Πώς να εξαιρεθείτε από την κοινή χρήση δεδομένων του Facebook

Πώς να εξαιρεθείτε από την κοινή χρήση δεδομένων του Facebook

Πώς να εξαιρεθείτε από την κοινή χρήση δεδομένων του Facebook.

Δυστυχώς το Facebook έχει επιτρέψει σε τρίτους να παραβιάζουν το ιδιωτικό απόρρητο των χρηστών σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα, και ενώ οι νομοθέτες και οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ προσπαθούν να κατανοήσουν τις συνέπειες και να θέσουν κάποια όρια σε αυτή την ασυδοσία, οι χρήστες έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι τα προφίλ τους είναι προστατευμένα από αυτό το απογοητευτικό φαινόμενο.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο κατέστη σαφές ότι η εταιρεία Cambridge Analytica, εταιρεία αναλύσεων δεδομένων, είχε πρόσβαση σε περισσότερα από 50 εκατομμύρια δεδομένα μέσω του Facebook που αφορούν την περίοδο του 2014. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν, μοιράστηκαν και αποθηκεύτηκαν χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη. Η κλίμακα αυτής της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής των χρηστών αντικατοπτρίζει τον τρόπο δομής των όρων υπηρεσίας και API του Facebook την εποχή εκείνη .

Αυτό το γεγονός αντικειμενικά δεν είναι μία απλή παραβίαση δεδομένων, είναι κάτι περισσότερο, αφού στην πραγματικότητα πρόδωσε την εμπιστοσύνη των χρηστών. Άλλωστε αυτός ακριβώς ήταν ο τρόπος με τον οποίο η υποδομή του Facebook σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει.

Αυτή η δυσάρεστη είδηση μας υπενθυμίζει τους αναπόφευκτους κινδύνους για την ιδιωτική ζωή που αντιμετωπίζουμε ως χρήστες στην πλατφόρμα του Facebook, όταν συλλέγονται, αναλύονται, αποθηκεύονται και μοιράζονται οι προσωπικές μας πληροφορίες σε μία πληθώρα διαμεσολαβητών που τις περισσότερες φορές δεν έχουν καλές προθέσεις.

Οι τεχνολογικές εταιρείες οφείλουν να προστατεύσουν τους χρήστες, αναφορικά με τα ευαίσθητα δεδομένα που πέφτουν σε χέρια τρίτων. Αυτό ξεκινά με μια ουσιαστική διαφάνεια που θα επιτρέπει σε πραγματικά ανεξάρτητους ερευνητές να κάνουν αμερόληπτα τη δουλειά τους – χωρίς να έχουν άμεση ή έμμεση σύνδεση με την εκάστοτε εταιρεία που πρόκειται να ελέγξουν. Τέλος, οι χρήστες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε κοινωνικό δίκτυο ή ιστοσελίδα δεν σέβεται τα αυτονόητα δικαιώματά τους.

Προς το παρόν, αν θέλετε να διατηρείτε τα δεδομένα σας ιδιωτικά μέσω του API του Facebook, μπορείτε να το πράξετε μέσω των ρυθμίσεων απορρήτου στο Facebook. Λάβετε υπόψη ότι αυτό απενεργοποιεί όλες τις εφαρμογές της πλατφόρμας (όπως το Farmville, το Twitter ή το Instagram) και δεν θα μπορείτε να συνδεθείτε σε άλλους ιστότοπους χρησιμοποιώντας τα στοιχεία σύνδεσης του Facebook.

Ας δούμε λοιπόν πώς μπορείτε να εξαιρεθείτε από την κοινή χρήση δεδομένων του Facebook.

Συνδεθείτε στο Facebook μεταβείτε με μη αυτόματο τρόπο στο μενού Ρυθμίσεις > Εφαρμογές. Από εκεί, κάντε κλικ στο κουμπί ” Επεξεργασία ” στην ενότητα ” Εφαρμογές, ιστότοποι και προσθήκες “. Επείτα κάντε κλικ στην επιλογή «Απενεργοποίηση πλατφόρμας».

Από την ίδια σελίδα, κάντε κλικ στην επιλογή «Επεξεργασία» στην ενότητα «Εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι άλλοι». Στη συνέχεια, καταργήστε την επιλογή των τύπων πληροφοριών που δεν θέλετε να έχουν πρόσβαση οι εφαρμογές άλλων. Για τους περισσότερους χρήστες που διαβάζουν αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας