Ξέρεις πως να κολλήσεις ένα κρυολόγημα, ωστόσο το ζητούμενο είναι πως θα το σταματήσεις για να επανέλθεις ξανά σε φυσιολογικά πλαίσια, μακριά από σκοτούρες και αρρώστιες. Μάθε παρακάτω πως θα ξεφορτωθείς το κρύωμα που σε ταλανίζει.
Αν ρωτήσεις τους παλιούς ανθρώπους που είναι μεγάλης ηλικίας σχετικά με αυτό το ζήτημα, θα καταλάβεις πόσο αξιολύπητες έχουν αποδειχθεί οι προσπάθειες στον αγώνα ενάντια του κρυολογήματος. Σκέψου τις στρατηγικές ή μάλλον τα γιατροσόφια που εφάρμοζαν: κρασί βρασμένο με κανέλα και γαρίφαλο: μπορεί να μην έφευγε το κρύωμα, αλλά τουλάχιστον θα γινόσουν τύφλα στο μεθύσι, οπότε δεν θα καταλάβαινες τίποτα. Το άλλο: δοκίμασε να βάλεις ένα μείγμα από γιαούρτι, σκόρδο, ξίδι και αλάτι (κάτι σαν τζατζίκι) στα εσώρουχά σου και κοιμήσου με αυτά – και υποτίθεται ότι έως το πρωί σου έχει φύγει το κρύωμα: κανένα σχόλιο.
Ο χειμώνας προβλέπεται να ‘ναι δύσκολος και με το πετρέλαιο στα ύψη, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Η τακτική μας; Ταχύτητα κι επιστήμη. Εχουμε συγκεντρώσει τις τελευταίες έρευνες, που θα οπλίσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα με τα κατάλληλα όπλα, ώστε να μπορέσει να αντιδράσει στο πρώτο γαργαλητό στο λαιμό ή αμέσως μετά από ένα ύποπτο διπλό φτέρνισμα ή έπειτα από αυτό το ακαθόριστο αίσθημα αδιαθεσίας, που έχει αρχίσει να εμφανίζεται σιγά σιγά. Στο παρελθόν περιμέναμε το κρυολόγημα να εγκατασταθεί για τα καλά στον οργανισμό μας πριν το καταπολεμήσουμε. Αυτή τη φορά, με το που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, χτυπάμε – και χτυπάμε δυνατά.
Στρατηγική 1: Φάε πρωινό εναντίον των ιών
Ξύπνησες κουρασμένος και άρρωστος; Ερευνες έχουν δείξει ότι το κατάλληλο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη συντριβή μιας ίωσης. Σε πρόσφατη έρευνα, που έγινε στην Ολλανδία, επιστήμονες ανέλυσαν τη δράση που θα είχε ένα πρωινό 1.200 θερμίδων στο ανοσοποιητικό σύστημα αντρών σε σχέση με τη μη λήψη πρωινού. Διαπίστωσαν ότι τρώγοντας πολύ και νωρίς αυξάνεται το επίπεδο στο αίμα της γ-ιντερφερόνης, φυσικός παράγοντας που καταπολεμά τους ιούς κατά 450% (η έλλειψη πρωινού μείωσε αυτό τον παράγοντα κατά 17%).
Χρειάζονται επιπλέον έρευνες για να διαπιστωθεί αν λιγότερες θερμίδες θα είχαν τα ίδια αποτελέσματα. Μέχρι τότε βάλε στόχο να τρως 1.200 θερμίδες κάθε πρωί μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Οχι, φυσικά, αυγά με μπέικον. Δοκίμασε ένα μπολ δημητριακά ολικής αλέσεως με σταφίδες και γάλα 1,5%, ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι, δύο φέτες ψωμί με μέλι και φυτικό spread, όπως το Βecel, κι ένα γιαούρτι 2% λιπαρά με φρούτα.
Στρατηγική 2: Αγχώσου
Αν αισθάνεσαι ότι πας να κρυώσεις, προστάτεψε τον εαυτό σου με άγχος. Οταν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο χώρισαν σε δύο ομάδες 34 άντρες -η μία να ολοκληρώσει ένα δωδεκάλεπτο τεστ μνήμης και η άλλη να παρακολουθήσει ένα δωδεκάλεπτο βίντεο μιας εγχείρησης- είδαν ότι οι άντρες που έκαναν το τεστ είχαν εντυπωσιακή αύξηση της SIgA, βασική πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού συστήματος (τα επίπεδα SIgA των αντρών που παρακολούθησαν το βίντεο έπεσαν). Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας: εκθέσου σε στρες ή άγχος για μικρά χρονικά διαστήματα, όπου έχεις κάποιο έλεγχο, και θα κινητοποιήσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Σύμφωνα με τον Τζος Μπος, Ph.D., επικεφαλής της έρευνας: «Ο οργανισμός προετοιμάζει τον εαυτό του για ενδεχόμενο κίνδυνο κι ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα».
Για να χρησιμοποιήσεις το στρες σαν φάρμακο, ο Μπος προτείνει να αναλάβεις ένα μικρό έργο στη γραφείο ή να βοηθήσεις ένα συνάδελφο σε κάποια δουλειά. Δεν θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από μία μέρα ή μισή μέρα. Αν η έκθεση στο άγχος είναι συνεχής, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα θα κατασταλεί. Αν ήδη έχεις πολλή δουλειά στο γραφείο, τότε δοκίμασε ένα βιντεοπαιχνίδι όταν πας σπίτι. Ο Μπος βρήκε ότι το Xbox μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα SIgA.
Στρατηγική 3: Ρούφα τον εχθρό
Αντάλλαξε τον απογευματινό σου καφέ με ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι. Μην ανησυχείς, έχει καφεΐνη για να σε κρατήσει ξύπνιο, αλλά έχει κι άλλη δράση. Καναδοί ερευνητές πρόσθεσαν πράσινο τσάι σε εργαστηριακά δείγματα του αδενοϊού (ένας από τους ιούς που προκαλεί το κρυολόγημα) και ανακάλυψαν ότι σταμάτησε τον πολλαπλασιασμό του. Αυτό συνέβη λόγω της EGCG, αντιοξειδωτικής ουσίας που υπάρχει σε μερικά είδη τσαγιού, αλλά πιο πολύ στο πράσινο τσάι. Ξεκίνα, λοιπόν, να τροφοδοτείς τον οργανισμό σου με πράσινο τσάι, στην πρώτη ένδειξη κρυολογήματος, και θα μπορέσεις να σταματήσεις τον ιό.
Σύμφωνα με τον Τζόσεφ Γουέμπερ, Ph.D., καθηγητή μικροβιολογίας κι επικεφαλής της έρευνας: «Το τσάι έχει την ίδια δράση που θα είχε αν έμενες σπίτι για 2-3 μέρες αντί να πας στη δουλειά». Ο καλύτερος τρόπος για να το ετοιμάσεις είναι να βράσεις το νερό και μετά να αφήσεις μέσα το σακουλάκι του τσαγιού για 10 λεπτά. Αν το θες γλυκό, πρόσθεσε λίγο μέλι.
Στρατηγική 4: Επαναφόρτισε την άμυνα σου
Εντάξει, οι καλύτερες ταινίες παίζουν αργά το βράδυ, αλλά καλύτερα να πας για ύπνο. Σύμφωνα με τον Μάικλ Εργουιν, M.D., ψυχίατρο κι ερευνητή ύπνου στο UCLA, αν η διάρκεια του ύπνου πέφτει κατά 40% ή περισσότερο (έτσι, για παράδειγμα, κοιμάσαι 4 ώρες αντί για 7), τότε η αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος πέφτει κατά 50%. Για να λειτουργήσει το ανοσοποιητικό σύστημα 100% χρειάζεται να κοιμηθείς 8 ώρες. Είναι η διάρκεια που φαίνεται να παράγει τα υψηλότερα επίπεδα NKC (natural killer cells), φυσικά κύτταρα φονιάδες, τα οποία κάνουν επίθεση σε ιούς.
Ωστόσο, ο Έργουιν τονίζει: «Μην το ρίξεις στο αλκοόλ πριν πέσεις στο κρεβάτι. Μία δόση αλκοόλ μπορεί να επιβαρύνει τον ύπνο». Αντί γι’ αυτό, φόρα ελαφριά ρούχα στο σπίτι (όταν δεν κοιμάσαι), όπως ένα σορτσάκι και Τ-shirt. Ιάπωνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτός ο συνδυασμός προσαρμόζει τη θερμοκρασία του οργανισμού, ώστε να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου αργότερα και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Στρατηγική 5: Προπόνησε τα λευκά σου κύτταρα
Σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, που έγινε σε 547 άτομα, βρέθηκε ότι, αυτοί που ασκούσαν μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα είχαν και 25% λιγότερες λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού συστήματος, κατά τη διάρκεια ενός χρόνου, σε σχέση με άτομα που δεν γυμνάζονταν. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η γυμναστική μπορεί να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνοντας τα λευκά κύτταρα. Ο Τσαρλς Μάθιους, Ph.D., επικεφαλής της έρευνας, αναφέρει:
«Αν γυμνάζεσαι, θα έχεις δύο οφέλη: πρώτον, μειωμένες πιθανότητες να κρυώσεις και, δεύτερον, αν είσαι άτυχος και κρυολογήσεις, θα είναι για μικρότερο χρονικό διάστημα». Ωστόσο, μπορείς όμως να αρρωστήσεις από την πολλή άσκηση (μαραθωνοδρόμοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων του άνω αναπνευστικού συστήματος μετά από έναν αγώνα). Οπότε κάνε αυτό που έκαναν στην έρευνα του Μάθιους: 60-90 λεπτά μέτριας άσκησης (δεν έχει σημασία αν θα είναι περπάτημα ή βάρη).