Ράδιο Αρβύλα: Σατιρική εκπομπή με βαριά ιστορία

Ράδιο Αρβύλα: Σατιρική εκπομπή με βαριά ιστορία

Είναι γνωστό πως στην ελληνική τηλεόραση για να επιβιώσει μακροπρόθεσμα ένα τηλεοπτικό προϊόν πρέπει να έχει βάθος, ουσία, και ενδιαφέρον περιεχόμενο που θα καθηλώνει τον τηλεθεατή μπροστά στο δέκτη. Αυτές τις τρεις βασικές παραμέτρους λίγοι κατάφεραν να τις τηρήσουν, και φυσικά ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται το επιτελείο που απαρτίζει την ομάδα του Ράδιο Αρβύλα, που αντικειμενικά έχει τόσο βαριά ιστορία που είναι αδύνατο να το συλλάβει ανθρώπου νους για τα ελληνικά δεδομένα.

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για σάτιρα, που αντικειμενικά είναι ένα δύσκολο είδος που απαιτεί διαρκώς από τους κεντρικούς παρουσιαστές της εκάστοτε τηλεοπτικής εκπομπής να είναι ευρηματικοί και να μην επαναλαμβάνουν διαρκώς τα ίδια ή παρόμοια αστεία, διότι θα πρόκειται καθαρά για ξαναζεσταμένο φαγητό που δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα, ακόμη και στους πιο φανατικούς οπαδούς της, που σιγά-σιγά θα αρχίζουν να την εγκαταλείπουν, αφού πλέον θα τους έχει κουράσει, και εν τέλει θα στρέψουν αλλού την προσοχή τους, όπως σε κάτι πιο διασκεδαστικό.

Ράδιο Αρβύλα τα πρώτα χρόνια

Η συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή ξεκίνησε να προβάλετε το 2008 από τον σταθμό του ΑΝΤ1. Ωστόσο εκείνο το χρονικό διάστημα υπήρχε τόσο μεγάλος ανταγωνισμός με μεγαθήρια στο χώρο που αρκετοί τηλεκριτικοί προδίκαζαν την αποτυχία του Ράδιο Αρβύλα. Μην ξεχνάτε πως εκείνη την περίοδο ήταν στα πάνω του το Αλ Τσαντίρι News στον Alpha με σχεδόν παραπλήσια θεματολογία, όπου ο Λάκης Λαζόπουλος πραγματικά σάρωνε στο πέρασμα του, αγγίζοντας πολλές φορές μέχρι και 50% τηλεθέαση.

Επίσης εκείνα τα χρόνια υπήρχε και η αξιομνημόνευτη εκπομπή του αείμνηστου Θέμου Αναστασιάδη με την ονομασία «Όλα» που και αυτή με τη σειρά της έκανε πάταγο, με υψηλά νούμερα τηλεθέασης.

Και κάπως έτσι, με τόσο ισχυρούς αντιπάλους, το ράδιο αρβύλα έμοιαζε να μην έχει ευοίωνο μέλλον, πάντα κατά τα λεγόμενα των τηλεκριτικών, που έσπευδαν στις κουτσομπολίστικες μεσημεριανές εκπομπές να την κατακεραυνώνουν, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς πως είναι ένα καμένο χαρτί και είναι θέμα χρόνου να την διακόψει ο Μίνως Κυριακού που ως δυνητικός επιχειρηματίας κοιτάει το συμφέρον του καναλιού του, και πιθανόν να την αντικαταστήσει με κάτι πιο δυναμικό, όπως έχει κάνει άπειρες φορές κατά το παρελθόν.

Εν τούτοις, όλοι αυτοί οι κακοπροαίρετοι που έβγαζαν χολή κατά του Ράδιο Αρβύλα έπεσαν έξω, και αυτό αποδεικνύεται πως η παρέα του Αντώνη Κανάκη συνεχίζει ακόμη και σήμερα να δίνει ρεσιτάλ κάθε φορά που που εκπέμπει από τους τηλεοπτικούς δέκτες. Δηλαδή 14 χρόνια μετά βρίσκονται στο προσκήνιο, ψυχαγωγώντας κάθε φορά εκατομμύρια τηλεθεατές που τους κάνουν να γελούν σε τόσο δύσκολες εποχές.

Τα βίντεο του Ράδιο Αρβύλα γίνονται viral στο YouTube

Ασχολούμενος επαγγελματικά με την τεχνολογία μέσα από το Texnologia.Net, που σημαίνει ότι έχω μεγάλη εμπειρία στα δρώμενα του διαδικτύου, μπορώ να σας πληροφορήσω ότι υπάρχουν εκατοντάδες βίντεο του Ράδιο Αρβύλα στο YouTube που έχουν πάνω από ένα εκατομμύριο προβολές το κάθε ένα, κάτι που αναμφίβολα μοιάζει αδιανόητο για τα δεδομένα της Ελλάδας.

Όμως το κυριότερο από όλα είναι ότι τούτα τα βίντεο δεν έφτασαν αυτό το μεγάλο αριθμό προβολών, χρησιμοποιώντας διαφήμιση. Άλλωστε μία μεγάλη μερίδα εξ αυτών έχουν ανέβει στην πλατφόρμα από τυχαίους χρήστες και όχι από την παραγωγή τηλεοπτικού σταθμού.

Ο κυριότερος λόγος που γίνονται δημοφιλή αυτά τα βίντεο, έγκειται στο γεγονός πως απλά αρέσουν στον κόσμο και τα κοινοποιούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (βλέπε Facebook, Twitter) για να τα δουν και οι φίλοι τους, επειδή τυχαίνει να είναι συναρπαστικά.

Οι Ράδιο Αρβύλα δεν κάνουν μόνο σάτιρα

Ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά του Αντώνη Κανάκη και της παρέας του είναι ότι δεν περιορίζονται μόνο στο να ψυχαγωγούν το ευρύ κοινό, λέγοντας αστεία, αλλά παίρνουν θέση και καυτηριάζουν διάφορα θέματα της επικαιρότητας, χωρίς να υπολογίζουν κανένα κόστος, μήπως και δυσαρεστήσουν το φιλοθεάμον κοινό.

Τουναντίον, ασκούν πολλες φορές δριμεία κριτική στα κακώς κείμενα της χώρας μας, όπως και στους αχαΐρευτους πολιτικούς που με τις λάθος επιλογές τους μετέτρεψαν την Ελλάδα σε μπανανιά, βιώνοντας ο λαός μας για πάνω από μία δεκαετία ακραία φτώχεια από την οικονομική κρίση και τα σκληρά μνημόνια.

Να θυμάστε ότι όταν οι παρουσιαστές στην τηλεόραση τοποθετούνται καυστικά απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, αυτό πολλές φορές γυρίζει μπούμερανγκ, με αρνητική συνέπεια να χάνουν σιγά-σιγά το πιστό κοινό που τους ακολουθεί, γιατί ενδεχομένως να καταφέρονται εναντίον του κόμματος τους. Και ως γνωστόν στη χώρα μας έχουμε μάθει να προσκυνάμε τις φανέλες των ομάδων μας, και να τρέχουμε πίσω από τους πολιτικούς, γιατί υποτίθεται μας εκπροσωπούν ιδεολογικά (τρομάρα μας).

Αντώνης Κανάκης

Πρόκειται για μία περίπτωση ανθρώπου που είναι από σπάνια κάστα, και χωρίς υπερβολές θα τον χαρακτήριζες αντισυμβατικό, κυρίως λόγω της ισχυρής προσωπικότητας του. Είναι αντικειμενικά ακατόρθωτο να βρίσκεσαι συνεχόμενα επί δύο δεκαετίες τηλεόραση και να μην σε έχει βαρεθεί ο κόσμος. Κάτι τέτοιο μόνο ο Αντώνης Κανάκης θα μπορούσε να επιτύχει με την σκληρή δουλειά καταβάλλει για να βγει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στο γυαλί, όπως και την ευστροφία του μυαλού που διαθέτει.

Προσωπικά θυμάμαι να τον βλέπω ανελλιπώς στο αξέχαστο «κομφούζιο» στην ΕΡΤ 3 τη δεκαετία του 1990, και μετέπειτα στην άλλη θρυλική εκπομπή, το «Α.Μ.Α.Ν» στον ΑΝΤ1, οι οποίες είχαν εξ ίσου την ίδια επιτυχία και λατρεύτηκαν με πάθος από τη νεολαία (και όχι μόνο), διότι ήταν αυτό που έλειπε από την Ελληνική τηλεόραση.

Επιπρόσθετα ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο που σίγουρα δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κάνεις, είναι πως ο Αντώνης Κανάκης διακατέχεται από ένα απίστευτο επιχειρηματικό δαιμόνιο, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του, αφού είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης διαφόρων εταιρειών, όπως του ραδιοφωνικού σταθμού Imagine 89.7 από το 2007 και του Fly 104 από το 2016, και της εταιρείας παραγωγής οπτικοακουστικών μέσων Tony Production.

Το Ράδιο Αρβύλα σήμερα

Θα ήθελα να επισημάνω κάτι το οποίο μπορεί ενδεχομένως να μην το γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, και χρήζει άξιο αναφοράς. Όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι σήμερα, η σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» έχει πολεμηθεί άγρια στο διαδίκτυο με επαίσχυντα άρθρα γνώμης, που ορισμένα εξ αυτών περιείχαν πολλές ανακρίβειες, και πιθανόν με σκοπό να βλάψουν, τόσο το τηλεοπτικό προϊόν, όσο και τα πρόσωπα που το απαρτίζουν.

Επιπλέον, διάφορα troll στα social media από λογαριασμούς φαντάσματα, δημοσιεύουν διαρκώς συκοφαντικό υλικό εναντίον του Αντώνη Κανάκη και της εκπομπής του. Μάλιστα, υπάρχει πιθανότητα πίσω από αυτές τις ανεπίτρεπτες επιθέσεις να κρύβονται συμφέροντα, ίσως και από αντίπαλα στρατόπεδα που πληρώνουν υπηρεσίες για να προβαίνουν σε αυτές τις δόλιες ενέργειες, και μιλάω για ηλεκτρονικό στρατό που κατακλύζει το διαδίκτυο με χιλιάδες αναρτήσεις σε χρόνο ντετέ και σε θεωρητικό επίπεδο φαίνεται πως προέρχονται από αληθινά άτομα. Εν ολίγοις, μία μάστιγα που θεωρείται ο κακός βραχνάς του διαδικτύου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας