ΑρχικήΕπιστήμηΠρώτη γενετική απόδειξη ότι οι γυναίκες των Βίκινγκ ήταν πολεμιστές

Πρώτη γενετική απόδειξη ότι οι γυναίκες των Βίκινγκ ήταν πολεμιστές

Πρώτη γενετική απόδειξη ότι οι γυναίκες των Βίκινγκ ήταν πολεμιστές.

Νέα στοιχεία DNA που αποκαλύφθηκαν από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης δείχνουν ότι υπήρχαν στην πραγματικότητα γυναίκες πολεμιστές Βίκινγκ. Τα ερείπια ενός εικονικού σουηδικού τάφου Viking αποκαλύπτουν τώρα ότι ο πόλεμος δεν ήταν μια δραστηριότητα αποκλειστική για τους άνδρες, αλλά οι γυναίκες βρίσκονταν στις υψηλότερες τάξεις στο πεδίο της μάχης.

Η μελέτη διεξήχθη σε έναν από τους πιο γνωστούς τάφους από την εποχή των Βίκινγκ, έναν τάφο στα μέσα του 10ου αιώνα στη σουηδική πόλη Viking της Birka. Η ταφή ανασκάφηκε στη δεκαετία του 1880, αποκαλύπτοντας υπολείμματα ενός πολεμιστή που περιβάλλεται από όπλα, συμπεριλαμβανομένου ενός σπαθιού, βέλη που διαπερνούν τη θωράκιση και δύο άλογα. Υπήρχε επίσης ένα πλήρες σετ παιχνιδιών εκείνης της εποχής και ένας πίνακας που χρησιμοποιούταν για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Η μορφολογία μερικών σκελετικών χαρακτηριστικών έδειξε ότι ο νεκρός ήταν γυναίκα, αλλά επειδή ο τάφος αυτός ήταν το δείγμα τύπου για έναν πολεμιστή Βίκινγκ για πάνω από έναν αιώνα, θεωρούνταν ανέκαθεν ότι ανήκε σε ένα αρσενικό Βίκινγκ,τουλάχιστον έτσι ήθελαν να πιστεύουν οι ντόπιοι .

Τώρα, οι γενετιστές και οι αρχαιολόγοι συνεργάστηκαν για να λυθεί το αιώνιο μυστήριο. Το DNA που ανακτάται από τον σκελετό καταδεικνύει ότι το άτομο έφερε δύο Χ χρωμοσώματα και κανένα χρωμόσωμα Υ.

“Αυτή είναι η πρώτη επίσημη και γενετική επιβεβαίωση γυναικείας πολεμίστριας Βίκινγκ”, λέει ο καθηγητής Mattias Jakobsson στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα.

Οι αναλύσεις των ισότοπων επιβεβαιώνουν ένα ταξικό στυλ ζωής, σε αρμονία με την πολεμική κοινωνία που κυριάρχησε στη Βόρεια Ευρώπη από τον 8ο έως 10ο αιώνα.

“Το σετ παιχνιδιού δείχνει ότι ήταν αξιωματικός, κάποιος που εργάστηκε με τακτική και στρατηγική και μπορούσε να οδηγήσει στρατεύματα στη μάχη. Αυτό που μελετήσαμε δεν ήταν απλά ένας τυχαίος στρατιώτης, αλλά ένας στρατιωτικός ηγέτης της πραγματικής ζωής που συμβαίνει να ήταν γυναίκα , “λέει η Charlotte Hedenstierna-Jonson, από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, που ηγήθηκε της μελέτης.

“Οι γραπτές πηγές αναφέρουν περιστασιακά πως υπήρξαν θηλυκοί πολεμιστές, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που βρήκαμε πειστικές αρχαιολογικές μαρτυρίες για την ύπαρξή τους”, λέει ο Neil Price, καθηγητής στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166