο μας για το πώς να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα. Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!! Είναι η ανταμοιβή μας!!

Προηγούμενο άρθροKTM και Bosch Motorcycle Stability Control
Επόμενο άρθροΕνυδάτωση προσώπου με φυσικά υλικά, χωρίς χημικά
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας