Πρώτος κοινός δορυφόρος Γαλλίας – Κίνας για τη μελέτη των ωκεανών.
Οι διαστημικοί οργανισμοί της Γαλλίας και της Κίνας παρουσίασαν το πρώτο κοινό δορυφόρο τους στο Πεκίνο Παρασκευή (19 Οκτωβρίου), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των προβλέψεων για τις ωκεάνιες καταιγίδες και τους κυκλώνες.
Ο δορυφόρος, ονομάζεται CFOSAT (China-France Oceanography Satellite), πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο έτος και θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη μελέτη των μοντέλων των ανέμων και την δραστηριότητα των ωκεανών.
“Στην πράξη, θα χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθούν οι προβλέψεις ισχυρών καταιγίδων, κυκλώνων ή κυμάτων για όλες τις παράκτιες δραστηριότητες”, δήλωσε η AFP, Daniele Hauser, Γάλλος επιστήμονας που εργάζεται στο έργο.
Η κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των ωκεανών και της ατμόσφαιρας θα βοηθήσει επίσης στο μοντέλο και την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, ανέφεραν οι επιστήμονες.
Ο δορυφόρος θα περιλαμβάνει δύο ραντάρ: ένα γαλλικό σύστημα σχεδιασμένο για τη μέτρηση της κατεύθυνσης και του μήκους κύματος των ωκεανών, καθώς και μια κινεζική έκδοση που επικεντρώνεται στην δύναμη και την κατεύθυνση του ανέμου.
Ο δορυφόρος είναι ο πρώτος που θα κατασκευαστεί από κοινού από τη Γαλλία και την Κίνα.
Το σχέδιο αρχικά προοριζόταν ως κοινό πρόγραμμα για τις γαλλικές και τις ευρωπαϊκές διαστημικές υπηρεσίες.
Όμως, μια όλο και πιο στενή σχέση συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Κίνας σχετικά με τη διαστημική τεχνολογία τα τελευταία δέκα χρόνια οδήγησε στην πρωτοφανή συνεργασία στο CFOSAT, δήλωσε ο Hauser, ο οποίος επίσης αναγνώρισε ότι υπήρχε μέσα ένα “πολιτικό στοιχείο”.
Ο Wang Lili, διευθυντής έργου της Κίνας στον δορυφόρο, δήλωσε: “Συνεργαζόμασταν με τη Γαλλία επειδή ήμασταν σίγουροι για την υποστήριξη και των δύο κρατών, αλλά και λόγω της εμπειρίας της Γαλλίας στην ανάλυση των κυμάτων”.
Ο δορυφόρος θα τοποθετηθεί στην τροχιά της Γης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 από έναν πυραύλο από το πρόγραμμα Long March της Κίνας. Το έργο έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει τρία χρόνια.