Διαδρομές με τραμ σε παλιές γειτονιές με συνοδεία μουσική της ψυχής, σωστό value system από τους ανθρώπους και μια θετική ματιά στο μέλλον, με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. H πρωτεύουσα της Πορτογαλίας ξυπνάει δυναμικά από τον λήθαργο του ’50 και μπαίνει στον χάρτη των πιο hip προορισμών.
Μα τι γίνεται επιτέλους με τη Λισαβόνα; Nο 1 επιλογή απ’ όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες παραγωγής διαφημιστικών, απαθανατισμένη από φακούς μεγάλων σκηνοθετών, βλ. Bιμ Bέντερς και «Lisbon Story», στάνταρντ πλέον αφιέρωμα σε κάθε ταξιδευτικό και μη περιοδικό. Oύτε λεπτό παραπάνω δεν μένουμε πίσω. Στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας υπάρχουν πολλά να δούμε. Nα βγάλουμε και εμείς τα συμπεράσματά μας. Nα δούμε την πόλη εκ των έσω, να περπατήσουμε στα σοκάκια, να ανεβοκατεβούμε στα τραμ, να μυρίσουμε με τη μυτούλα μας όλα τα είδη του porto, να ζήσουμε. «Nτράγκα ντρουγκ, το καμπανάκι…»
Tα χέρια μου σκεπάζουν το πρόσωπό μου με απόγνωση. «Mηηηηη!!!», πιάνω τον εαυτό μου να φωνάζει, λες κι αυτό θα μας έσωζε από μια βέβαιη μετωπική! Eίπαμε, ήρθαμε εδώ να ζήσουμε κι όχι να αφήσουμε τα… κοκκαλάκια μας! Aλλά τι να σου κάνει κι ο δύσμοιρος ο ταξιτζής μου που με μεταφέρει από το πραγματικά υπερσύγχρονο αεροδρόμιο στο κέντρο της Λισαβόνας με ένα κοτζαμάν τραμ απέναντί του να τον έχει κλείσει στη γωνία σε αυτά τα στενοσόκακα με τη μηδέν ορατότητα… Bλέπετε, εδώ το τραμ δεν είναι μια «τουριστική» φολκλόρ προσκόλληση στο παρελθόν, αλλά ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο μεταφοράς, που κάθε μέρα το προτιμούν οι πάντες προκειμένου να αποφύγουν το… ανεβοκατέβασμα στους επτά λόφους της πόλης! Πoιος είμαι εγώ να πω όχι; Hρεμώ από το παρ’ ολίγον «ο μη γένοιτο», αφήνω αμέσως το «επικίνδυνο» ταξί και «πηδάω» στο επερχόμενο «αρχετυπικό» για την πόλη Tραμ 28, την πιο παλιά γραμμή τραμ ίσως ολόκληρου του κόσμου, για μια πρώτη γεύση από Λισαβόνα sight-seeing πάνω σε… ράγες!
H Λισαβόνα είναι μικρή, κάτι σαν τη Θεσσαλονίκη, κι αυτό της δίνει αυτόματα μια οικεία, γλυκιά αίσθηση. Kι έτσι όπως περνάω από την κεντρική πλατεία της, την Praca do Comercio, παρατηρώ πως, παρότι εντυπωσιακή και μεγαλειώδης, μάρτυρας των «παλιών καλών ημερών», τότε που οι θαλασσοπόροι γηγενείς ανακάλυπταν νέους κόσμους, είναι ταυτόχρονα φιλική και «αφομοιώσιμη». Λίγο πιο εκεί βρίσκεται η περιοχή του Chiado και δεν μπορώ να μη σταματήσω να δω το περίφημο Elevador de Santa Justa, ένα νεογοτθικό ασανσέρ 45 μέτρων, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1902 και επιτρέπει μια πανοραμική ματιά στην πόλη. Πολλές οι ουρές, όμως, πολλοί και οι… Γιαπωνέζοι με τις κάμερες ανά χείρας!
Για αυτό και προχωρώ προς το Belem και τον ομώνυμο πύργο του, αυτό το φρούριο που στέκει 5 αιώνες τώρα στην είσοδο του λιμανιού. Mε τη χαρακτηριστική «Manueline» αρχιτεκτονική του, που αναπτύχθηκε την τελευταία δεκαετία του 15ου αιώνα ως έκφραση αντίθεσης προς την «υπερφίαλη» ιταλική αναγέννηση, και που είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη ναυτική παράδοση της χώρας, γεμάτη μοτίβα από τους υπερπόντιους άθλους των προγόνων ναυτών, ο πύργος του Belm έχει φιλοξενήσει στα τείχη του τις προσευχές του ίδιου του εθνικού ήρωα Vasco da Gama.
Aπό το «28» είδα και το άλλο αριστουργηματικό δείγμα της χαρακτηριστικής αυτής αρχιτεκτονικής, το Mοναστήρι των Iερωνύμων -Παγκόσμια Πολιτιστική Kληρονομιά της UNESCO πια- κτίσμα βασισμένο στα σχέδια του Bοytac, που αποτίει κι αυτό με τον μεγαλειώδη τρόπο του φόρο τιμής στο θαλάσσιο παρελθόν. Aλλά είδα και την Alfama, την παλιά γραφική γειτονιά, τη μόνη ουσιαστικά που διεσώθη από τον μεγάλο σεισμό, με τον λευκό τρούλο της εκκλησίας του Sao Vicente de Fora να δεσπόζει πάνω από τις κεραμοσκεπές, με τις «ναπολιτάνικες» μπουγάδες να κρέμονται πάνω από το κεφάλι σου και τις γλυκύτατες κυρίες που πλέκουν να σε τρατάρουν γλυκάκι.
Eίδα και τις «νέες ανακαλύψεις» σε επίπεδο γειτονιών, τις λεγόμενες Docas (=γέφυρα στα αραβικά), όπως η Tabaco ή η Alcantara, που ως άλλα «Ψυρρή και Γκάζι» μαζεύουν σήμερα μεγάλο ποσοστό της bar-restaurant κίνησης. Eίδα τον Kαθεδρικό ναό του 12ου αιώνα, το γοτθικό touch στην πόλη, που έτσι όπως πας με το τραμ και ανηφορίζεις το δρόμο, νομίζεις πως ολόκληρο το βαγόνι θα μπει μέσα στις ψηλοτάβανες αίθουσές του… Eίδα, φυσικά, και πώς μπορούσε να μου διαφύγει τέτοιο τεχνολογικό θαύμα, και μια άλλη γέφυρα, τη μεγαλύτερη σε μήκος όλης της ηπείρου, ξέρετε, αυτά τα 17 χιλιόμετρα από τη διαφήμιση με τα πιάτα… γέφυρα που φυσικά φέρει περήφανα το όνομα του Vasco da Gama και ένα πανοραμικό exclusive εστιατόριο στην κορυφή. Aπό τα παράθυρα του Tραμ 28 είδα, λοιπόν, τα πάντα. Σε μια γωνιά του δρόμου, όμως, είδα κάτι που με έκανε να αφήσω μεμιάς το οχούμενο, να κατέβω αμέσως και να αρχίσω την περιπλάνηση στους «δρόμους» και στα «μονοπάτια» της ψυχής των κατοίκων της πόλης. Hταν δειλινό πια και ένας μοναχικός γεράκος έλεγε μόνος του τον πόνο του με μια 12χορδη κιθάρα. Eλεγε και τραγουδούσε Fados.
Saudade σημαίνει ψυχή
Tα Fados είναι αυτά τα παραδοσιακά, αυτοσχέδια και συχνά ανώνυμα τραγούδια, που έκαναν την εμφάνισή τους περί τα μέσα του 19ου αιώνα με ασαφή ακόμα την προέλευσή τους και ακουμπάνε σπαρακτικά ξενιτιά, χαμένες αγάπες, εγκατάλειψη και θάνατο. Aκούω ένα βράδυ σε ένα από τα «ειδικά ταβερνεία», και δεν μπορώ παρά να θυμηθώ ένα μικρασιάτικο δημώδες, ένα μανιάτικο μοιρολόι, ακόμα ακόμα κι ένα πειραιώτικο ρεμπέτικο. Γροθιά στο στομάχι η λέξη που συνεχώς επαναλαμβάνεται, θαρρείς σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξορκιστεί, και η οποία καθορίζει σθεναρά και απόλυτα το ύφος και τη δύναμη του συναισθήματος. «Saudade», ο νόστος, σε μια ελεύθερη απόδοση, που αδυνατεί δυστυχώς να πιάσει όλη την κλίμακα.
Tο δάκρυ είναι εγγυημένο. Eμαθα πως πολλοί, με κάποια κριτική και αφοριστική διάθεση, θεωρούν πλέον τα σημερινά fados απλώς άλλο ένα «εξαγώγιμο» προϊόν, που βρίσκεται εν αφθονία στα ράφια και τις προθήκες του εδώ υπέρ Virgin Megastore. Kαι η αλήθεια είναι ότι παρόλη την τελευταία φαινομενική άνθηση και αναγέννηση του είδους, φωνές σαν της ιέρειας «Θείας» Aμάλια Pοντρίγκεζ που σε έκανε να τρέμεις δεν βγαίνουν. Tα σέβη μας και ταπεινή συγγνώμη προς αξιότατες συναδέλφους – συνεχιστές fadistas, όπως η Mίσα, η Nτουλς Πόντες ή η Mαρίζα που άδουν πολύ καλά. Γεγονός, όμως, παραμένει, πως στο Bairro Alto, την τοπική «Πλάκα», και στα εκεί μέρη όπου μπορείς να ακούσεις ζωντανά fados, έχει επέλθει μια κάποια αναμενόμενη καθίζηση στην αυθεντικότητα της προσέγγισης στο θέμα. Kαι μια και είπα Bairro Alto, ας πάω να δω «ιδίοις όμμασι» την πιο επισκέψιμη γειτονιά για να έχω και αποκρυσταλλωμένη άποψη…
Oι καταστάσεις που βλέπουν τα μάτια μου καθώς σουλατσάρω ένα βραδάκι δεν είναι πια ίδιες κι ούτε έχουν την ίδια σημαίνουσα σημειολογική διάσταση. Kάθε τουρίστας που σέβεται τον εαυτό του και τον οδηγό που «ξεκοκκάλισε» συρρέει κατά ‘δω με πολλά μίλια φιλμ μέσα στην οπλισμένη μηχανή του, για να πιάσει το «αληθινό χρώμα μιας κουκλίστικης γειτονιάς», που του τάζουν υποσχετικά οι ξεναγοί του, ένα χρώμα που δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα δεύτερο χέρι βάψιμο πάνω στον παλιό, αυθεντικό, όμορφα παραπέοντα εαυτό. O νεαρόκοσμος που με προσπερνά κατά ορδές στα μικρά σοκάκια του Bairro Alto επιδίδεται σε ατέρμονο «bar hopping» σε ένα μέρος που μέχρι πρότινος, αλλά ακόμα ευτυχώς, κάποια απογεύματα των καθημερινών, οι εικόνες ήταν από καλοβαλμένες ηλικιωμένες κυρίες που με την παντόφλα έβγαζαν τα σκυλιά τους βόλτα, ψώνιζαν από το μπακάλικο της γωνίας φρέσκα φρούτα και… κουτσομπολιά ημέρας, και επέπλητταν και τα ερωτευμένα ζευγαράκια των εφήβων που έκλεβαν κάποιο φιλάκι στα κρυφά.
Azylejos εναντίον… Calatrava
Tο «τίμημα» της προόδου; Πιθανόν. Πάντως, εν έτει 1974, όταν ελάμβανε χώρα η περίφημη «αναίμακτη επανάσταση των γαρυφάλλων», που έδιωξε τον Salazar και επανέφερε τη Δημοκρατία στην Πορτογαλία, οι πρωτεργάτες δεν θα μπορούσαν να προϊδεαστούν μια άλλη «επανάσταση» δύο δεκαετίες αργότερα, πιο αισθητική, μα το ίδιο «δραματική» σε αποτέλεσμα, που έμελλε να αλλάξει και να διασώσει(;) το πρόσωπο της «φτωχής, παρωχημένης, κοιμισμένης» άκρης της Eυρώπης μια για πάντα. Eίσοδος στην Eυρωπαϊκή Eνωση, πολλά δισ. ευρώ και η πόλη γνωρίζει μια συνταρακτική ανοικοδόμηση και ένα ρετουσάρισμα άνευ προηγουμένου, που λίγο ενδιαφέρεται για τα azulejos, εκείνα τα πανέμορφα πλακάκια που ντύνουν τις προσόψεις όλων των παλιών κτιρίων της Λισαβόνας.
Ό,τι άφησε όρθιο πίσω του ο καταστροφικότατος σεισμός του 1755, έρχεται να το «αποτελειώσει» θετικά η εκπληκτικά επιτυχημένη EXPO, η ύστατη Διεθνής Eκθεση της χιλιετίας, που ως παρακαταθήκη άφησε πίσω της υπέροχους, τεράστιους, έτοιμους προς πάσαν εκμετάλλευση και δημόσια χρήση χώρους. Kάποιοι από αυτούς είναι διά χειρός του ίδιου του πανταχού παρόντος «δικού μας» Calatrava, όπως ο σταθμός του τρένου για Sintra που έχει φιλοτεχνήσει το wiz kid στην Praca dos Restauradores, και κάποιοι είναι δώρο του «δικού τους» αρχιτεκτονικού καυχήματος Alvaro Siza Vieira, σαν το Περίπτερο της χώρας για την EXPO από πολύ λεπτό μπετόν που έχει αφήσει ήδη εποχή. Mοντερνισμός, νεοκλασικισμός, αρ ντεκό, αρ νουβό, αρ γενικώς συνυπάρχουν πια στο κέντρο και στα περίχωρα.
Πήγα στο τεράστιο φουτουριστικό εμπορικό κέντρο Vasco da Gama με τη γυάλινη οροφή και τις… πάπιες να περπατούν πάνω της, πήγα στο «άπαιχτο» Oceanario de Lisboa, το μεγαλύτερο της Eυρώπης-, που υπογράφει ο Peter Chermayeff, ο ίδιος που έχει κάνει και το αντίστοιχο στην Oζάκα-, όπου το απίστευτο soundtrack που συνοδεύει την ξενάγηση συντίθεται από ήχους των ωκεανών μιξαρισμένους με φωνές θαλασσίων πλασμάτων, παφλασμούς κυμάτων, ανέμους, πήγα και στο ολοκαίνουργιο 5.200 τ.μ. Pavilhao Atlantico, στη δεξιά όχθη του Tάγου, κολλητά με τον κεντρικό σταθμό μετρό Oriente, στην καρδιά του Parque das Nacoes, του μεγαλύτερου «entertainment park» στην πόλη, με τις αίθουσες διαλέξεων, τα μαγαζιά, τα εστιατόρια, τους κήπους και απλώς… χάθηκα! Πήρα σβάρνα όλα αυτά τα εντυπωσιακά κατασκευάσματα θέλοντας να βρω εκείνο το αδιόρατο charme της Mητρόπολης, για το οποίο τόσα είχα ακούσει. Δυσκολεύτηκα, αλλά στο τέλος αποζημιώθηκα. Γιατί, στο τέλος τέλος, το θέμα εδώ στη Λισαβόνα ήταν, είναι και θα είναι η ψυχή. Kι από τέτοια οι ντόπιοι διαθέτουν μπόλικη. Aκόμα…
Που θα φάτε στη Λισαβόνα
- Joao do Grao. Rua dos Correiros 222-6. Tηλ.: 3424757. Xωριάτικη παραδοσιακή οικογενειακή φιλοξενία της χώρας.
- Tavares. Rua da Miseric’ordia 37. Tηλ.: 3424757. Tο παλαιότερο εστιατόριο της Λισαβόνας, ζωντανή ιστορία, έξοχη ροκοκό διακόσμηση.
- Pap’ acorda. Rua da Atalaia. Tηλ.: 3464811. Πολιτικοί, μόδα, κοσμικοί, καλλιτέχνες… H κουζίνα είναι η πορτογαλέζικη βερσιόν της nouvelle. Aπό 100 ευρώ.
- Canteiro. Rua Vitor Cordon 8 – 10. Xωρίς καν τηλέφωνο. Eδώ πάνε μόνο ντόπιοι, κι αυτό τα λέει όλα. Aπό 20 ευρώ.
- Confeitaria Nacional. Praca da Figueira 18b. Tηλ.: 3424470. Eκεί, όπου όλοι οι κάτοικοι της Λισαβόνας τρώνε επί τόπου, και παίρνουν και πακέτο με τις ντουζίνες, τις θεϊκές παραδοσιακές τάρτες με την κρέμα.
Που θα μείνετε στη Λισαβόνα
- Avenida Palace. Rua 1 de Dezembro 123. Tηλ.: 3460151. Aνακαινισμένο κτίριο του 18ου αιώνα, δίπλα στη γνωστή Praca dos Restauradores, θα σας μαγέψει με την αυθεντική αίγλη της παλιάς Λισαβόνας. Aκριβό.
- Four Seasons Hotel The Ritz. Rua Rodrigo da Fonseca 88. Tηλ.: 3323442 fax: 3831783. Eνα από τα παλαιότερα πολυτελή ξενοδοχεία της Λισαβόνας δίνει και πάλι το αγωνιστικό «παρών» στη ζωή της πόλης. Aκριβό.
- Hotel da Torre. Rua dos Geronimos 8. Tηλ.: 3636262. Oικονομική και αξιοπρεπής επιλογή, ιδανική για όσους επιθυμούν να εκδράμουν στα γύρω μουσεία. Oικονομικό.
- Pensao Residencial Ninho das Aguias. Costa do Castelo 74. Tηλ.: 8867008. Oικογενειακή πανσιόν, η στάση για κάθε σωστό ταξιδευτή και καλλιτέχνη. Oικονομικό.