ΑρχικήΑπόψειςΠόσο ακριβή είναι η σχέση σας;

Πόσο ακριβή είναι η σχέση σας;

Η σχέση των ανθρώπων με το χρήμα δεν είναι πάντα απλή. Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν το χρήμα σαν ένα μέσο για να αποκτήσουν εξουσία, ελευθερία, αγάπη, καταξίωση, έλεγχο, ασφάλεια και επομένως ευτυχία. Το χρήμα και το πώς το αντιμετωπίζουμε μπορεί να μαρτυρήσει πολλά για εμάς και τον χαρακτήρα μας, αλλά και να δημιουργήσει προβλήματα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Ειδικά, όταν το χρήμα γίνεται ο τρίτος που μπαίνει ανάμεσα στους… δύο τα προβλήματα γίνονται περισσότερο εμφανή.

Πόσο εύκολα μιλάτε για τα χρήματα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μιλάνε εύκολα για την σχέση που έχουν για τα χρήματα. Μπορεί να μιλήσουν με τον σύντροφό τους για πολλά πράγματα εκτός από αυτό. Κανένας τσιγκούνης και σφιχτοχέρης δεν θα παραδεχτεί ποτέ ανοιχτά ότι έχει προβληματική σχέση με τα χρήματα όπως κανένας σπάταλος δεν θα πει ότι είναι εθισμένος στην σπατάλη. Και αυτό γιατί η συμπεριφορά μας απέναντι στο χρήμα μπορεί να προδώσει και άλλες πλευρές του χαρακτήρα μας.

Για παράδειγμα, πολλοί σφιχτοχέρηδες είναι επιφυλακτικοί, τσιγκούνηδες με τα συναισθήματα, ενώ αντίθετα πολλοί σπάταλοι μοιράζουν απλόχερα συναισθήματα και υποσχέσεις χωρίς να το πολυσκεφτούν. Η συζήτηση γύρω από τα χρήματα είναι σχεδόν πάντα μια απαγορευμένη συζήτηση, μια συζήτηση ταμπού. Παρ’ όλα αυτά, μια δύσκολη οικονομικά περίοδος στην ζωή ενός ζευγαριού- π.χ. η αγορά ενός σπιτιού, η απόλυση από την δουλειά ή η γέννηση ενός παιδιού- είναι αρκετή για να δημιουργήσει διαμάχες, γκρίνια και τσακωμούς.

O οικονόμος και ο σπάταλος

Έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που μπαίνουν σε μια σταθερή σχέση κρατούν αντίθετη στάση απέναντι στο χρήμα από αυτή που κρατά ο σύντροφός τους. Για παράδειγμα, αν η σύζυγος συνηθίζει να σπαταλάει συνεχώς χρήματα, ο σύζυγος – ακόμα και αν και ο ίδιος είναι σπάταλος – θα πρέπει να αναλάβει να διατηρήσει μια ισορροπία στα οικονομικά της οικογένειας, αποκτώντας έτσι τον ρόλο του σφιχτοχέρη! Ακόμα και αν δύο σφιχτοχέρηδες παντρευτούν ο ένας κάποια στιγμή θα υποχρεωθεί να αναλάβει τον ρόλο του σπάταλου προκειμένου να φροντίσει για τα έξοδα που θα τους εξασφαλίσουν μια καλή ζωή.

Το κοινό ταμείο

Η απόφαση ενός ζευγαριού να δημιουργήσει κοινό ταμείο είναι συνήθως έκφραση αγάπης και εκδηλώνει την επιθυμία για μια κοινή ζωή. Όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να κρατήσουν κάποια χρήματα σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους. Ακόμα πολλές φορές η επιθυμία του ενός για την δημιουργία κοινού ταμείου, μπορεί να ερμηνευτεί από τον άλλο ως μια προσπάθεια να αποκτήσει έλεγχο των κινήσεων του.

Όπως και να ‘χει, ο καλύτερος τρόπος είναι να καταφέρετε να μιλήσετε στον σύντροφό σας για αυτά που αισθάνεστε και να βρείτε μαζί την χρυσή τομή!

Στέλιος Θεοδωρίδης
Είμαι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος. Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166