Πράγα πληροφορίες και χρήσιμα στοιχεία

Πράγα πληροφορίες και χρήσιμα στοιχεία

Πληροφορίες και χρήσιμα στοιχεία για την ρομαντική Πράγα, την πόλη που τραγουδάει, χορεύει και ζωγραφίζει… Η Πράγα σήμερα δεν είναι μόνο ένα απέραντο μουσείο όλων των δραστηριοτήτων του ανθρώπινου πολιτισμού, δεν είναι απλώς η πόλη της τέχνης και του πολιτισμού, αλλά και μια πόλη ζωντανή, που την αγαπούν όλοι και κυρίως οι νέοι της Ευρώπης, γιατί δεν άφησε τον πολιτισμό της να γίνει ανάμνηση, αλλά τον αξιοποίησε και τον εξέλιξε σε τέτοιο σημείο, που να παντρεύει σήμερα μοναδικά την ιστορική της πορεία, μέσα από την τέχνη, με τις σύγχρονες μορφές έκφρασης, σε ένα μπόλιασμα που μόνο εδώ μπορεί να συναντήσει κανείς.

Ένας περίπατος στο κέντρο της πόλης, και όχι μόνο εκεί, είναι μια γαλήνια περιπλάνηση από εποχή σε εποχή και από τον έναν στον άλλον αρχιτεκτονικό ρυθμό. Τις μεγαλοπρεπείς εκκλησίες γοτθικού ρυθμού, διαδέχεται το μπαρόκ, αλλά και η αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα με το Αρτ Νουβώ και το νεοκλασικισμό. Η Πράγα αποτελεί ένα αληθινό μωσαϊκό αρχιτεκτονικών στυλ, που όμως, κρατάει την ισορροπία του, ίσως γιατί το κάθε κτίριο έχει τη δική του οντότητα και σημασία, που το ξεχωρίζει, το αυτονομεί και την ίδια ώρα το εντάσσει σε ένα αρμονικό σύνολο.

Εκτός των άλλων, η Πράγα είναι και η πόλη της τζαζ. Οι Τσέχοι έχουν μία δική τους μοναδική σχέση με τη μαύρη μουσική και είναι αυτοί που, παίρνοντας έμπνευση από τους αμερικανούς τζαζίστες, ανέπτυξαν ένα δικό τους στυλ εξελίσσοντας την ευρωπαϊκή μουσική, σε πολλά από τα σημερινά μουσικά της ακούσματα. Είναι, ακόμη, η πόλη της μαριονέτας και των ξύλινων παιχνιδιών και φυσικά η πόλη των εικαστικών τεχνών, και αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα πραγματοποιώντας τον περίπατό του στην πόλη. Ένας περίπατος που μπορεί να ξεκινήσει από τη γέφυρα του Καρόλου, κάτω από την οποία κυλά μεγαλοπρεπής, ο ποταμός Μολδάβας και πάνω στην οποία θα εντυπωσιαστείτε από τα θαυμαστά έργα γλυπτικής, αγάλματα αγίων και ηγεμόνων. Ανατολικά της θα βρείτε την πλατεία του παλαιού Δημαρχείου, άλλο ένα δείγμα του παντρέματος των αρχιτεκτονικών στυλ της Ευρώπης, ενώ αν τραβήξετε βόρεια θα βρεθείτε στην εβραϊκή συνοικία.

Ο Μολδάβας μοιάζει σαν να χωρίζει την παλιά από την καινούργια πόλη. Στην άλλη πλευρά της γέφυρας του Καρόλου, μιας από τις πολλές που ενώνουν τις δύο πλευρές της πόλης και αποτελούν από μόνες στους, ιστορικά μνημεία. Στην καστροπολιτεία η περιήγηση μπορεί να διαρκέσει και ώρες. Ξεκινώντας από το παλάτι των Αψβούργων, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου, γοτθικού ρυθμού, τη μεσαιωνική πόλη με τα μικρά σπιτάκια, αληθινά λιλιπούτεια στολίδια για την παλιά πόλη, έως και τη Μάλα Στράνα και το χρυσό Καλντερίμι, την παλιά γειτονιά των αλχημιστών του Μεσαίωνα.

Θα περιπλανηθείτε και θα φτάσετε στην πλατεία Βάτσλαβ, όπου έγινε η «βελούδινη επανάσταση». Γυρίζοντας στη γέφυρα του Καρόλου θα αφεθείτε για αρκετή ώρα στη μαγεία της «πλανόδιας» τέχνης, με τους διάφορους μουσικούς, τους ζωγράφους, του μαριονετίστες, τους μίμους. Όλοι διαμορφώνουν, ο καθένας με τον τρόπο του, σ’ αυτή την πόλη, τη μοναδική της ατμόσφαιρα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Πράγα, αν όχι η ομορφότερη πόλη της Ευρώπης, είναι αναμφίβολα η πιο ατμοσφαιρική. Ακόμη και τα καφέ, τα εστιατόρια, τα εμπορικά μαγαζιά, συμμετέχουν σε αυτό το μεθυστικό για τις αισθήσεις παιχνίδι, που κάνει κάθε επισκέπτη της πόλης, ακόμη και αυτόν που θα περιπλανηθεί για λίγες μόνο ώρες στα στενά δρομάκια της, στις μεγάλες της πλατείες, στα μονοπάτια του κάστρου της να φύγει παίρνοντας μαζί του μια αίσθηση πληρότητας και εσωτερικής γαλήνης.

Και πριν αφήσει κανείς την Πράγα, θα πρέπει να δει, ακόμη, το παλιό μοναστήρι του Λορέτο, με τον «Ήλιο της Πράγας» με τα 6.222 διαμάντια του και το άγαλμα του Αγίου Ιωάννη του Νεπομούκ, που το 1393 ρίχτηκε από τη γέφυρα του Καρόλου. Εδώ κάθε ρομαντικός επισκέπτης κάνει την ευχή του, πετώντας ένα νόμισμα στο ποτάμι. Επειδή η Πράγα είναι αληθινά ένα ζωντανό μουσείο, μην την εγκαταλείψετε χωρίς να επισκεφτείτε το Εθνικό Μουσείο, το Μουσείο Τεχνολογίας, το Μουσείο Φιλοτελισμού, το Εβραϊκό Μουσείο αλλά και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, με πάνω από 60 αριστουργηματικά φτιαγμένες κέρινες φιγούρες από προσωπικότητες της τσέχικης, αλλά και της παγκόσμιας, Ιστορίας και φυσικά το Μουσείο Μότσαρτ, στη βίλα Μπερτράμκο, με προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου μουσουργού. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, ακόμη, τα μουσεία μεταφορικών μέσων, παιχνιδιών, μαριονέτας, αλλά και δεκάδες άλλα μουσεία που καλύπτουν όλο το φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Πληροφορίες για την Πράγα

Θα πάτε…

Ο καλύτερος και συμφερότερος τρόπος για να ταξιδέψει κανείς στην Πράγα είναι με κάποιο από τα πάρα πολλά πακέτα προσφορών των ταξιδιωτικών γραφείων με τιμές αρκετά λογικές, που περιλαμβάνουν, συνήθως, και αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή και μεταφορές εντός της πόλης. Πάντως, από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, η Ολυμπιακή Αεροπορία πραγματοποιεί καθημερινά πτήσεις για την πρωτεύουσα της Τσεχίας, εκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Θα μείνετε…

Στην πόλη της Πράγας υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία που σέβονται το χαρακτήρα της και είναι εναρμονισμένα με την αρχιτεκτονική της ιδιαιτερότητα. Υπάρχουν ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια, αρχίζοντας από το «Nusle» και καταλήγοντας στο «Movenpick», το ιστορικό «Pariz», το «Intercontinental», το «Don Giovanni», το «U Pava Hotel» (κοντά στη γέφυρα του Καρόλου) και το «Meteor Plaza Hotel» (στο κέντρο της πόλης). Και εδώ, πάντως, πρέπει να επισημάνουμε ότι τα πακέτα εκδρομών είναι συμφερότερα.

Θα φάτε…

Ονομαστά είναι τα καπνιστά της Τσεχίας, τα οποία μπορείτε να γευθείτε σε όλα τα καλά εστιατόρια. Ακόμη, για ιδιαίτερες γεύσεις, προτιμήστε το φιλέτο στρουθοκαμήλου. Ακόμη, σούπα πατάτας, χορτόσουπα και κάθε είδους ζυμαρικά θα σας αποζημιώσουν για την επιλογή σας.

Θα αγοράσετε…

Φεύγοντας από την Πράγα, μην ξεχάσετε να αγοράστε ως σουβενίρ μια μαριονέτα ή μια ξύλινη κούκλα. Ακόμη θα βρείτε κρύσταλλα Βοημίας, καταπληκτικά δερμάτινα ρούχα και υφάσματα, όπως και οτιδήποτε άλλο ανακαλύψετε το οποίο αποτελεί προϊόν παραδοσιακής χειροτεχνίας. Άλλωστε είναι γεγονός πως εκατομμύρια ταξιδιώτες ανά την υφήλιο προγραμματίζουν Ακόμη και μονοήμερα ταξίδια στην Πράγα για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους, διότι όσα θα βρεις εκεί, δεν πρόκειται να τα συναντήσεις πουθενά αλλού, και αυτό μπορεί να σας το επιβεβαιώσει Όποιος έχει επισκεφθεί τούτο το μέρος.

Ωστόσο, ένα από τα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης πόλης είναι πως θεωρείται σχετικά ακριβή, και σίγουρα το shopping therapy στην Πράγα δεν ενδείκνυται για φουκαράδες που έχουν μεταβεί σε αυτό τον επίγειο παράδεισο για να περάσουν ένα διήμερο σε ενοικιαζόμενα δωμάτια μέσω Airbnb, οι οποίοι γευματίζουν παράλληλα σε ταχυφαγεία, και μετρούν τα κέρματα που έχουν στην τσέπη τους, μήπως και κατορθώσουν και επισκεφτούν ένα ακόμη μουσείο από τα πολλά που υπάρχουν στην πόλη,

Προηγούμενο άρθροMagic City (τηλεοπτική σειρά 2012–2013)
Επόμενο άρθροΛισαβόνα πληροφορίες και χρήσιμα στοιχεία
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας