Το ξέρω ότι όταν ανοίγετε το Texnologia.Net περιμένετε να διαβάσετε για τα νέα hot spots, τα τελευταία Technology trends (πως το μιλάω το αγγλικό, ε;), για σχέσεις, έρωτες κι νεανικές ανησυχίες… Με αυτή τη λογική λοιπόν, το άρθρο αυτής της εβδομάδας ίσως σας ξενίσει λίγο, αλλά άμα το σκεφτείτε καλύτερα, θα δείτε ότι είναι αρκετά επίκαιρο.
Τι συμβαίνει γύρω μας τον τελευταίο καιρό; Όλοι τρέχουν και δεν φτάνουν… Δουλεύουν απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ, τρέχουν να προλάβουν deadlines (είπαμε… αγγλομαθείς!), στριμώχνουν τα ραντεβού το ένα πίσω απ’ το άλλο… Και μέσα σε όλα αυτά πρέπει και να ασχοληθούν με τον εαυτό τους, τους αγαπημένους τους, τους φίλους τους, τα κατοικίδια τους, και και και…
Τι ξεχάσαμε; Μα φυσικά το σπίτι… Μέσα σε όλα, ως γνήσιες γυναίκες πρέπει να φροντίζουμε και για την καθαριότητα και καλή εικόνα τους σπιτιού μας. Και φυσικά με την οικονομική κρίση της εποχής… που χρήματα για καθαρίστριες!
Έτσι λοιπόν, σκέφτηκα ότι ένα καλό θέμα γι’ αυτή την εβδομάδα θα ήταν το πως μπορούμε μεθοδικά και με σωστή οργάνωση και προγραμματισμό, να διατηρούμε το σπίτι μας καθαρό και σε τάξη, κάθε μέρα, χωρίς να χρειάζεται το σαββατοκύριακό μας να το αφιερώνουμε στην τακτοποίηση, το συμμάζεμα και το καθάρισμα του.
Πως λοιπόν, μπορούμε να διατηρήσουμε το σπίτι μας καθαρό και σε τάξη;
Ξεκινώντας από την κουζίνα που είναι ο χώρος που ίσως αφιερώνουμε τον περισσότερο χρόνο στην καθαριότητα, θα πρέπει να ‘μαστε και περισσότερο προσεχτικές, αφού κανείς μας δεν θα ‘θελε να μετακομίσουν εκεί όλες οι ράτσες μικροβίων (βλέπε κατσαρίδες, μπλιαχ!) και να κάνουν πάρτι πάνω στον πάγκο μας.
Από τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να φροντίζουμε να κάνουμε είναι μετά απ’ τη χρήση κάθε οικοσυσκευής, σκεύους και πάγκου, να τα καθαρίζουμε, ώστε και ν’ αποφεύγουμε τη δημιουργία εστίας μικροβίων, αλλά και για να μη συσσωρεύονται τ’ άπλυτα και στο τέλος μας προκαλούν πονοκέφαλο.
Extra tip: Ειδικά για τις περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούμε κάποιο σκεύος ή τον νεροχύτη ή την επιφάνεια κοπής για να επεξεργαστούμε τρόφιμα, θα πρέπει πριν και μετά να εκτελούμε σχολαστικό καθάρισμα.
Μία φορά την εβδομάδα καθαρίζουμε το πάτωμα και τον απορροφητήρα, μία φορά το μήνα το φούρνο (με ειδικά προϊόντα) και το ψυγείο (με νερό και ξύδι για αντιμικροβιακή δράση), μία φορά στους τρεις μήνες την κατάψυξη και τα ντουλάπια και μία φορά στους πέντε μ’ έξι μήνες αλλάζουμε το φίλτρο του απορροφητήρα.
Extra tip: Αδειάζουμε καθημερινά τον κάδο απορριμμάτων της κουζίνας και για ν’ αποφύγουμε τη δημιουργία πόλου έλξης διαφόρων εντόμων και μικροβίων, αλλά και για να διατηρήσουμε τις άσχημες οσμές μακριά απ’ την κουζίνα μας (αν προτιμήσουμε και βιοδιασπώμενες σακούλες σκουπιδιών, τότε θα κάνουμε και την καλή μας πράξη για το περιβάλλον).
Περνώντας στο καθιστικό, που αποτελεί και τη βιτρίνα του σπιτιού μας, τα πράγματα γίνονται πιο απλά… Κάθε μέρα φροντίζουμε να αερίζουμε καλά τον χώρο ακόμα και δύο φορές αν γίνεται. Η κλεισούρα κι η συσσώρευση οσμών, δίνουν ακόμα και σ’ ένα τέλειο καθαρισμένο χώρο, την αίσθηση του βρώμικου.
Μία φορά την εβδομάδα ξεσκονίζουμε σχολαστικά τα έπιπλα και καθαρίζουμε την τηλεόραση και τις υπόλοιπες συσκευές. Ενδιάμεσα μπορούμε να ξεσκονίζουμε, αν έχουμε χρόνο φυσικά (χα, χα, χα… καλό!), κάπως πιο πρόχειρα, διατηρώντας όμως έτσι ζωντανή την αίσθηση της καθαριότητας. Με την ίδια συχνότητα μπορούμε να βάζουμε κι ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσουμε τα χαλιά, αλλά και τα καλύμματα του σαλονιού που δεν είναι εφικτό να αφαιρεθούν για να πλυθούν. Δύο με τρεις φορές το χρόνο πλένουμε και τις κουρτίνες, οι οποίες όσο κι αν δεν φαίνεται, κάνουν τη διαφορά όταν είναι καθαρές.
Αν προσέχουμε και δεν πετάμε τα πράγματά μας ανεξέλεγκτα από ‘δώ κι από ‘κεί, τότε το σπίτι μας θα παραμείνει συμμαζεμένο για περισσότερο καιρό κι έτσι όταν θα ‘χουμε επισκέπτες δεν θα τρέχουμε να κρύψουμε τα «παρείσακτα» πράγματα. Με την ίδια λογική μπορούμε ν’ αποφύγουμε να πατάμε με τα παπούτσια μας στα χαλιά, ώστε να τα διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό καθαρά.
Δεύτερο Μέρος
Στο πρώτο μέρος του πως να κρατάτε καθαρό το σπίτι σας, σας έδωσα συμβουλές για τη «δύσκολη» κουζίνα και το καθιστικό. Σειρά λοιπόν έχουν, η κρεβατοκάμαρα και το μπάνιο. Τώρα αν περιμένετε tips για το playroom και την εσωτερική πισίνα, μάλλον θα ‘πρεπε να προωθήσετε το συγκεκριμένο κείμενο στο υπηρετικό σας προσωπικό!
Πάνω κάτω ότι ισχύει για το καθιστικό ισχύει και για την κρεβατοκάμαρά μας, με τη διαφορά ότι επειδή είναι ο καθαρά προσωπικός χώρος και δεν δεχόμαστε εκεί τις επισκέψεις, ορισμένες φορές το μετατρέπουμε σε αποθήκη, με αποτέλεσμα να μας πιάνει πανικός όταν έρχεται η ώρα της τακτοποίησης της ντουλάπας για παράδειγμα, ή ακόμα και να κοιμόμαστε στον καναπέ, γιατί το κρεβάτι μας έχει μετατραπεί σε βεστιάριο. Το ‘χω δει κι αυτό… πιστέψτε με!
Απλά κάθε φορά που γυρνάμε από τη δουλειά, τακτοποιούμε απευθείας τα ρούχα στην ντουλάπα ή το καλάθι των άπλυτων, κι έτσι όλα είναι πάντα στη θέση τους. Αλλάζουμε συχνά σεντόνια, αερίζουμε καθημερινά το δωμάτιο και κατά άλλα ακολουθούμε τις κινήσεις του καθιστικού.
Τελευταίο και καταϊδρωμένο έρχεται το μπάνιο… Εκεί που φαίνεται η καλή νοικοκυρά… Κι εδώ μιλάμε για σχεδόν καθημερινή φροντίδα. Κάθε μέρα λοιπόν ή ακόμα και μέρα παρά μέρα, σκουπίζουμε τα νερά από κάθε περιοχή για την αποφυγή της υγρασίας στην ατμόσφαιρα, καθαρίζουμε τα είδη υγιεινής και μαζεύουμε φυσικά τις τρίχες απ’ το νιπτήρα.
Μία φορά την εβδομάδα καθαρίζουμε τον καθρέφτη, τ’ άλατα και τις θήκες του σαπουνιού και των οδοντόβουρτσων, αλλά και την μπανιέρα ή το ντους. Κάθε τρεις μήνες περίπου πλένουμε την κουρτίνα του μπάνιου και κάθε πέντε με έξι μήνες, καθαρίζουμε τα συρτάρια κι απολυμαίνουμε το καλάθι των άπλυτων.
Τέλος, ανά μία ή δύο εβδομάδες (ανάλογα με την κούραση και το χρόνο που διαθέτουμε) καθαρίζουμε τα καλοριφέρ, τις πόρτες, τα παράθυρα, τα φωτιστικά, τα κάδρα και το μπαλκόνι μας. Σύμφωνα με την κρίση μας, την περιοχή που ζούμε και τις ανάγκες μας, σκουπίζουμε και σφουγγαρίζουμε τα πατώματα και μία φορά την εβδομάδα μαζεύουμε τα παλιά περιοδικά, χαρτιά και λοιπά ανακυκλώσιμα και τα πηγαίνουμε στους ειδικούς κάδους. Έτσι κι ανακύκλωση κάνουμε και ξεφορτωνόμαστε τα περιττά πράγματα απ’ το σπίτι μας, που το κάνουν να δείχνει φορτωμένο κι άνω κάτω χωρίς λόγο.
Μπορεί όλα μαζί να σας φαίνονται «βουνό», αλλά αν κάνετε ένα πρόγραμμα με τις δουλειές που πρέπει να γίνονται σε καθημερινή, εβδομαδιαία, μηνιαία κ.λπ. βάση και το ακολουθήσετε, τότε θα δείτε πως και πιο εύκολα θα τελειώνετε με τις δουλειές του σπιτιού, αφού δεν θα γίνονται όλες μαζί, και θα ‘χετε το σπίτι σας πάντα καθαρό και τακτοποιημένο.
Καλό καθάρισμα και καλή… «διασκέδαση»!