- Πλατφόρμα: Nintendo DS, PlayStation Portable, Windows, Xbox 360, Mac OS X, PlayStation 2, Wii, PlayStation 3, iOS, Mobile, Nintendo Switch.
- Εταιρεία ανάπτυξης: 1st Playable Productions, Infinite Interactive, TransGaming Technologies, Vicious Cycle Software
- Είδος: Puzzle, Tile-matching, role-playing
Μας άρεσαν:
- Μαθαίνεται σε λίγα λεπτά
- Ικανοποιητική διάρκεια
- Μια ιδέα που είναι ικανή να σε καθίσει στον υπολογιστή σου για ώρες… αλλά ώρες λέμε.
Δε μας άρεσαν: Θα ήταν σώφρον να έχει ένα δράμι παραπάνω πιο πρωτότυπο σενάριο
Η αξιολόγηση μας: 4/5 – Πολύ Καλό
Παρουσίαση του παιχνιδιού
Στην ιστορία του gaming είναι πολλές οι περιπτώσεις παιχνιδιών που πήραν μια απλή στον πυρήνα της ιδέα και την μετέτρεψαν σε μηχανή διασκέδασης (ή χρημάτων για τους δημιουργούς, αν προτιμάτε). Για να είμαστε δίκαιοι, πολλές είναι αυτές οι περιπτώσεις στην Ιστορία της ανθρωπότητας γενικότερα αλλά εμείς πρέπει να εστιάσουμε στο θέμα μας.
Έτσι, κάποιος τύπος αποφάσισε να μας αφήσει, επιτέλους, να το παίξουμε θεοί (Peter Molyneaux και Populous) και δημιούργησε μια ολόκληρη σχολή, ένα άλλος έβαλε ένα κίτρινο… πράγμα, να τρώει τελίτσες και φαντάσματα να το κυνηγάνε και χέστηκε στο τάληρο (Pac-Man αν είχατε κάποια αμφιβολία), ενώ ένας τρίτος σκέφθηκε διάφορα τουβλάκια, σε περίεργα σχήματα, τα οποία πέφτουνε και ο παίκτης προσπαθεί να τα τοποθετήσει στις ιδανικές θέσεις (Tetris) και πιθανότατα θα μείνει στην αιωνιότητα για αυτή του την ιδέα.
Στα παραδείγματα που έδωσα, άλλοι κράτησαν την ιδέα απλή (Tetris, Pac-Man), άλλοι, ξεκινώντας από αυτή, είπαν να δώσουν περισσότερες προκλήσεις στους παίκτες.
Πάμε λοιπόν στο σημερινό μας παιχνίδι. Από τη μία έχουμε έναν κλασικότατο RPG κόσμο, με τους ήρωες του, τους μάγους του, τους Νάνους και τα ξωτικά του, τους βασιλιάδες και τις πριγκίπισσες, τα Ορκς, τα Τρολ και το κακό συναπάντημα. Και από την άλλη έχουμε μία ακόμα εκδοχή του διάσημου “Bejeweled“, το γνωστό παιχνίδι που φτιάχνεις τριάδες ίδιων ρούνων (στη δική μας περίπτωση) για να κάνεις τα μαγικά σου και να εξολοθρεύσεις τους αντιπάλους σου. Χτυπάμε στο μίξερ αυτά τα δύο πράγματα και τσουουουπ, έχουμε ένα από τα πιο έξυπνα και εθιστικά παιχνίδια της τελευταίας δεκαετίας.
Πάμε λίγο πιο αναλυτικά.
Με το σενάριο δεν θα ασχοληθώ διόλου. Η ιστορία δεν έχει καμία σημασία: είστε ένας ταπεινός και καταφρονεμένος νέος, που τώρα μαθαίνει τα βασικά του κόσμου και της μάχης αλλά σε λίγο καιρό, θα έχεις σφάξει το μισό πλανήτη και θα φέρεις την ταμπέλα του ήρωα στο κούτελο. Αυτά…
Πριν περάσουμε να δούμε το πεδίο της μάχης, εκεί δηλαδή που παίζουμε την παραλλαγή του “Bejeweled”, ξεκινάμε στον χάρτη του κόσμου. Επιλέγεις την ιδιότητα σου στο ξεκίνημα (Δρυΐδης, μάγος, πολεμιστής ή ιππότης). Ιδιότητα η οποία έχει και διαφορετικά πλεονεκτήματα στη μάχη και ξεκινάς να κινείσαι από περιοχή σε περιοχή (φυσικά και δεν είναι ανοιχτός με τη μία όλος ο χάρτης). Πολεμάς, κερδίζεις εμπειρία και χρήματα, με την πρώτη ανεβαίνεις επίπεδα και βελτιώνεις κάποια στατιστικά σου, με τα δεύτερα μπορείς να αγοράζεις όπλα και λοιπά συμπράγκαλα ή να βελτιώσεις τον προσωπικό σου πύργο και τα δύο για ποιον άλλον λόγο: να βελτιώσεις τα στατιστικά σου.
Κάθε φορά που θα κληθείς να μονομαχήσεις με κάποιον (και θα είναι αμέτρητες αυτές οι φορές), θα μεταφερθείς στην οθόνη που δείχνει η εικόνα 2.
Εσύ και ο αντίπαλος σου έχετε κάποιους Πόντους Ζωής και ο πρωταρχικός σου στόχος είναι να μηδενίσεις αυτούς του αντιπάλου σου και να κρατηθείς ζωντανός εσύ. Στο ταμπλό θα βρεις ρούνους 4 χρωμάτων (κόκκινο, πράσινο, μπλε, κίτρινο), που αν φτιάχνεις τριάδες (ή τετράδες ή πεντάδες) με αυτούς, μετατρέπονται σε mana και μπορείς να κάνεις τα αντίστοιχα ξόρκια, η σωστή διαχείριση των οποίων είναι η μισή νίκη. Θα βρεις ακόμα νεκροκεφαλές, οι οποίες όταν γίνονται τριάδες (μπλα μπλα ή μπλα μπλα) κάνουν απευθείας ζημιά στον αντίπαλο, μωβ αστέρια που αντιστοιχούν σε εμπειρία (που σε βοηθάει να ανέβεις επίπεδα ως μαχητής) και λεφτά που αντιστοιχούν σε… λεφτά.
Αυτό ήταν. Τώρα ξέρετε όσα χρειάζεται για να παίξετε το Puzzle Quest: Challenge of the Warlords.
Δεν μπορώ να σας περιγράψω το επίπεδο εθισμού στα οποία μπορεί να φτάσει η ενασχόληση σας με το συγκεκριμένο παιχνίδι.
Θα παγιδευτείτε στην χαρακτηριστική φράση “μία ακόμα παρτίδα και μετά θα το κλείσω“. Ούτε με σφαίρες. Ένα καινούργιο ξόρκι που θέλεις να χρησιμοποιήσεις, μια καινούργια στρατηγική που θέλεις να εφαρμόσεις, μία ακόμα και μία ακόμα και άντε καλά τρίωρα και τετράωρα μπροστά από τον υπολογιστή σου.
Σας το συνιστώ λοιπόν; Ε, λοιπόν ναι. Αν έχετε μπόλικο χρόνο για ξόδεμα τολμήστε να το εγκαταστήσετε.
Όσοι το κάνετε… τα ξαναλέμε σε μερικές εβδομάδες.