Πως υπολογίζουμε το πλήθος των ατόμων σε ένα χώρο

Πως υπολογίζουμε το πλήθος των ατόμων σε ένα χώρο

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ με ποιο τρόπο μπορούμε να υπολογίσουμε ένα τεράστιο πλήθος, είτε αυτό είναι οπαδοί σε ποδοσφαιρικό αγώνα, θεατές σε συναυλία ή διαδηλωτές σε πορεία; Φυσικά, κατά προσέγγιση. Οι επιστήμονες του ΜΙΤ όμως ανακάλυψαν έναν τρόπο για απόλυτα ακριβή μαζικό γεωγραφικό εντοπισμό, χάρη στα σήματα των κινητών τηλεφώνων.

Παράδειγμα πρώτο: Οι ενθουσιασμένοι «τιφόζι» πηγαίνουν στο στάδιο της Ρώμης για να αποθεώσουν την ομάδα τους, που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ποιος άραγε μπορεί να υπολογίσει τον αριθμό τους; Και όμως το επόμενο πρωί, μια ομάδα επιστημόνων θα ανακοινώσει ότι ήταν ένα εκατομμύριο.

Παράδειγμα δεύτερο: Μια εβδομάδα αργότερα, οι επιστήμονες κατάφεραν να μετρήσουν 70.000 θεατές στο Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης, που παραβρέθηκαν στη συναυλία της Μαντόνα.

Όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε άρθρο της, το πείραμα υπό τον τίτλο «Η Ρώμη σε πραγματικό χρόνο» στηρίχθηκε στα σήματα που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα των συνδρομητών της Telecom Italia και επέτρεψε την παρουσίαση της ιταλικής πρωτεύουσας υπό ένα διαφορετικό πρίσμα.

Ολόκληρες γειτονιές εμφανίζονταν σε μεγάλες οθόνες, με φωτεινά σημεία, τόξα διαφόρων χρωμάτων και τρισδιάστατες καμπύλες που έδειχναν τις μετακινήσεις του πληθυσμού, τα πιο πολυσύχναστα μέρη και τα μποτιλιαρίσματα.

Αυτό έγινε με τη χρησιμοποίηση ανωνύμων και συλλογικών δεδομένων, με τα οποία εφοδίασε τους επιστήμονες η συγκεκριμένη εταιρεία τηλεφωνίας.

Ο Κάρλο Ράτι, διευθυντής του SenseAble City Laboratory του ΜΙΤ, επεξηγεί: «Στα δεδομένα αυτά εφαρμόσαμε αλγορίθμους τεχνητής ευφυΐας. Έτσι, μπορέσαμε να αναλύσουμε τις κινήσεις των αυτοκινήτων, αλλά και των πεζών, των ποδηλατιστών και άλλων».

Βέβαια, η αρχή του γεωγραφικού εντοπισμού δεν είναι καινούργια. Οι γονείς μπορούν να εντοπίσουν τα παιδιά τους ανά πάσα στιγμή μέσω ενός αριθμού του κινητού τους τηλεφώνου, οι επιχειρήσεις μπορούν να ελέγχουν τις κινήσεις των υπαλλήλων τους, ενώ η δικαιοσύνη έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τις εταιρείες τηλεφωνίας για να εντοπίσει τα κινητά τηλέφωνα υπόπτων.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν είχε καταστεί εφικτό να αναλυθεί και να υπολογισθεί με τέτοια ακρίβεια ένα μεγάλο πλήθος, δεδομένου ότι τα τηλεφωνικά σήματα επιτρέπουν τον διαχωρισμό των αριθμών των ντόπιων και των ξένων.

Οι επιστήμονες του ΜΙΤ πιστεύουν ότι η νέα μέθοδος μαζικού γεωγραφικού εντοπισμού θα εξυπηρετήσει πολλούς τομείς, όπως τις εταιρείες μεταφορών που θέλουν να επανασχεδιάσουν το δρομολόγιο ενός λεωφορείου, μια αλυσίδα που αναζητεί τα καλύτερα σημεία για το άνοιγμα των καταστημάτων της, διαφημιστές που θέλουν να γνωρίζουν πόσοι άνθρωποι διέρχονται από συγκεκριμένους τόπους ώστε να τοποθετήσουν τις διαφημιστικές τους πινακίδες.

Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ράτι, «η απόκτηση πληροφοριών από κινητά τηλέφωνα είναι πολύ φτηνότερη από το να χρησιμοποιούνται ελικόπτερα ή βιντεοκάμερες». Τέλος, επίσης, και στις διαμάχες μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και των διοργανωτών διαδηλώσεων για τον ακριβή αριθμό των συμμετεχόντων σε αυτές!

Γεννιέται, ωστόσο, το εύλογο ερώτημα μήπως η μέθοδος αυτή καταλήξει να γίνει «το Μάτι του Μεγάλου Αδελφού»; Ο βέλγος ερευνητής Τιερί Μπαλζάκ, πάντως, ο οποίος έχει ειδικευθεί σε θέματα ασφαλείας και ατομικών ελευθεριών, δείχνει να ανησυχεί: «Με την τεχνολογία του ΜΙΤ θα περάσουμε σε ένα νέο στάδιο. Η μέθοδος αυτή προτείνει για πρώτη φορά ένα μαζικό γεωγραφικό εντοπισμό που θέτει το ζήτημα της ελευθερίας της κίνησης».

Προηγούμενο άρθρο5 κομμάτια που σας προτείνουμε αυτή την εβδομάδα
Επόμενο άρθροCyber sex, μία γνωστή συνήθεια στο διαδίκτυο
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας