Τα μυστικά των χρωμάτων. Βάφουμε τους τοίχους του σπιτιού

Τα μυστικά των χρωμάτων. Βάφουμε τους τοίχους του σπιτιού

Συνήθως η επιλογή μας στα χρώματα που βάφουμε τους τοίχους του σπιτιού μας είναι με βάση το προσωπικό μας γούστο, τη συνολική διακόσμηση και το στυλ που θέλουμε να δώσουμε στους χώρους. Έτσι για παράδειγμα επιλέγουμε κυπαρισσί, ώχρα και μπορντώ όταν θέλουμε να δώσουμε έναν αριστοκρατικό αέρα, έτσι λίγο πιο μπαρόκ, γκρι, λευκό κι εκρού για minimal εκδοχές, ροζ, λιλά και γαλάζιο για πιο ρομαντική κι ανοιξιάτικη διάθεση και πολλά ακόμα.

Είχατε σκεφτεί όμως ότι τα χρώματα, έχουν κρυφά νοήματα και μπορούν να αλλάξουν τελείως τη διάθεσή μας, ή ότι μας προκαλούν διάφορα συναισθήματα χωρίς καν να το γνωρίζουμε; Για αυτό δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω, και έτσι την επόμενη φορά που θα αλλάξετε το χρώμα στους τοίχους του σπιτιού σας, θα είστε πιο προσεχτικές.

Ξεκινώντας με τις αντιθέσεις, που πολλές φορές επιλέγουμε να κάνουμε τέτοιου είδους «παιχνίδια» στους τοίχους μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν τοποθετούμε λευκό δίπλα σ’ ένα έντονο χρώμα, προκαλούμε την εξασθένησή του, ενώ αντίθετα βάζοντας γκρι το χρώμα γίνεται πιο φωτεινό.

Επίσης, όταν τοποθετούμε δίπλα δίπλα ένα σκούρο και ένα φωτεινό χρώμα, ο τόνος του σκούρου αυξάνεται, ενώ ο τόνος του φωτεινού χρώματος μειώνεται. Αλλά πραγματικά εντυπωσιακό είναι ότι όταν παραθέτουμε δύο αποχρώσεις του ίδιου χρώματος σε διαφορετικούς τόνους, τότε το φως που πέφτει πάνω τους κάνει την ένωσή τους να μοιάζει με πραγματική διαβάθμιση από το σκούρο στο φωτεινό.

Επιπλέον θα πρέπει να αναφέρουμε κι ότι οι γνωστοί συνδυασμοί που γνωρίζουμε για τα χρώματα δεν ισχύουν απόλυτα στη διακόσμηση. Για παράδειγμα το κόκκινο, το μπλε και το άσπρο είναι χρώματα που συνδυάζονται απόλυτα μεταξύ τους, αλλά παρόλα αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα στις μεγάλες επιφάνειες του ίδιου χώρου.

Ορισμένα χρώματα είναι συνδεδεμένα με κάποια στοιχεία της ζωής μας και είναι πολύ δύσκολο να αντιπροσωπεύσουν κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα το κόκκινο χαρακτηρίζει τη δύναμη, αλλά και τη χαρά, το καφέ και το μπεζ συνδέεται βαθιά με τη γη, ενώ το γαλαζοπράσινο με το υγρό στοιχείο της φύσης.

Τα χρώματα όμως, καλώς ή κακώς, εν γνώση μας ή όχι, επηρεάζουν την ψυχολογία μας σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα σ’ ένα σπίτι με ξύλινη εσωτερική οροφή θα ήταν πολύ συνετό να βάψουμε τους τοίχους πράσινους, γιατί ο συνδυασμός πράσινο-καφέ ενισχύει την ηρεμία και την ωριμότητα που υποδηλώνει το πράσινο, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ευφορία και γαλήνη κι ένα γλυκό αίσθημα ασφάλειας.

Το πορτοκαλί γενικά προκαλεί θετικά συναισθήματα και μια ζεστή ατμόσφαιρα στο χώρο, όπως και το κόκκινο, για αυτό και για πολλά χρόνια κυριαρχούσε στα περισσότερα σπίτια. Το κίτρινο μας κάνει πιο ενεργητικούς και ορεξάτους και αυτό γιατί μας αποσπά την προσοχή, σε μεγάλες όμως επιφάνειες, όπως έχουμε πει ξανά εδώ στο Texnologia.Net, το κίτρινο, μπορεί να προκαλέσει υπερευαισθησία στο νευρικό σύστημα και άρα εκνευρισμό.

Το λευκό από μόνο του δεν είναι χρώμα… Μπορεί να το έχουμε στο μυαλό μας συνδυασμένο με την καθαρότητα, την αγνότητα, τη λάμψη και την αθωότητα, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι το λευκό κάθε άλλο παρά ευχάριστα συναισθήματα μας επιφέρει, ενώ συγκεκριμένα σε χώρους εργασίας θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί κουράζει πολύ εύκολα τους εργαζόμενους. Αντίθετα το εκρού, το χρώμα της μανόλιας, το ζαχαρί και όλα τα υπόλοιπα «σπασμένα» λευκά, αποτελούν κομψές επιλογές, που δίνουν μια αίσθηση ρομαντισμού, αρχοντιάς και μεγαλείου ταυτόχρονα.

Εννοείται πως στις επιλογές μας παίζει σπουδαίο ρόλο και η ηλικία. Άλλωστε αυτό είναι φυσιολογικό αν σκεφτούμε απλά ότι τα παιδιά λατρεύουν τα έντονα χρώματα, ενώ όσο μεγαλώνουμε προτιμούμε πιο σκούρα χρώματα, φτάνοντας στους ηλικιωμένους που αγαπούν το γκρι και τα παστέλ χρώματα.

Κατηγοριοποιώντας τα χρώματα μπορούμε να δώσουμε και τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Έτσι τα θερμά χρώματα, που ‘ναι το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο, ερεθίζουν τις αισθήσεις μας, μας τονώνουν και δίνουν ενέργεια, αφού κρύβουν δύναμη, τάση για επανάσταση και ζωντάνια. Το κόκκινο ειδικά, όσο πιο πολύ σκουραίνει τόσο πιο επιβλητικό και μεγαλειώδες γίνεται, φτάνοντας στο βαθύ πορφυρό που είναι το κατεξοχήν χρώμα της ισχύος και του πλούτου. Το πορτοκαλί είναι πιο νεανικό και ζεστό, απ’ το κόκκινο, και συμβολίζει την ενέργεια και την πηγή της χαράς.

Τα ψυχρά χρώματα, που ‘ναι το μπλε, το τυρκουάζ και το μωβ, μας ηρεμούν και μας προκαλούν μια εσωτερική αναζήτηση και γαλήνη, χαλαρώνουμε κι ονειροπολούμε. Τα θερμά σκοτεινά χρώματα, όπως το καφέ, το μπεζ και η ώχρα προκαλούν προσήλωση, ενώ τα ψυχρά σκοτεινά χρώματα, όπως το γκρι και το σκούρο μπλε μας δημιουργούν μια καταπίεση.

Τα παστέλ είναι τα ουδέτερα της παρέας και τα πιο ρομαντικά, όπως το ροζ, το λιλά και το ανοιχτό γκρι, ενώ τα στατικά χρώματα όπως το πράσινο, το λαδί και το κιτρινοπράσινο έχουν την ικανότητα να ηρεμούν και προκαλούν ένα αίσθημα καθησυχασμού κι ασφάλειας. ‘Αλλωστε το πράσινο είναι το χρώμα που ηρεμεί τα μάτια μας (δεν είναι τυχαίο που είναι και το χρώμα της φύσης), μας προκαλεί συναισθήματα χαράς και ευεξίας, ευφορίας και ευημερίας.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα μπαρ, όπου η μουσική και ο θόρυβος είναι πιο έντονος, συνηθίζεται να είναι σε αποχρώσεις του πράσινου της ελιάς, σκούρου καφέ, γκρι και λαδί. Επίσης στα καφέ θα πρέπει να αποφεύγεται το κόκκινο και το πορτοκαλί, γιατί η καφεΐνη, σε μεγάλη ποσότητα, αυξάνει την ευαισθησία στα χρώματα και κάνει τους ανθρώπους να αντιδρούν σε αυτά τα δύο.

Πολύ σύντομα θα κάνουμε ένα ακόμα αφιέρωμα για τα χρώματα, δίνοντας έμφαση στους διάφορους συνδυασμούς και στο τι αυτοί υποδηλώνουν.

Προηγούμενο άρθροΠως Να Κρατάτε Το Σπίτι Σας Καθαρό Με Τακτική
Επόμενο άρθροΔίαιτα με κεφίρ. Ποια είναι τα ουσιώδη οφέλη
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας