Η πυρκαγιά στο Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας κατέστρεψε ανεκτίμητα εκθέματα

Πυρκαγιά στο Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας, κατέστρεψε ανεκτίμητα εκθέματα

Το συγκεκριμένο συμβάν έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα, εν τούτοις η κατάσταση πρέπει να προβληματίσει και την Ελλάδα που αν μη τι άλλο διαθέτει δεκάδες σπουδαία μουσεία, και θα καταλάβετε παρακάτω τι εννοώ.

Τον προηγούμενο μήνα η Βραζιλία υπέστη μία καταστροφική ζημιά στην πολιτιστική και επιστημονική ιστορία της, με αποτέλεσμα να καταστραφούν εκατομμύρια αναντικατάστατα αντικείμενα και ανεκτίμητα εκθέματα.

Το Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας ιδρύθηκε το 1818 από τον βασιλιά João VI και μετακόμισε στη σημερινή του θέση το 1892. Ήταν ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Αμερικής και περιείχε μια συλλογή περίπου 20 εκατομμυρίων αντικειμένων από τα πεδία της φυσικής ιστορίας και της αρχαιολογίας.

Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, τα προβλήματα χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με την παλαιότητα του κτιρίου, έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια του Μουσείου. Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα σοβαρές περικοπές χρηματοδότησης στο ίδρυμα και οι επιμελητές δεν είχαν αρκετά χρήματα για να διατηρήσουν τα εκθέματα σε καλή κατάσταση, πόσο μάλλον το κτίριο στο οποίο βρισκόντουσαν.

Με τόσο λίγα χρήματα και κανένας τρόπο να εκσυγχρονιστεί το κτίριο που χτίστηκε το 1803, οι επιμελητές του μουσείου φοβήθηκαν πως κάποια στιγμή θα έρθει το μοιραίο γεγονός για τα εκθέματά τους. Το κτίριο του μουσείου δεν διέθετε σύστημα καταιωνιστήρων (πυρόσβεσης), το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν εγκληματική αμέλεια.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιμελητές προσπάθησαν να μετακινήσουν τα εκθέματα σε μια νέα περιοχή, αλλά τα δεινά της μη χρηματοδότησης κατέστησαν αδύνατο αυτό το εγχείρημα.

Η ιστορικός Ana Lucia Araujo δήλωσε στο Twitter: «Αυτή αυτή η πυρκαγιά στην ουσία ήταν μία αναμενόμενη τραγωδία ως αποτέλεσμα περικοπών του προϋπολογισμού. Τέτοιες τραγωδίες όπως αυτή μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή σε πολλά μουσεία, βιβλιοθήκες και αρχειοθήκες στη Βραζιλία»

Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ το πλήρες μέγεθος της ζημιάς από την πυρκαγιά, ωστόσο αυτό το περιστατικό μπορεί να λειτουργήσει ως κλήση αφύπνισης για όλες τις κυβερνήσεις που αμελούν τα μουσεία που φιλοξενούν ανεκτίμητα εκθέματα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας