ΑρχικήΕπιστήμηΠώς τα βιοϊατρικά συστήματα διαμορφώνουν το μέλλον της εξατομικευμένης ιατρικής

Πώς τα βιοϊατρικά συστήματα διαμορφώνουν το μέλλον της εξατομικευμένης ιατρικής

Πώς τα βιοϊατρικά συστήματα διαμορφώνουν το μέλλον της εξατομικευμένης ιατρικής.

Για περισσότερο από έναν αιώνα, η πρακτική της ιατρικής έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στις επικρατούσες τεχνογνωσίες της εποχής. Δηλαδή, η διάγνωση και η θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών και τα συμπτώματά τους βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που οι γιατροί έχουν μάθει από την αντιμετώπιση παρόμοιων συνθηκών στο παρελθόν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γνωρίζουν να συνταγογραφούν αντιβιοτικά για το στρες στο λαιμό, για παράδειγμα, να χρησιμοποιούν βήτα αναστολείς για να βοηθήσουν τη μείωση ή την εξάλειψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτές οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές και ευρέως αποδεκτές από την ιατρική κοινότητα.

Για πιο σύνθετες συνθήκες, οι απαντήσεις δεν είναι πάντα τόσο απλές. Μια ποικιλία από μεμονωμένους γενετικούς, περιβαλλοντικούς και κλινικούς παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν μια ασθένεια, από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται και με τον τρόπο τον οποίο προχωρά ή στο πώς ώς ανταποκρίνεται ο οργανισμός του ασθενή στη θεραπεία.

Πάνω από μια δεκαετία πριν, οι ερευνητές του Προγράμματος Ανθρώπινου Γονιδιώματος , μια κοινή μελέτη από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, αποκάλυψαν ότι το τυπικό ανθρώπινο γονιδίωμα περιέχει 23.000 διαφορετικά γονίδια. Η ιδέα πίσω από αυτή την έρευνα ήταν να προσδιοριστούν τα συγκεκριμένα γονίδια που προκαλούν ασθένεια, αλλά οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι στην πραγματικότητα ένα πλήθος διαφορετικών γονιδίων που αλληλεπιδρούν και καθορίζουν την τάση ενός ατόμου για ασθένεια και αντίδραση στη θεραπεία.

Αυτές οι ανακαλύψεις είχαν ως αποτέλεσμα το αυξανόμενο ενδιαφέρον και την επιτάχυνση της προόδου της εξατομικευμένης ιατρικής. Αλλά τι ακριβώς είναι η εξατομικευμένη ιατρική; Και γιατί δεν είναι ακόμα στο mainstream; Έρχεται χάρη στους ηγέτες στον τομέα της βιοϊατρικής μηχανικής (και άλλοι εμπειρογνώμονες που αποκτούν εμπειρία μέσω διαδικτυακών προγραμμάτων στον τομέα της μηχανικής συστημάτων και των συναφών κλάδων), οι οποίοι διαμορφώνουν το μέλλον της ιατρικής και καθιστούν δυνατό για τους ασθενείς να λαμβάνουν εξατομικευμένες και αποτελεσματικές θεραπείες.

Τα οφέλη της εξατομικευμένης ιατρικής.

Τα πιθανά οφέλη της εξατομικευμένης ιατρικής με βάση το δικό σας γενετικό τύπο είναι μυριάδες, από ταχύτερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες έως το μειωμένο κόστος. Με την εστίαση στην ατομική γενετική, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να επικεντρωθούν στην πρόληψη και την πρόβλεψη ασθενειών, σταματώντας την εξέλιξη ορισμένων συνθηκών πριν ξεκινήσουν.

Για τους ασθενείς που αρρωσταίνουν, η εξατομικευμένη ιατρική τους επιτρέπει να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φροντίδα τους, να επιλέγουν τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες και να αποφεύγουν πιθανές βλαβερές ή αρνητικές παρενέργειες. Και τέλος, επιλέγοντας θεραπείες που βασίζονται στη γνώση του τι θα είναι πιο αποτελεσματικό, οι πάροχοι μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα. δεν θα αφιερώνουν πλέον πόρους σε αναποτελεσματικές θεραπείες και αντ ‘αυτού μπορούν να αναπτύξουν σχέδια που θα λειτουργούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Η Βιοϊατρική εμπειρογνωμόνων μηχανικών είναι στην πραγματικότητα είναι μια επιστροφή στο μοντέλο της υγειονομικής περίθαλψης που ήταν κοινή στα τέλη του 19 ου αιώνα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το φάρμακο ήταν ιδιαίτερα εξατομικευμένο, με κάθε ασθενή να θεραπεύεται με βάση το μοναδικό σύνολο συμπτωμάτων και περιστάσεων. Δυστυχώς, οι θεραπείες εκείνης της εποχής δεν ήταν τυπικά πολύ αποτελεσματικές. Έκτοτε, η ιατρική έχει προχωρήσει και καταστεί σημαντικά πιο αποτελεσματική, αλλά οι έννοιες της ιατρικής και των προτύπων που βασίζονται στον πληθυσμό έχουν ουσιαστικά απενεργοποιημένη υγειονομική περίθαλψη. Η σύγχρονη ιατρική είναι σε μεγάλο βαθμό μια προσέγγιση “ενιαίου μεγέθους”, με τους γιατρούς να ακολουθούν παρόμοια πρωτόκολλα για τους περισσότερους ασθενείς.

Οι βιοϊατρικοί μηχανικοί εργάζονται για να μετακινήσουν το εκκρεμές προς την άλλη κατεύθυνση, βασιζόμενοι στην έρευνα από το έργο του ανθρώπινου γονιδιώματος και άλλες προόδους. Για παράδειγμα, μια μελέτη εξετάζει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης “σημείων συμβάντων” για τα φάρμακα. Όταν ένας ασθενής παίρνει ένα φάρμακο, αυτοί οι δείκτες θα στείλουν δεδομένα σε μια οθόνη που φοριέται από τον ασθενή. για παράδειγμα, τον καρδιακό ρυθμό του ασθενούς ή την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα. Αυτά τα δεδομένα διαβιβάζονται έπειτα σε μια εφαρμογή στο τηλέφωνο του ασθενούς και φορτώνονται αυτόματα στον πάροχο, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες για να κάνει προσαρμογές στη θεραπεία και να μάθει περισσότερα για τη γενική κατάσταση του ασθενούς.

Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η βιοϊατρική μηχανική αλλάζει το μέλλον της εξατομικευμένης ιατρικής. Άλλα προγράμματα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη στοχευμένων αντιβιοτικών και θεραπειών από βλαστοκύτταρα, όλα σχεδιασμένα έτσι ώστε να συνδυάζουν τόσο τη βιολογική όσο και τη συνθετική βιολογία για να βελτιώσουν τη φροντίδα, διευκολύνοντας τους παροχείς όχι μόνο να διαγνώσουν την ασθένεια αλλά και να την θεραπεύσουν. Όταν συνδυάζεται με γνωστές πληροφορίες για τη γενετική σύνθεση του ασθενούς, οι δυνατότητες θεραπείας των ασθενειών είναι απεριόριστες.

Φυσικά, αυτά τα έργα απαιτούν πολύ χρόνο και χρήμα για έρευνα και είναι πιθανό να χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν να καθορίσουμε μια διάγνωση και να πάρουμε ένα φάρμακο που δημιουργήθηκε ειδικά για μια περίεργη αρρώστια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καθώς περνάει ο καιρός, η εξατομικευμένη ιατρική θα αποτελέσει το πρότυπο της υγειονομικής περίθαλψης.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166