ΑρχικήΕργασίαΠριν προσλάβεις υπάλληλο στην επιχείρηση σου

Πριν προσλάβεις υπάλληλο στην επιχείρηση σου

Πέντε τύποι που αν τους προσλάβεις, η επιχείρηση σου θα καταλήξει ένα ναυάγιο. Επομένως, για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων ως εργοδότης, το Texnologia.Net θα σου παραθέσει μερικά σημαντικά στοιχεία πάνω σε τούτο το ζήτημα, με απώτερο σκοπό να είσαι πάντα προετοιμασμένος.

Ο loser

Στην αρχή, έρχεται νωρίς για να κερδίσει τη φήμη του σκληρά εργαζόμενου, και πως πάνω από όλα είναι ένας ευσυνείδητος υπάλληλος, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Μέχρι τον δεύτερο μήνα θα έχει αρχίσει πια να αργεί κατά ένα τεταρτάκι καθημερινά. Κατά τις 11, λοιπόν, αν δεν τον βρίσκεις, θα είναι στους διαδρόμους της εταιρείας με μία από εκείνες τις γυναίκες, που όλος ο όροφος προσπαθεί να πει περισσότερες από τρεις λέξεις, αλλά σπανίως τα καταφέρνει, να χαζογελάει και να κρατάει μία κούπα με καφέ στο χέρι. Οταν όλη η υπόλοιπη εταιρεία έχει επιστρέψει από το μεσημεριανό διάλειμμα, εκείνος έχει ακόμη μισή ωρίτσα μπροστά του. «Ασ’ τα, πήγα μία ώρα μετά τους άλλους, γιατί ήμουν εδώ και κάτι ετοίμαζα» θα σου πει μόλις επιστρέψει. Αυτός ο τύπος έχει πάντα μία δικαιολογία για όλα.

Κατάλαβέ τον στη συνέντευξη: Εχει αργήσει λίγο και τα ρίχνει στην κίνηση, έχει πάρα πολλές δουλειές στο βιογραφικό του και λέει πολλά αρνητικά πράγματα για τους προηγούμενους εργοδότες του. Οπως είχε πει ο Αϊνστάιν, η ιδιοφυΐα είναι 10% έμπνευση κι 90% επιμονή. Κι αυτός εδώ ο τύπος δεν δείχνει να έχει διάθεση να ιδρώσει τη φανέλα για να κερδίσει. Δείξ’ του την πόρτα.

Η νυφίτσα

Είναι γλοιώδης, δεν μπορείς να του έχεις καμία εμπιστοσύνη και είναι έτοιμος να σου καρφώσει εκείνο το ωραίο κρητικό μαχαίρι με τη λευκή -από ελεφαντόδοντο- λαβή, ακριβώς στο κέντρο της πλάτης σου. Δεν θα σου δείξει από την αρχή τι καπνό φουμάρει πραγματικά, μέχρι να δημιουργήσει μία μικρή, άνετη βάση εξουσίας για τον εαυτό του, ένα δίκτυο με ομοίους του, που σιχαίνονται τους ανθρώπους για τους οποίους δουλεύουν. Μια μέρα, όταν οι μετοχές του θα είναι ψηλά, τα γεμάτα γλίτσα πόδια του θα σηκώσουν το κορμί του ψηλά και θα αρχίσει να σε χτυπάει, εκτός φυσικά κι αν τον ρίξεις πρώτα κάτω εσύ.

Κατάλαβέ τον στη συνέντευξη: Γελάει πάρα πολύ. Γιατί γελάει ακριβώς; Μήπως επειδή ακούει εκείνη τη σαρδόνια φωνή μες στο κεφάλι του, που του υπαγορεύει μακιαβελικά σχέδια; Ρώτησέ τον για τα προηγούμενα αφεντικά του. Θα σου πει μόνο καλά πράγματα, αλλά θα υποκρίνεται. Ενα σκοτεινό υπόβαθρο θα σκιάζει το γελαστό πρόσωπό του την ώρα που θα μιλάει γεμάτος «περηφάνια για τη συνεργασία» με το προηγούμενο κορόιδο, που έκανε το λάθος να τον προσλάβει. Σε κοιτάζει αρκετά στα μάτια ή μήπως γυρνά το βλέμμα του μυστηριωδώς στο χώρο κάθε φορά που εσύ προσπαθείς να το «κλειδώσεις»; Η χειραψία; Είτε θα είναι πολύ σκληρή είτε πολύ χαλαρή, είτε πολύ μακριά είτε πολύ λίγη, είτε απλώς άκομψη και περίεργη.

Ο γαμπρός

Σε έχει κάνει είδωλο και θέλει να γίνει ο «δικός» σου άνθρωπος κι αυτό γιατί τελικά θέλει να γίνει εσύ. Μόλις τον προσλάβεις, θα γίνει σαν αυτήν τη χρυσόσκονη που φορούν οι γυναίκες που δεν βρίσκουν άλλη λάμψη να εκπέμψουν και δεν ξεκολλά με τίποτα από πάνω σου.

Ο «γαμπρός», «κουμπάρος», παρανυφάκι, πες τον όπως θες, είναι άχρηστος. Φοβάται ότι θα σε προσβάλει αν αλλάξει έστω κι ένα χιλιοστό από τις οδηγίες που του έδωσες από το σχέδιό σου. Το θέμα, βέβαια, είναι πως εσύ δεν έχεις σχέδιο. Χρειάζεσαι ανθρώπους που να σε βοηθούν να αποφασίσεις τι να κάνεις κι αυτός εδώ ο τύπος δεν θα το κάνει ποτέ αυτό.

Κατάλαβέ τον στη συνέντευξη: Εύκολο. Είναι υπερβολικά ευχάριστος και χαρούμενος για κάποιον που μόλις έκανε αίτηση για δουλειά. Ξέρει πάρα πολλά για σένα ήδη. Εχει μάθει τα πάντα για σένα και τους φίλους σου από το Facebook, έχει ψάξει να βρει κάθε δήλωσή σου και αναφορά στον Τύπο, στο Internet, ακόμα και στην εφημερίδα του πανεπιστημίου που έγραφες στην Αγγλία στο Master. Σε κάνει να νιώθεις ωραία για τον εαυτό σου κι αυτό είναι το μεγάλο όπλο του. Γι’ αυτό ακριβώς, το να τον ξεφορτωθείς είναι δύσκολο. Μη λυγίσεις όμως και στείλε τον σπίτι του. Δεν χρειάζεσαι κόλακες για να δουλέψεις.

Ο ψυχοπαθής δολοφόνος

Είναι ωραία όταν σκέφτεσαι έναν τύπο που είναι πιο συγκεντρωμένος στη δουλειά ακόμα κι από σένα, που σκέφτεται μέρα-νύχτα πώς να εξολοθρεύει αντιπάλους και εχθρούς. Στην αρχή, ίσως να μη σε νοιάζει ο ψυχοπαθής δολοφόνος. Καθώς, όμως, ο χαρακτήρας του θα εξελίσσεται στο σίριαλ της ζωής σου, θα φανούν και τα ελαττώματά του. Θα αρχίσουν να λερώνουν το γραφείο, τη δουλειά, τη ζωή σου. Ο κόσμος του κατοικείται από αντιθέσεις, που πρέπει να εξαφανιστούν από προσώπου γης. Είναι εξαντλητικό. Οταν θα αρχίσεις να κουράζεσαι από τις ίντριγκες, τους πολέμους και τις μάχες του, θα γίνει το μπούμερανγκ που δεν χρειάζεσαι, αφού εσύ θα είσαι ο τελευταίος που τον πρόδωσε.

Κατάλαβέ τον στη συνέντευξη: Κοίτα πώς είναι στημένο το στόμα του. Είναι μικρό και σφιγμένο. Μια ηρεμία, πριν από την τρικυμία, βρίσκεται στα μάτια του. Είναι ήρεμα, μέχρι που αναφέρεις το προηγούμενο αφεντικό του ή την εξελισσόμενη οικονομική ύφεση. Τότε κάνει πίσω, τα μάτια γίνονται αναμμένα κάρβουνα, το στόμα του γίνεται πιο σκληρό από γρανίτη και στραβώνει. Η πλάτη του ισιώνει και στήνεται στην καρέκλα του, που δεν είσαι σίγουρος ότι θα τον αντέξει ξαφνικά. Ισιώνει πίσω, ετοιμάζεται και τα μάτια του μικραίνουν και τότε το βλέπεις καθαρά μπροστά σου: ένα φίδι που είναι έτοιμο να χτυπήσει. Ωραία, τώρα που το είδες, πέτα το έξω απ’ τα χωράφια σου.

Ο αναπληρωματικός

Είναι κρύος. Είναι ικανός. Δεν έχει καρδιά. Δεν έχει οικογένεια. Τίποτα που να χρειάζεται μια ιδέα συναισθήματος. Το μόνο που έχει είναι τα πτυχία του στη διοίκηση, δουλεύει τα Σαββατοκύριακα και θέλει να ξέρει γιατί δεν το κάνεις κι εσύ. Ακολουθεί τις εντολές τέλεια, αλλά όλες οι ιδέες του έχουν πάντα κρυμμένο πίσω τους ένα κακό κι ένα θύμα στο τέλος τους. Δεν θα σ’ αγαπήσει ούτε θα σε μισήσει ό,τι κι αν του πεις, ό,τι κι αν του κάνεις. Θα σου ρουφήξει κάθε χαρά από το να κάνεις τη δουλειά σου με τον καιρό, σαν τους φύλακες του Αζκαμπάν, της φυλακής των μάγων στον κόσμο του Χάρι Πότερ. Θα καταστρέψει κάθε δεσμό ανάμεσα στα μέλη της ομάδας σου και θα στρέψει τον έναν εναντίον του άλλου. Να τον φοβάσαι.

Κατάλαβέ τον στη συνέντευξη: Πρόσεξε την πλάτη του. Κάτι περίεργο, σαν ίσια γραμμή, θα την ορίζει. Επίσης, ρίξε μια ματιά και στα πτυχία του. Οτιδήποτε μπερδεύει νομικά και οικονομικά, να το φοβάσαι. Είναι άδικο βέβαια να κατηγορούμε σχολές και ειδικότητες για κάτι τέτοιους ανθρώπους, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιοι τύποι που βλέπουν μπροστά τους μόνο δισεκατομμύρια και νούμερα είναι πιο επικίνδυνοι κι από θανατοποινίτη που απέδρασε. Μίλησέ του για μια εμπορική συμφωνία, που μπορεί να καταστρέψει το μέλλον μιας επαρχίας. Παρατήρησε πως το πρόσωπο του θα φωτιστεί σαν πόλη που δέχτηκε ατομική βόμβα. Μετά απλώς πρότεινέ του να δοκιμάσει την τύχη του στους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της εταιρείας. Καλύτερα να διαλυθούν εκείνοι πρώτοι.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166